|
wycięcie na pachę |
| Autor |
Wiadomość |
Lete
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 06 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Toruń
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 09:05 wycięcie na pachę
|
|
|
Zaczęłam dziergać sweterek z gazety i utknęłam.
Jest tam zapis jak robic wcięcie na pachę:
"Na pachę na wys. 28cm = 84 rz. od ściągacza zakończyć z obu stron 1x4 o., w co 2.rz. 1x3, 1x2 i 3x1o.". Pomóżcie dobre duszyczki rozszyfrować tę wyliczankę?
Potem jest coś takiego : "dla zaokrąglenia na wewn. brzegu odłożyć w co 2. rz x2 o., każdorazowo odwrócić 1n. i n. z o. przed lub za nim przer. razem wg wzoru, żeby nie powstały dziury."
Wymiękam
Helpunku!
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Nie 12 Gru, 2010 11:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 09:26
|
|
|
| Lete napisał/a: | | Na pachę na wys. 28cm = 84 rz. od ściągacza zakończyć z obu stron 1x4 o., w co 2.rz. 1x3, 1x2 i 3x1o." |
W 84 rzędzie z obu stron swetra kończysz po 4 oczka, następnie w co drugim rzędzie najpierw zamykasz trzy oczka też obu stron, później dwa oczka, a później też w co drugim rzędzie trzy razy po jednym oczku z obu stron. Z opisu wynika, ze zamykasz oczka w rzędach parzystych, ja zwykle zamykam oczka prawej strony swetra w rzędzie nieparzystym, a lewej strony w rzedzie parzystym.
Co do drugiego zapisu to nie jestem pewna, więc lepiej poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego.
|
|
|
|
 |
Lete
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 06 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 13:49
|
|
|
anle, dziękuję. Pomoże ktoś z resztą opisu?
Sweterek ma wyglądać tak i w opisie chodzi o tę stójkę.

|
| Ostatnio zmieniony przez Lete Nie 12 Gru, 2010 17:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: Pon 20 Gru, 2010 22:05
|
|
|
Mnie też wygląda na skrócone rzędy ,ale jeszcze jednego nie łapię piszesz o podkroju a przy zdjęciu pokazujesz stójkę .Stójka jest na pewno nabierana według wzoru tzn jeśli wzór sweterka składa się z prawych i lewych oczek to ona musi tak samo wyglądać ,ale najlepiej jakbyś wkleiła opis to może doczytamy to czego nie piszesz 
|
_________________ Pozdrawiam Marzena |
|
|
|
 |
madziarka_86
Milczek poczatkujaca :)

Kraj:

|
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 11:28
|
|
|
witam serdecznie!!
dopiero zaczynam - z drutów mam opanowane skarpetki i powoli poznaję tajniki tworzenia rękawiczek ( na 5 drutach). Ale chciałam zrobić dla swojej 1,5 rocznej córeczki sukieneczkę na drutach (dwóch) i chcę, żeby ładnie się jej układała - w tym celu chciałam zrobić wcięcie w talii i - nie mam pojęcia jak to zrobić - serdecznie proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję za pomoc. 
|
_________________ madziarka_86 |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
|
|
|
 |
madziarka_86

Kraj:

|
Wysłany: Śro 26 Sty, 2011 10:22
|
|
|
super - dziękuję pięknie - na pewno skorzystm - najpewniej z tej metody odejmowania oczek - bo robię od dołu
przejrze oczywiście wszystkie opcje. Jeszcze raz dzięki bardzo Wszystkim!!
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
madziarka_86

Kraj:

|
Wysłany: Śro 26 Sty, 2011 15:51
|
|
|
niesamowite cudeńka - mam nadzieję, że kiedyś też dojdę do takiej perfekcji bo jak patrze na te wszystkie cuda, to aż nie mogę się doczekać, kiedy będę miała chwilę, na dzierganie - tzn na razie próby..., ale podobno jak ktoś chce, to się nauczy, a ja bardzo chcę, ale z czasem trochę gorzej ale jak tylko mam chwilę, to staram się coś tam kombinować. gratuluję pięknych prac i talentu!!! pozdrawiam serdecznie!!!!
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|