RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Nie 07 Lis, 2010 18:46
MUSZĘ TO NAPISAĆ
Autor Wiadomość
AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 12:07   

Masz ci los, jeszcze mi się oberwało Embarassed przy okazji. Ale masz Grażyna rację. Rozluźnienie dyscypliny straszliwe nastąpiło.
Ja staram się chwalić wyroby kciukami - no chyba, że mnie coś powali swoją doskonałością, to wtedy nie potrafię powstrzymać się od komentarza.
Mam tylko jedną refleksję - gdzie mamy się wygadać na temat konkretnego wzoru? No bo ktoś znajduje coś niesłychanie oryginalnego i co mamy milczeć? Bo tam mają być tylko wzorki i schematy? Smile

A co zrobić z taki działem w on-line - jak Sznury szydełkowo-koralikowe?. Jak nie powstrzymać się od wyrazów zachwytu? A z drugiej strony, jak szukałam konkretnej informacji, to za cholerę nie mogłam jej znaleźć wśród tylu stron zachwytów.
Chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, to wyrzucanie po pewnym czasie wszystkich ochów i achów i innych zbędnych informacji i pozostawienie postów merytorycznych.
Nikt się nie obrazi, a wątki będą czytelne. Wiem, wiem, ze to okropna robota.

EDIT: A na potwierdzenie, że chaos potężny mam ostatni swój przykład. Wczoraj zobaczyłam pięknie zrobiony sweterek i dzisiaj za skarby go nie mogłam znaleźć. Więc szukałam po swoich postach i znalazłam: http://maranciaki.pl/foru...ghlight=#557029
Temat dotyczy i zaczyna się od zapytania o tłumaczy z włoskiego a na sweterku (ślicznym zresztą) się kończy. Ten sweterek tam nie ma prawa być, niestety.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#
Ostatnio zmieniony przez AlaJ Sob 10 Sty, 2015 13:23, w całości zmieniany 1 raz  

vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena

Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 13:52   

Myślę, że obie macie rację. Grażyna, że robi się bałagan love , a Ala, że na widok jakiegoś cudu automatycznie wywiązuje się dyskusja, którą trudno powstrzymać love
Nie zgodziłabym się tak do końca z p. 2 i 5, dotyczącym wzorków i schematów, czyli żadnych próśb i schemat lub lepszą rozdzielczość. Ostatnio zamieściłam wzór z "robaczkami" z obrazkowym tutorialem, a za chwilę wątek został rozwinięty i już mamy opis do zdjęć. Ja zawsze, zamieszczając jakiś obrazek, staram się znaleźć w sieci najlepszą rozdzielczość, ale są tu osoby, które mają z wyszukaniem problem, dlatego zamieszczają to, co znalazły, niekiedy w kiepskiej jakości. Trzeba ich zrozumieć. Jeszcze inna rzecz, to np. w miejsce zamieszczonych przeze mnie zdjęć wzorów, po jakimś czasie pojawiają się banery, że zdjęcie nie istnieje. Nie wiem dlaczego. Przepraszam i obiecuje przejrzeć wszystkie moje wzorki. Ale trudno co chwila wracać do swoich wątków i sprawdzać, czy wszystko jest ok. Dlatego oprócz zdjęcia zamieszczam jeszcze link do strony z wzorkiem.
Odnośnie p.5. Zamieściłam link do strony ze swetrami z krajobrazem. Prawie nikomu strona się nie otwierała, więc pobrałam wzory i wrzuciłam je na mojego chomika. W ten sposób każdy ma do nich dostęp.
Inna sprawa. Zauważyłam, że niektóre osoby zamieszczają wpisy ze swoimi pracami, np. nowym swetrem, w dwóch wątkach: w galerii i w wątku o swetrach. Takie dublowanie wydaje mi się pozbawione sensu, ale nie ja decyduję o regułach. Dla mnie galeria, to miejsce prawie prywatne, coś na kształt bloga. I tam można sobie pozwolić na westchnienia i luźne dyskusje. Natomiast wątki zbiorcze, to jakby przestrzeń bardziej publiczna i tu musimy zachować większy porządek. Ale uczestniczę w życiu forum dopiero od kilku miesięcy i może nie mam racji... nie wiem
Zgadzam się z Alą, co do kciuków, zamiast komentarza (z wyjątkiem prywatnych galerii). Natomiast nie uważam, że mamy prawo obciążać moderatorki usuwaniem "ochów' i "achów". Oczywiście i tak to robią, ale to my powinnyśmy się zastanowić przed umieszczeniem takiego posta.
Podsumowując: trzymajmy się reguł, ale nie usztywniajmy ich zanadto, bo zrobi się nudno i nieprzyjemnie. A przecież nie o to chodzi zebalek

