|
klej Vicol |
| Autor |
Wiadomość |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2012 Posty: 763 Skąd: Warszawa/Cis
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014 15:43 klej Vicol
|
|
|
Witam.
Mam takie dosyć dziwne pytanie. Czy ktoś z Was używa do Decoupage kleju vicol? Takiego:
Zastanawiam się czy rozpuszcza się go w wodzie? Specjalistyczny klej do decoupage zakupiony jakiś czas temu jest stosunkowo rzadki i przez to chyba lepiej przesiąka serwetkę podczas klejenia. Dodatkowo vicol nie jest w 100% przezroczysty. Nie wiem czy da sie temu jakoś zaradzić? Specjalstyczne kleje są drogie ;/
|
_________________ Mój blog. Zapraszam. http://udzastii.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie wszystkich  |
|
|
|
 |
niezapominajka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 22 Cze 2011 Posty: 136
|
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014 17:31
|
|
|
Próbowałam używać Vikolu, nie takiego jak na zdjęciu ale też Vikolu. Nierozcieńczony jest zdecydowanie za gesty do serwetek. Przy rozcieńczaniu dużym problemem okazało się trafienie w idealną gęstość. Za rzadkim też źle się kleiło. Po kilku próbach wróciłam do kleju do decoupage. Ogólnie nie polecam, szczególnie osobom początkującym.
|
|
|
|
 |
krzysia551
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Sty 2007 Posty: 874 Skąd: Stargard
|
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014 18:25
|
|
|
jak kleje wikolem 1:1 i jak na razie nie miałam problemów, wydaje mi się ze jego gestośc jest ok
|
|
|
|
 |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2012 Posty: 763 Skąd: Warszawa/Cis
|
Wysłany: Pon 02 Cze, 2014 14:35
|
|
|
| krzysia551 napisał/a: | | jak kleje wikolem 1:1 i jak na razie nie miałam problemów, wydaje mi się ze jego gestośc jest ok |
Rozumiem że to sa proporcje w jakich rozcieńczasz? Oczywiście udało mi się użyć go nie rozcieńczając i nie rozrywając serwetki, ale mam takie dziwne odczucie że jest zbyt gęsty bez rozcieńczenia. Może dlatego że do decoupage do tej pory używałam tylko tego specjalistycznego kleju;/
Możesz podrzucić którego wikolu używasz? Zauważyłam że jest ich kilka...
niezapominajka, dziękuję za opinię. Mam jednak nadzieję że znajdę zastosowanie dla tego wiaderka 
|
|
|
|
 |
Kręciołek
Użytkownik średnioaktywny szydełkomaniaczka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 51 Dołączyła: 21 Kwi 2010 Posty: 120
|
Wysłany: Wto 03 Cze, 2014 08:45
|
|
|
Ja używałam Vikolu, ale go nie polecam. Była albo za gęsty albo po rozcieńczeniu serwetka mi się rozrywała.
Profesjonalny klej do decoupage nie ma porównania do niego.
|
_________________ www.serwetkowo.blogspot.com |
|
|
|
 |
alutka171
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 42 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 1357 Skąd: =REDA=
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2014 07:36
|
|
|
Kręciołek, alutka171, dziękuję za opinie. Też zauważyłam, że profesjonalny klej nie ma porównania ze wszelkimi innymi. Niestety chyba na tym nie uda mi się zaoszczędzić. Ciężko jest zaoszczędzić w tej technice
| alutka171 napisał/a: | | A tak w ogóle to serwetki świetnie klei się na lakier. Ja przynajmniej kleiłam lakierem |
Spróbuję
A tak kontynuując temat Decoupage i oszczędzania... Czy ktoś z Was może podzielić się opinia na temat preparatów jednoskładnikowych do spękań? Do tej pory używałam z firmy Stamperia i jak na razie to jedyny naprawdę działający. Taki:
Miałam też nieprzyjemność zakupić i korzystać z takiego preparatu:
nie polecam. W ogóle nie chce pękać. Zmarnowałam tylko materiał i pieniążki.
Macie może jakieś preparaty godne polecenia?
Zastanawiałam się też nad zakupem większej pojemności w sklepie budowlanym, np taki:
lub taki:
Co o tym myślicie?
|
|
|
|
 |
niezapominajka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 22 Cze 2011 Posty: 136
|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2014 09:17
|
|
|
Najczęściej używam Heritage i Perfetto. Z jednoskładnikowymi preparatami do spękań tych firm nigdy nie miałam problemów. Preparatów z budowlanego nie znam.Sama jestem ciekawa opinii. Kupując sprawdź, jak długo po otwarciu opakowania, preparat zachowuje swoje właściwości. Ja litrowego opakowania chyba nie zużyłabym w ciągu roku.
|
|
|
|
 |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 04 Cze, 2014 10:11
|
|
|
niezapominajka, dzięki za podpowiedź Wyglądają na trochę tańsze niż Stamperia, ale to jeszcze sprawdzę
Na pewno sprawdzę. Przy moich planach myślę że taki litr nie byłby problemem 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|