|
[szydełko] jak się robi guzek |
| Autor |
Wiadomość |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 26 Kwi 2011 Posty: 19 Skąd: Lublin
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 14:56 [szydełko] jak się robi guzek
|
|
|
Witajcie. Mam problem ze skończeniem serwetki. Podałam też to pytanie w moim pierwszym pytaniu, które sama nazwałam banalnym, ale boję się, że może już nikt nie zajrzy w ten temat, dlatego założyłam odrębne pytanie. W opisie mam: guzek = z 5 o. ścisłych wyciągnąć długie pętelki, zrobić 6 n., po czym wszystkie pętelki przerobić razem.
Dla mnie to czarna magia, siedziałam wczoraj i próbowałam ale efekt jest mizerny. Gdybyście mogły to rozpisać krok po kroku co trzeba zrobić z szydełkiem byłabym wdzięczna, bo brakuje mi już tylko trzech okręgów, żeby zakończyć serwetkę, a wszędzie się pojawiają te guzki. Serwetka zapowiada się efektownie, więc nie chciałabym zepsuć jej, bo przecież finał wieńczy dzieło 
|
|
|
|
 |
LucynaM
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 39 Dołączyła: 24 Wrz 2007 Posty: 518
|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 15:37
|
|
|
ja bym to zrozumiała tak:
patrzysz na swoje szydełko - masz na nim już jedną pętelkę. Rozciągasz ją, żeby była większa, przypuszczam,że mniej więcej takiej wysokości jak słupek. Masz teraz szydełko z długą pętelką.
Wkuwasz się w pierwsze oczko ścisłe i wyciągasz sobie taką samą pętelkę, jaką masz na szydełku. Nie przeciągasz jej przez oczko, tylko sobie "gromadzisz" narzuty na szydełku - tak, jak przy robieniu na drutach. Masz teraz dwie pętelki.
Tak samo robisz z kolejnymi oczkami ścisłymi - wkuwasz się, wyciągasz pętelkę jakbyś miała slupek robić. Jeśli zrobisz tak z 5 oczkami ścisłymi, będziesz miała 5 narzutów z oczek ścisłych plus szóste, które sobie zrobiłaś na początku.
Jak już masz 6 narzutów - przerabiasz je razem i tworzy ci się guzek.
mam nadzieję,że ten opis ci cokolwiek pomoże 
|
|
|
|
 |
katasza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 27 Wrz 2006 Posty: 598 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 15:56
|
|
|
To jest sposób pierwszy na rysunkach, jednak tutaj wyciągnięte są nitki 3 razy Ty masz zrobić to 6 razy.
Powodzenia!
|
_________________ Kasia |
|
|
|
 |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 26 Kwi 2011 Posty: 19 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 20:15
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź, nawet zaczęło mi to wychodzić, ale mam problem ze zmieszczeniem tego w jednym oczku łańcuszka, które jest w mojej serwetce podstawą dla guzka. Czy mogę wyciągać te oczka spod łańcuszka tak jak się robi np. słupki na łańcuszku, żeby ładnie wyglądały? Bo wiecie, 5 razy wbić szydełko w jedno oczko i wyciągać z niego nitki to trudna sprawa. Czy mam walczyć, żeby zmieścić to w jednym oczku łańcuszka czy mogę sobie ułatwić i robić pod łańcuszkiem? Jeszcze raz Wam dziękuję 
|
|
|
|
 |
aniaso4
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 29 razy Wiek: 52 Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 657 Skąd: wołomin
|
Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 20:18
|
|
|
Oczywiście, że możesz, ja tak robię , żeby nie było wielkiej dziury od wbijania szydełka w jedno oczko brrr...
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|