plus minus  Kto ocenił?

Ewa Block 
Milczek
wiatr-od-morza

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Medale: Brak

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 14:12   

Popieram Vichtę, jednak jako nowa postaram się dostosować do zasad moderatorek. uklon

plus minus  Kto ocenił?

anpar 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 14:12   

no nareszcie Wink kto tu robi porządek Wink Razz
Grażynko - masz racje szczególnie te posty z prosbą o wzor w zawilcowym Smile

będzie nam o wiele łatwiej same zobaczycie cool

plus minus  Kto ocenił?

maranta 

Kraj:
Poland

Pomogła: 68 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 14:36   

Może zacytuję samą siebie, bo właśnie dzisiaj próbowałam wyjaśnić tę kwestię komuś na PW Smile

Cytat:
Z jednej strony są takie tematy, w których liczy się przede wszystkim przejrzystość i nawet jeśli w trakcie rozrastania się takiego tematu dyskusja zaczyna żyć własnym życiem (co jest normalne), to po jakimś czasie, gdy temat mający konkretny tytuł, rozrośnie się do ogromnych rozmiarów, to komuś, kto szuka w nim podstawowych, ważnych informacji związanych konkretnie z tytułem wątku, przebijanie się przez różne dygresje - sprawi ogromny problem.
Ktoś chce zrobić konkretny model i w temacie online chce znaleźć z czego go robić, jak go robić i z jakimi problemami walczyły osoby, które ten model wykonywały i jak sobie z tymi problemami radziły. Chce też zobaczyć fotki wykonane w trakcie pracy i fotki skończonego modelu.

Tak więc nawet gdy początkowo dyskusja jest miła i przyjemna i dla dyskutujących i dla czytających (no bo tak, dla mnie też fajnie poczytać takie luźne rozmowy luźno z tematem związane i prowadzone w miłej atmosferze), to po jakimś czasie, gdy temat się rozrasta, taka sympatyczna dyskusja bardzo utrudnia jego wertowanie i - jeśli użytkownik sam nie posprząta - to musi to zrobić moderator.
Gdy takich tematów jest wiele, no to już i pracy dla moderatora przybywa.

Są tematy, w których jak najbardziej możemy się swobodnie wygadać i są też takie, gdzie na pierwszym mijecu stoi porządek i trzeba myśleć o tych, którzy zajrzą do tematu kiedyś wyłącznie w poszukiwaniu konkretów.

W niektórych tematach wręcz wskazany jest rozgardiasz i miła atmosfera a w innych potrzeba trochę dyscypliny nie tracąc jednocześnie miłej atmosfery

Grażynka bardzo rzadko na nas burczy, przeważnie sprząta po cichu, jednak gdy po jakimś czasie wchodzi na forum i widzi ile ma pucowania po nas, to i nie dziw że próbuje nas do porządku przywołać wesoło mi

To tak dla naszego dobra.

