|
dzierganie heretyckie a wykonywanie oczek ze schematu |
| Autor |
Wiadomość |
abulska
Milczek aldik

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 41 Skąd: wawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 07 Lip, 2014 13:23 dzierganie heretyckie a wykonywanie oczek ze schematu
|
|
|
Witam
W schemacie mam oznaczenia jak ponizej:
"/" - po polsku to dwa oczka na prawo, po angielsku to k2tog
"\" - po polsku to dwa oczka na lewo, po angielsku to ssk
Mam pytanie jak je prawidlowo wykonac oczka skoro dziergam po heretycku ? - mam juz metlik w glowie ... chyba zablokowalam sie na wiedze...
Za pomoc bede wdzieczna...
pozdrawiam
aldona
|
|
|
|
 |
Snedronningen
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Wrz 2013 Posty: 233
|
|
|
|
 |
Asia_117
Użytkownik aktywny Asia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 79 razy Wiek: 47 Dołączyła: 01 Lut 2012 Posty: 950 Skąd: okolice Piaseczna
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 07 Lip, 2014 16:56
|
|
|
Ja też dziergam "po heretycku"
/ - czyli k2tog robię jako dwa oczka razem wbijając drut w drugie oczko na lewym drucie
\ - czyli ssk to dwa oczka razem przez przeciągnięcie - czyli pierwsze oczko z lewego druta przekładasz na prawy bez przerabiania, drugie przerabiasz i to przełożone przeciągasz na przerobione 
|
_________________ http://asiawielgat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 07 Lip, 2014 21:05
|
|
|
| Asia_117 napisał/a: | Ja też dziergam "po heretycku" Wink
/ - czyli k2tog robię jako dwa oczka razem wbijając drut w drugie oczko na lewym drucie
\ - czyli ssk to dwa oczka razem przez przeciągnięcie - czyli pierwsze oczko z lewego druta przekładasz na prawy bez przerabiania, drugie przerabiasz i to przełożone przeciągasz na przerobione |
I ja też należę do heretyków - jednak
/ przerabiam tak, że zdejmuję po kolei oba oczka i przekładam je tak aby "prawa noga" była po mojej stronie robótki (w heretyckim jest po zewnętrznej stronie robótki) - wtedy ładniej się to układa i oczka nie są przekręcone.
Czyli tak jak na rysunku i filmie Dwa oczka prawe razem od spodu
Dwa oczka obrócić na lewym drucie, aby było wygodniej.
Prawy drut wkłuć w drugie i w pierwsze oczko, i przerobić je jak jedno oczko. w linku podanych przez Snedronningen,
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Pon 07 Lip, 2014 22:58, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Snedronningen
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Wrz 2013 Posty: 233
|
Wysłany: Pon 07 Lip, 2014 22:02
|
|
|
| calicja napisał/a: | | / przerabiam tak, że zdejmuję po kolei oba oczka i przekładam je tak aby "prawa noga" była po mojej stronie robótki (w heretyckim jest o zewnętrznej stronie robótki) - wtedy ładniej się to układa i oczka nie są przekręcone. | tak właśnie robię, co jest dosyć irytujące, jak jest tego za dużo. Chciałam nawet robić oczka lewe w inny sposób, aby od razu mi sie układały, ale tak bardzo nie lubię lewej strony robótki, że chcę ją zrobić jak najszybciej a nieheretycki sposób mnie niestety spowalnia i przez to się męczę z obracaniem.
|
|
|
|
 |
Asia_117
Użytkownik aktywny Asia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 79 razy Wiek: 47 Dołączyła: 01 Lut 2012 Posty: 950 Skąd: okolice Piaseczna
|
Wysłany: Wto 08 Lip, 2014 08:50
|
|
|
Ja też przekładam oczka przy robieniu k2tog - ale tylko przy robótkach gdzie przerabia się prawą i lewą stronę (gdzie się robótkę odwraca) - przy przerabianiu "na okrągło" oczka są już ułożone tak jak potrzeba 
|
_________________ http://asiawielgat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
aptenia
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 29 Kwi 2015 Posty: 382
|
Wysłany: Pią 14 Paź, 2016 11:13
|
|
|
Odświeżam watek, ponieważ zawsze myślałam,ze potrafię robić oczka prawe i lewe( dziergać uczyła mnie mama, a także uczyłam się z ksiązki "Z nitki i kordonka"Teresy Pięcek i Elżbiety Kowalskiej), a tu okazuje się, ze jednak nie potrafię, ze robię po"heretycku", ostatnio rzadko dziergam na prostych drutach częściej w okręgu, wiec prawe oczka wtedy robię nie po heretycku, ale co z lewymi jak je dziergać w okręgu?,Czy tak jak dziergałam w sposobie "heretyckim" czy jednak muszę je łapać od spodu, co przyznam bardzo spowalnia robótkę i sprawia nieco problemu.
Jak po" heretycku" zrobić dwa oczka razem od spodu"?
|
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Bożena |
| Ostatnio zmieniony przez aptenia Pią 14 Paź, 2016 12:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zapominajka
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Gru 2015 Posty: 62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14 Paź, 2016 13:00
|
|
|
nie wiem dlaczego uważasz, że nie potrafisz dziergać, dzierganie po heretycku, jak to nieładnie się nazywa, jest jak najbardziej pełnoprawną metodą, ja tak dziergam i uważam, że jest to metoda dla mnie lepsza, niż dzierganie po "nieheretycku", chociaż potrafię dziergać obiema metodami
czasem się zdarza, że trzeba łapać oczka lewe wkłuwając drut od tyłu, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia, mnie to po jakimś czasie przestało sprawiać jakiekolwiek problemy
ja jedynie co mam czasem problemy, to z nomenklaturą, wolałabym na przykład bardziej neutralne określenia, na przykład trzy oczka razem ze środkowym na wierzchu niż te jakieś opisy, które zupełnie nie pasują do mojej metody robienia
a tu link dla heretyków ;0)
http://www.abc-robotek-na...iany_oczek.html
|
| Ostatnio zmieniony przez zapominajka Pią 14 Paź, 2016 13:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|