|
ciekawy wzór |
| Autor |
Wiadomość |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 4 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 694
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 07 Mar, 2014 15:36 ciekawy wzór
|
|
|
Znalazłam bardzo ciekawy wzór narzutki. Chętnie zrobiłabym ja dla wnuczki, ale niestety brak schematu. Pokazane jest na filmiku, jak sie robi. W najważniejszych momentach jednak ręce prowadzącej zasłaniają wykonywanie wzoru. Może ktoś ma czytelny opis, a może...może schemat? Robiłam podobnym wzorem chustę. Tutaj jednak dochodzą dodatkowe słupki .
Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję. 
|
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2012 Posty: 763 Skąd: Warszawa/Cis
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014 20:17
|
|
|
joana, może ja nie do końca rozumiem, ale wykonania którego elementu nie widzisz? Może będę w stanie jakoś pomóc 
|
_________________ Mój blog. Zapraszam. http://udzastii.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie wszystkich  |
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Nie 09 Mar, 2014 14:47
|
|
|
Dżastii, Chodzi mi o wzór Punto en Relieve en Cirkulo rząd 3 i 4. Czy pomiędzy podwójnymi słupkami są 2 oczka przerwy czy ich brak? Kiedy stosujemy półsłupki a kiedy oczka ścisłe, Raz pokazuje tak raz inaczej. Szkoda, że użyła do instruktarzu takiej cienkiej nitki. Jestem krótkowidzem i stąd te kłopoty. Bardzo dziękuję, może Tobie uda się dostrzec to czego ja niedowidzę. Dziekuję 
|
|
|
|
 |
Dżastii
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 35 Dołączyła: 14 Maj 2012 Posty: 763 Skąd: Warszawa/Cis
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 10 Mar, 2014 19:55
|
|
|
joana, wydaje mi się że to wygląda tak:
trzeci rząd zaczyna sie od złapania słupka z rzędu drugiego i z niego wyjścia, ale to widać w miarę wyraźnie. moim zdaniem jakby się to nie zrobiło to będzie ok. potem robisz cztery oczka w górę, podwójny słupek zaczepiony o kolejny słupek poprzedniego rzędu, trzy oczka łańcuszka, podwójny słupek razy dwa, i tu kończy się pierwszy płatek, następny słupek podwójny robisz bez oczka odstępu i tak w kółko.
Czwarty rząd: oczko w górę, wbijamy szydełko w słupek podwójny z poprzedniego rzędu i robimy półsłupek (chyba to półsłupek, jestem samoukiem i nie do końca zapamiętuje terminologię), 1 oczko łańcuszka, 6 słupków podwójnych zaczepianych o oczka łańcuszka z poprzedniego rzędu, 1 oczko łańcuszka, dwa półsłupki, 1 oczko łańcuszka i od nowa 6 słupków podwójnych.... Wydaje mi się że w tym rzędzie półsłupkami łączysz te słupki, które w poprzednim rzędzie się stykają.
Więcej Ci chyba nie pomogę. Przepraszam że tak nieczytelnie, ale ja na tej fachowej terminologii się nie znam zupełnie. Schematy czytam, powtarzam po tym co robią lub sama rozpracowuję schemat metodą prób i błędów. Myślę że to będzie najlepsza metoda w tym przypadku.
Powodzenia 
|
_________________ Mój blog. Zapraszam. http://udzastii.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie wszystkich  |
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Nie 16 Mar, 2014 18:34
|
|
|
Dżastii, Jesteś bardzo miła. Udało mi się zrobić próbkę. Metodą prób i błędów, posiłkując sie Twoimi wskazówkami. Dziekuję. 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|