Faktycznie trzeba znaleźć złoty środek, bo to jest forum, czyli jakaś forma naszego wspólnego życia i miejsce na wygadanie się, wyżalenie, pochwalenie, zapytanie, z drugiej strony jest tu sporo zgromadzonej wiedzy, fotek, wzorów, które powinny być łatwe do znalezienia.
Vichta, też masz sporo racji.
Odnośnie podwójnych galerii - na początku były tylko galerie w konkretnych działach - szydełko, druty, frywolitka itp. Potem powstała potrzeba tych zbiorczych galerii.
Tylko, ze nadal są osoby, które wchodzą na forum wyłącznie do działu drutów, czy wyłącznie do haftu, bo tylko to ich interesuje i oglądają przy okazji galerie w tych działach zamieszczone a galerii ogólnych nie zaglądają.
Sporo jest takich osób. Tylko dlatego postanowiłam te odrębne galerie pozostawić.
To smo jeśli chodzi o swetry czy sukienki - kogoś interesują tylko i wyłącznie kiecki i tylko tego szuka i nowości będzie szukał w temacie dotyczącym kiecek Very Happy

AlaJ, cieszę się, że się nie pogniewałaś, że tak akurat na Ciebie padło wesoło mi Bo to różnie bywa Wink

Temat sznurów koralikowych, ano właśnie... w równej mierze zachwycający co i trudny do ogarnięcia hahahihi

plus minus  Kto ocenił?
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl

japoneczka01 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 118 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 16:47   

Jak to jest z tym pisaniem na priv? Od czasu do czasu piszę do kogoś na priv, ale ta osoba odbiera, np. dopiero po miesiącu czasu. Tłumacząc się, że rzadko zagląda do poczty, albo na forum, a to akurat nie jest prawdą, bo można to sprawdzić. Ostatnio od 12. X. 2014 r leżą 2-ie wiadomości nieodebrane z mojego adresu.Czy jest jakiś sposób, aby wiadomości, że coś zalega w skrzynce pocztowej bardziej rzucały się w oczy? Może te koleżanki co otwarcie podają swój adres na forum też jak ja nie mogły doczekać się odpowiedzi i stąd taka desperacja.

plus minus  Kto ocenił?

kabyr 
Super gaduła :))
Kabyr

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 17:34   

Ja w kwestii podsumowania półrocza wściekły
Grażyna powołuje się na Osinkę, że u nich to w każdym dziale och i eh.
Nie powie mi nikt, że to zasługa tylko i wyłącznie piszących osób
na tym forum.
Sorry ale , Grażyna sama pisze, że nie często zagląda na forum.
Wszystkie wiemy, że jak jeden dzień nie pozmywamy "garów"
to nie można wejść do kuchni. rotfl
Biorę czynny udział w dyskusjach na innych forach.
Też są uwagi, ale na bieżąco w zasadzie moderator
wprowadza korektę.
U nas starczy, że jeden czy dwa dni zaczyna się luz blush
i później już tak idzie.
Gdyby od czasu do czasu poinformować nie skoordynowane osoby, że np ....
było by inaczej.
Może jest za mało moderatorek?

+2  plus minus  Kto ocenił?

Barbara2006 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Germany

Pomogła: 32 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 18:59   

A ja nie rozumię za bardzo punktu 1 i 2 "wzorki i schematy".

Jeżeli ktoś znalazł wzorek, który mnie interesuje, ale niestety bez opisu do poszczególnych zdjęć, a ja znajdę ten sam wzór z większą ilością zdjęć do poszczególnych etapów jego wykonania i z dokładnym opisem do nich, do kogo mam się zwrócić i w jakim wątku?

Tak było z wzorem "robaczków" zamieszczonym tutaj przez inną koleżankę. Mój link zawierał więcej zdjęć do tego wzoru, zdjęcia są doskonałej jakości, i do każdego z nich istnieje dokładny opis. Nie trzeba było więc sobie głowy łamać, co widzę na zdjęciu i co mam teraz robić. Myślałam, że zamieszczamy tutaj nowe wzory i schematy po to, żeby inni też je mogli zrobić, a nie tylko sobie pooglądać.

