Przesunięty przez: ciapara Wto 19 Cze, 2012 18:08 |
[ patchwork] Jaki nóż krążkowy? |
| Autor |
Wiadomość |
eliszka
Milczek

Autor tematu Wiek: 61 Dołączyła: 01 Gru 2009 Posty: 13
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 16:49 [ patchwork] Jaki nóż krążkowy?
|
|
|
Witam. Jestem nowa na forum i mam pytanie. Zakochałam się w patchworkach i chcę sobie uszyć nakrycie na łoże małżeńskie do sypialni. Już nawet zaczęłam, ale używam nożyc krawieckich, co bardzo spowalnia pracę i tak ładnie nie wychodzi.Chciałam kupić nóż krążkowy, ale okazało się , że są różne rozmiary i już teraz nie wiem co robić. Pomóżcie i powiedzcie jaki rozmiar noża mam wybrać, żeby był do wszystkiego, tzn. do różnych tkanin. Bo to chyba o to chodzi, że różne rozmiary do różnych tkanin, tak?
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 17:36
|
|
|
eliszka, raczej różne rozmiary do różnych elementów....
wszystko zależy od tego co głównie chcesz szyć.
Ja kupiłam dwa ten najmniejszy (średnica 2,5 cm) i większy (chyba 4,5 cm)
Tym małym łatwiej wycina się łuki. Generalnie tymi nożami tnie się przy linijce lub szablonie - ponieważ nie mam gotowych szablonów tnę tylko po linii prostej przy zwykłej plastikowej linijce (taka linijka do patchworków na razie mi się marzy - ale jeszcze się nie dorobiłam)
Jeżeli Twoje elementy mają proste boki to na początek weź ten większy (jako że jest większy możesz nim ciąć od razu więcej warstw materiału)
Ja mam dokładnie te
http://www.olfa.net.pl/sz...ess_id=53441580
http://www.olfa.net.pl/sz...ess_id=53441580
te noże to bardzo dobra inwestycja ja nimi tnę wszystko co się da.
Tylko wiesz, że do nich musisz mieć specjalną matę ?
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
eliszka
Milczek

|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 18:39
|
|
|
Dzięki serdeczne . Ja dopiero zaczęłam dwa dni temu, więc na razie będę szyła z kwadratów i trójkątów, to na pewno po linii prostej. Jak zrobię porządek z aparatem , to pokażę moje wypociny, te krojone nożycami. Nóż muszę mieć właśnie taki do kilku warstw materiału, bo ja jestem niecierpliwa i wszystko chciałabym szybko i dużo. A podglądałam tutaj trochę dziewczyny i nawet te , które mówią , że są początkujące szyją super , aż się nie chce wierzyć, że to dopiero początek. No i ja też tak chcę ,tylko nie wiem czy mi wyjdzie.
|
|
|
|
 |
eliszka
Milczek

|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 18:43
|
|
|
O tej macie też czytałam, ale na razie to trochę droga inwestycja i będę musiała poradzić sobie inaczej, najwyżej częściej będę zmieniała ostrza 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 18:51
|
|
|
eliszka, fakt, tanie to to nie jest !!!
Faktycznie jedyną radą będzie częstsza wymiana ostrzy. Ale jeżeli się wciągniesz w patchworki to warto potem zainwestować.
bo tu już nawet nie o ostrza chodzi - one są naprawdę bardzo, bardzo ostre i po prostu to na czym będziesz cięła też Ci na długo nie wystarczy ....
a mata ma to do siebie , że się "regeneruje" i w efekcie starcza na bardzo długo
a nożyków poszukaj na allegro, ja swoje kupiłam właśnie tam i dałam połowę ceny (za nowe - oryginalnie zapakowane i z rachunkiem)
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
eliszka
Milczek

|
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 19:11
|
|
|
Właśnie na Allegro dostałam głupawki z tymi nożami, bo ja myślałam,że jest jeden nóż , a tam kilka rozmiarów i zgłupiałam. Naczytałam się o szyciu patchworków na stronie Patchworkowo.org i myślałam,że już wszystko wiem, a tu figa, jeszcze dużo muszę się nauczyć. Ale myślę, że to co do tej pory uszyłam(przez te dwa dni) to nawet nie najgorzej mi wyszło, chociaż jest brzydkie i krzywe,ale to już nie mnie oceniać. Tak jak mówiłam pokażę chyba jutro co do tej pory wypociłam i wtedy będzie można to ocenić. 
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 17 Lut, 2010 20:15
|
|
|
ja kiedyś szyłam taki patchwork 2m na 2m. Miałam okazje kupić nóż w Czechach - taki o srednicy 7 cm kosztował w przeliczeniu na złotówki ponad 70 zł. Nie wiedziałam czy zakocham się w patchorkach i nie kupiłam. Ale super można ciąć materiał zwykłym NOŻYK DO TAPET - idzie jak burza. ja właśnie cięłam nim. Oczywiście podkładałam sklejkę żeby stołu nie pociąć. Wcześniej zaznaczałam na materiale za pomocą miarki i ołówka jak ciąć. Niestety u nas jest problem w doborze materiału w ładne desenie np w bukieciki róż, mniejsze i większe. A właśnie taki patchwork chciałam uszyć. Niektóre wzory sa trudne do szycia. Podkładałam takim ocieplaczem z pasmanterii i podszywałam kawałkiem w całości. Zeszło czasu na robotę!
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 17 Lut, 2010 20:23
|
|
|
No i zapomniałam dodać,że cięłam opierając nożyk do tapet o zwykłą linijkę drewnianą, ale z tej strony gdzie jest grubsza. Uważać trzeba ,żeby nie zjechać i nie wbić się nożykiem w drewno linijki. Fakt tanie to nie jest- materiały, wkład,żeby jeszcze można było w większej ilości deseni wybierać 
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 20 |
|
|