Jestem zadowolona, że link, który znalazłam, umieściłam u siebie i tłumaczenie opisu sobie skopiowałam.

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 79 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 19:04   

AlaJ napisał/a:
Chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, to wyrzucanie po pewnym czasie wszystkich ochów i achów i innych zbędnych informacji i pozostawienie postów merytorycznych.
Nikt się nie obrazi, a wątki będą czytelne. Wiem, wiem, ze to okropna robota.

Z tym się zgadzam...
Przykładem na to jak idealnie można ogarnąć rozbudowany temat było posprzątanie w temacie o baktusie przez Anię.
Może właśnie spis treści w pierwszym poście w rozbudowanym temacie byłby dobrym rozwiązaniem hmm Choć to ogrom pracy dla moderatorów hmm

Było mi przykro, jak zobaczyłam rano wykasowane posty w temacie o swetrze zawilcowym - nawet nie miałam okazji wszystkich przeczytać zanim wyparowały nocą, a dziewczynom, które po raz pierwszy od długiego czasu zdecydowały się na wspólne dzierganie było pewnie też nieswojo...

Nie każdy zna na wyrywki zasady na jakich forum funkcjonuje.

Zdaję sobie sprawę, że ciężko znaleźć złoty środek - znam problemy funkcjonowania forum i od strony moderatorów i nie zazdroszczę tej funkcji.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Asia_117 Sob 10 Sty, 2015 19:04, w całości zmieniany 1 raz  

Barbara2006 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Germany

Pomogła: 32 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 19:10   

Poza tym nie zapominajcie, że w niektórych wątkach można tylko wtedy przeczytać/zobaczyć ukryty wpis, jeżeli samemu się coś napisze. Wystarczy ach albo och. bye bye

+3  plus minus  Kto ocenił?

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 10 razy

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 22:11   

Barbara2006 napisał/a:
Poza tym nie zapominajcie, że w niektórych wątkach można tylko wtedy przeczytać/zobaczyć ukryty wpis, jeżeli samemu się coś napisze. Wystarczy ach albo och. bye bye

Sama popełniłam taki post Embarassed ...właśnie po to żeby przeczytać ukrytą wiadomość.
Nie napiszę nic rozsądnego nie wiedząc o co chodzi nie wiem

Chciałbym wymyślić coś mądrego...bo przecież moderator też człowiek i ma własne życie,niestety nic mi nie przychodzi do głowy,tylko regularne sprzątanie i upominanie nas niesfornych userów cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez katrinka Sob 10 Sty, 2015 22:12, w całości zmieniany 1 raz  

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 22:26   

Ewa Block, jesteś genialna...przecież mamy opcję wygaszania postów.Wystarczy tylko odrobina chęci i sami możemy pilnować porządku.

Dodam tylko ,że dopiero teraz zauważyłam tą opcję... puknąć się

plus minus  Kto ocenił?

Grażyna 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 102 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015 23:26   

Rozgorzała się dyskusja, to bardzo dobrze, bo znaczy, ze ktoś jednak zwrócił uwagę na moja pisaninę. wesoło mi

Nie neguję tego, że dyskutujecie w tematach, bo po to jest forum, ale chciałabym, by te dyskusje były w odpowiednich miejscach. Dział "Wzorki i schematy" jest po to, by szybko znaleźć poszukiwany wzór, dlatego już parę lat temu ustaliliśmy, że ma być tam post pod postem, a w postach tylko zdjęcia, opisy i schematy jednej rzeczy. Przypuszczalnie szukam swetra z reglanem, to wchodzę w temat i przewijam strony, aż cos mi w oko wpadnie. Jak wpadnie, to mam wszystko w poście jak na tacy.
Gdy mam problem i czegoś poszukuję, to wchodzę w dział "Poszukuję" i tam mogę się nagadać do woli, a w "szydełku" mam do tego dział "Problemy-pytania". Jednym słowem znalazłam w galerii coś fajnego, a skan obrazu jest do kitu, to otwieram dział "poszukuję" i się żalę, że skan byle jaki i proszę o lepszy.
wesoło mi
Fajnie by było, gdyby ten ktoś, po uzyskaniu dobrego skanu napisał post we wzorkach i wstawił zdjecie rzeczy i jej schemat w dobrej rozdzielczości.

AlaJ napisał/a:
Masz ci los, jeszcze mi się oberwało przy okazji.

Alu, no...padło na ciebie, ale jak napisałam nad zdjęciem, to zdjęcie wybrane losowo. Na twoim miejscu mogłoby być sporo osób. Nie chciałam nikogo skrzywdzić lecz podać zwykły przykład.

Fakt, dawno nie zaglądałam na forum, a jeśli zaglądałam to tylko z doskoku, by zobaczyć, co w ogóle na forum się dzieje. No cóż, czasem tak się życie układa, że sa rzeczy ważne i ważniejsze, i również te mnie ważne, że z czegoś trzeba rezygnować dla dobra innego. Jestem moderatorem i tym moderatorskim okiem widziałam, co się dzieje na forum. Martwiłam się. Jednak czasu na porządki nie miałam, wiec tak się tutaj trochę zabałaganiło. Porządkowanie jednego tematu często zajmuje nawet godzinę. Oczywiście, gdy temat jest dłuższy, bo ja wszystkie posty muszę przeczytać od nowa i wyłapać błędy, czasem najpierw cos skopiować i wkleić do innego postu, by wiadomości połączyć, posprawdzać kolejne linki, poprzenosić posty, pousuwać co jest niepotrzebne, a potem te usunięte rzeczy zebrane w jednym pliku znów usuwać na amen. Praktycznie przy każdym wejściu na forum cos tam porządkuję, wyrzucam. Nie mogę wszystkich informować typu "przepraszam, usunęłam twój post, bo...", bo musiałabym nad porządkowaniem siedzieć wieki. Wybieram opcję usuwania bez informowania, bo jest mi tak wygodniej i szybciej.

Asia_117 napisał/a:
Było mi przykro, jak zobaczyłam rano wykasowane posty w temacie o swetrze zawilcowym - nawet nie miałam okazji wszystkich przeczytać zanim wyparowały nocą, a dziewczynom, które po raz pierwszy od długiego czasu zdecydowały się na wspólne dzierganie było pewnie też nieswojo...

Masz dużo racji, ale...Usunięte posty, to w zasadzie prośby o opis. Nic ważnego nie usunęłam...

plus minus  Kto ocenił?
https://www.facebook.com/grazyna.szczepaniak.58

japoneczka01 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 08:20   

Czy rzeczywiście na forum muszą być ochy i achy? Często wygląda to na jakiś niepisany ranking liczby postów. Może można by zlikwidować te w efekcie nic nie wnoszące do forum ochy, a aprobatę wyrażać tylko kciukiem. Są panie, które mają po kilka tysięcy postów, a jedna to chyba ponad 10 000 i nawet sama nie pisze, tylko cały czas cytuje innych. Jakby tak wykasować to wszystko, a zostawić tylko konkretne wypowiedzi, to myślę, że forum zrobiłoby się "lekkie jak piórko"

+5  plus minus  Kto ocenił?

kabyr 
Kabyr

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 12:19   

Dawno temu była propozycja aby ochy i achy wyrażać tylko
w Galeri.
No ale było i się skończyło.
Dlatego szukając jakiegoś wzoru trzeba przeszukać naście stron/
Propozycja do moderatorek.
Wiem, że to syzyfowa praca,
ale może tak powolutku w wolnej chwili cmoknięcie
wykasowywać właśnie takie ochy i achy.
Myślę, że żadna z nas się nie obrazi,
bo jak pisze japoneczka to nie jest ranking ilości postów. cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 117 razy

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 13:18   

Ja wiem, że tego nie widać, ale codziennie przy okazji sprawdzania forum trochę takich postów usuwam. Jednak nie jestem wcale ich przeciwniczką (co już kilka razy pisałam), bo one na pewno dają zadowolenie. Nie wszystko da się wyrazić kciukiem, czasami chce się coś więcej dopisać. No a ja z domowego komputera na ogół nie mogę dodawać kciuków. Na ogół, bo czasami coś zaskoczy, więc jest to dla mnie tajemnica nie do ogarnięcia.

Genialnym i najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie opcji wygaszania postów. Jeśli wyrażacie zachwyt, z prawej strony ekranu znajdźcie opcję:

Cytat:
Czas ważności postu/tematu
Wybierz, po ilu dniach post ma być automatycznie usunięty. Jeśli jest to nowy temat, zostanie usunięty w całości.

zaznaczcie np. 7 dni i po sprawie. Autor dzieła na pewno przeczyta Wasze pochwały, które same się sprzątną po 7 dniach.

Przy okazji, jak już tu piszę, chciałabym Was zapytać o pewną kwestię dotyczącą działu on-line. Kiedy otworzymy jakiś podrozdział (np. szale i chusty), widzimy spis tematów, które często niewiele nam mówią. Stali bywalcy tego działy wiedzą, co się kryje pod enigmatyczną nazwą "Szałowa warkoczowa bluzka według Maranty" albo "Nadmorski sweterek". Ktoś nowy musi otwierać poszczególne tematy, żeby zobaczyć, co się tam dzierga. Czy sensowny i użyteczny dla Was byłby przyklejony temat "OBRAZKOWY spis treści", w którym w każdym poście byłoby zdjęcie jednego podstawowego udziergu (u, co za neologizm), no, ewentualnie jakieś szczególne modyfikacje i link do tematu. Może tak, jak jest, jest dobrze i nie trzeba nic "udoskonalać"?

No to idę sprzątać. Wezmę na tapetę "Szałową warkoczową bluzkę według Maranty" teraz jest 200 postów, zobaczymy, ile zostanie po sprzątaniu.

+9  plus minus  Kto ocenił?

jolanta59 
Użytkownik średnioaktywny
Jola

Kraj:
Sweden

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 13:40   

Musze szczerze napisac,ze posty tej pani cytujacej "ochy i achy" dzialaja na mnie jak plachta na byka,osobiscie napisalam malo postow a chwale prace wlasnie kciukiem,bo przebrniecie przez nic nie wnoszace posty jest naprawde czasochlonne

plus minus  Kto ocenił?

kabyr 
Kabyr

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 13:48   

ania_b napisał/a:
Ja wiem, że tego nie widać, ale codziennie przy okazji sprawdzania forum trochę takich postów usuwam.

Aniu ten co jest często na forum cmoknięcie widzi Twoją ciężką pracę.
Po cichutku robisz swoje. cool

plus minus  Kto ocenił?

japoneczka01 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 15:07   

ania_b cytuję No a ja z domowego komputera na ogół nie mogę dodawać kciuków. Na ogół, bo czasami coś zaskoczy, więc jest to dla mnie tajemnica nie do ogarnięcia.
Zauważyłam, że po zalogowaniu się na forum jak coś czytam czy szukam to po bardzo krótkim czasie wygasa moja aktywność i jak chcę dać kciuk to znów muszę się logować. Moze to na tym polega, ze raz mozna, a raz nie. Co jest powodem ze tak szybko to wygasa?
Dzialam tez na innych forach i dotad dokad sama sie nie wzloguje to mam stala aktywnosc

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Nie 08 Lut, 2015 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 15:11   

ania_b napisał/a:
Genialnym i najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie opcji wygaszania postów. Jeśli wyrażacie zachwyt, z prawej strony ekranu znajdźcie opcję:

Cytat:
Czas ważności postu/tematu
Wybierz, po ilu dniach post ma być automatycznie usunięty. Jeśli jest to nowy temat, zostanie usunięty w całości.

zaznaczcie np. 7 dni i po sprawie. Autor dzieła na pewno przeczyta Wasze pochwały, które same się sprzątną po 7 dniach.

Aniu, gdzie ta opcja jest ? Jakaś ślepota jestem, bo nie mogę jej znaleźć hahahihi
Pomysł moim zdaniem jest świetny cool cool

EDIT
Już znalazłam hopla
Zazwyczaj korzystam z "szybkiej odpowiedzi" i tam ta opcja nie jest dostępna Smile

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Asia_117 Nie 08 Lut, 2015 15:22, w całości zmieniany 1 raz  

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 15:30   

Asia_117 napisał/a:
Zazwyczaj korzystam z "szybkiej odpowiedzi" i tam ta opcja nie jest dostępna

Asiu ależ właśnie jest dostępna w szybkiej odpowiedzi...na dole pod emotkami.

Ja dopiero teraz po poście Ani dostrzegłam ,że ta opcja jest dostępna w obu opcjach pisania postów.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez katrinka Nie 08 Lut, 2015 15:33, w całości zmieniany 1 raz  

vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena

Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 15:37   

japoneczka01 napisał/a:
Co jest powodem ze tak szybko to wygasa?

Jak jesteś na stronie logowania, to zaznacz kwadracik "zapamiętaj", dopiero potem "zaloguj". Wtedy przy odświeżaniu strony zalogujesz się automatycznie.

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015 15:43   

katrinka napisał/a:
Asia_117 napisał/a:
Zazwyczaj korzystam z "szybkiej odpowiedzi" i tam ta opcja nie jest dostępna

Asiu ależ właśnie jest dostępna w szybkiej odpowiedzi...na dole pod emotkami.

Ja dopiero teraz po poście Ani dostrzegłam ,że ta opcja jest dostępna w obu opcjach pisania postów.

O rany...faktycznie hahahihi
Dzięki za podpowiedź kwiatek dla ciebie

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 03 Mar, 2015 07:17   

Przypadkiem dzisiaj natrafiłam na doskonałą pomoc dla osób, które nie bardzo wiedzą jak korzystać z RAVELRY - przewodnik jest w j. polskim cool

https://www.dropbox.com/s...20v1.1.pdf?dl=0

+3  plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 20 Maj, 2015 19:39   

Jak niektórzy użytkownicy forum wiedzą, jakiś czas temu padł mi twardy dysk w komputerze.
Byłam tak wściekła, że nie sposób opisać...

I wtedy z propozycją pomocy przyszła mi koleżanka z forum - i to taka, która wcale bardzo długo z nami nie jest love Ale zdążyłyśmy się bliżej poznać kwiatek dla ciebie
Okazało się, że mąż Marysi jest specjalistą z zakresu odzyskiwania utraconych danych wesoło mi
Dysk został zapakowany i przesłany do Marysi i zaczęła się praca nad odzyskiwaniem danych.
Niestety dysk był na tyle uszkodzony, że zazwyczaj stosowana procedura była nieskuteczna...w dysku trzeba grzebać, wyszukiwać potrzebne pliki ...

Mam już na chwilę obecną chyba wszystko co - zdawał mi się - utraciłam bezpowrotnie...

Nawet nie wiem jak mam teraz podziękować Marysi i Jej mężowi za bezinteresowną pomoc i poświęcony czas kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

Pomogły mi też dziewczyny, którym wcześniej niektóre wzory udostępniałam - wróciły do mnie nie tylko te wspomniane wzory, ale inne, którymi dziewczyny dysponowały love

Wszystkim zaangażowanym w pomoc jeszcze raz serdecznie dziękuję cmoknięcie cmoknięcie

+5  plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu