|
[szydełko] banalne pytanie ale dla mnie istotne |
| Autor |
Wiadomość |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 26 Kwi 2011 Posty: 19 Skąd: Lublin
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 13:05 [szydełko] banalne pytanie ale dla mnie istotne
|
|
|
Witam wszystkich. Mam strasznie głupi problem, robię już od jakiegoś czasu na szydełku i dopiero teraz wyszedł mój brak wiedzy. Robię serwetkę okrągłą, gdzie mam do wykonania 10 słupków potem dwa oczka i znowu 10 słupków i tak aż do skończenia okręgu. W następnym rzędzie według schematu mam zrobić 3 oczka (co dziwne, bo przecież jeśli zastępuję słupek łańcuszkiem to robię 2 oczka a nie 3) i dalej robię 7 słupków czyli razem 8 słupków, teraz 4 oczka łańcuszka, 8 słupków i znowu 4 oczka łańcuszka i tak do zakończenia okręgu. Idea jest taka, że ilosci tych słupków mają się zmniejszać sukcesywnie idąc w górę robótki. I tu pojawia się problem, ponieważ nie wiem gdzie mam wbić szydełko w następnym rzędzie. Według schematu mam wbić szydełko w drugi słupek dolnego rzędu słupków i teraz patrząc od strony łańcuszka, który akurat mam na szydełku nie wiem gdzie mam się wkłuć: w pierszą dziurkę czy w drugą dziurkę. Czy ta dziurka, która jest za pierwszym słupkiem należy do pierwszego słupka czy do drugiego słupka?Próbowałam już obie wersję i z każdej jestem niezadowolona, nie potrafię wybrać. Proszę pomóżcie jak to prawidłowo powinno wyglądać.
|
|
|
|
 |
elawe
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 63 Dołączyła: 14 Kwi 2011 Posty: 650 Skąd: Szydłowiec
|
|
|
|
 |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 14:21
|
|
|
Czyli przez cały czas robiłam źle słupki w kolejnym rzędzie w innych moich robótkach. Bo ja traktowałam dziurkę przed słupkiem czyli na prawo od słupka za należącą do tego slupka, a tu okazuje się, że dziurka na lewo należy do słupka. To oznacza, że w tym moim wzorze skoro mają się ilości slupków zmniejszać i mam zrobić słupek w wyższym rzędzie na drugim słupku niższego rzędu muszę się wkłuć w trzecią dziurkę licząc na lewo. Proszę potwierdź że dobrze zrozumiałam Z góry dziękuję.
|
|
|
|
 |
elawe
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 63 Dołączyła: 14 Kwi 2011 Posty: 650 Skąd: Szydłowiec
|
|
|
|
 |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 15:53
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Teraz mogę dokończyć serwetkę. Na końcu serwetki są do wykonania guzki i guzki z pikotkiem. Też tego nie potrafię, tak więc jak dojdę do tego etapu to poproszę znowu o pomoc 
|
|
|
|
 |
grahasil
Użytkownik średnioaktywny grahasil

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 153 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 16:12
|
|
|
Ja też wbijam szydełko przed słupkiem .
|
_________________ ------------------------------------
www.grahasil.blogspot.com |
|
|
|
 |
Emila2011
Milczek

Kraj:

Wiek: 39 Dołączyła: 26 Wrz 2011 Posty: 27 Skąd: Leszno/Dublin
|
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 21:01
|
|
|
Ja zawsze robię 3 o. łańcuszka zamiast słupka i jakos w żadnym schemacie nie spotkałam się żeby było inaczej (3 oczka są takiej samej wysokości jak słupek). A jeśli chodzi o te słupki to w pierwszy słupek powinnaś chyba zrobić oczko ścisłe i potem w słupek zrobić 3 o. łańcuszka, albo jak ty robisz 2 o. łańcuszka.
Mam nadzieję że Ci pomogłam i czekam na efekt. Powodzenia 
|
|
|
|
 |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 13:21 jak zrobić guzek?
|
|
|
Dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Przebrnęłam już przez ten motyw i dotarłam do guzków. No i muszę znowu Was prosić o pomoc. W opisie mam: guzek = z 5 o. ścisłych wyciągnąć długie pętelki, zrobić 6 n., po czym wszystkie pętelki przerobić razem.
Dla mnie to czarna magia, siedziałam wczoraj i próbowałam ale efekt jest mizerny. Gdybyście mogły to rozpisać na krok po kroku byłabym wdzięczna, bo brakuje mi już tylko trzech okręgów, żeby zakończyć serwetkę, a wszędzie się pojawiają te guzki.
|
|
|
|
 |
mięta
Użytkownik aktywny mięta

Kraj:

Pomogła: 11 razy Wiek: 55 Dołączyła: 20 Lut 2011 Posty: 372 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 14:56
|
|
|
Ja na przykład wolę mieć schemat niż opis wtedy widzę jakie to mają być guzki (ja to nazywam pęczki) czy z półsłupków czy ze słupków, jako dokończone czy niedokończone.
Z tego co piszesz to chyba jednak chodzi o takie zwyczajne z samych pętelek , tylko że każda pętelka z oddzielnego oczka jest .
Przed tym guzkiem masz na pewno napisane, czy tam są oczka czy słupek czy coś innego . Wiec masz na szydełku jedno oczko . I teraz wbijasz szydełko w oczko rzędu poprzedniego i wyciągasz pętelkę z nitki od kłębka ,jak do oczka ścisłego ale dłuższą . Masz pętelkę na szydełku . Wbijasz szydełko w następne oczko i wyciągasz pętelkę takiej samej długości jak pierwszą. Masz dwie pętelki , robisz tak, aż będziesz mieć te pięć pętelek na szydełku . Łapiesz szydełkiem nitkę od kłębka, czyli ten 6 narzut i przeciągasz ją przez te wszystkie pętelki co masz na szydełku razem z oczkiem . I masz znowu jedno oczko na szydełku
Jeśli by te pętelki były wyciągane z jednego oczka wyszedłby ten guzek bardziej wypukły .
Mam nadzieję, że choć tyci pomogłam 
|
_________________ Mój blog:
http://papillon-motylkowo.blogspot.com/
Moja galeria:
https://pl.pinterest.com/rubinek |
| Ostatnio zmieniony przez mięta Śro 02 Lis, 2011 14:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Minnetaki
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 02 Lis, 2011 21:43
|
|
|
Jasne że tak, dziękuję za pomoc. Guzek ma być wypukły, więc robię go z jednego oczka, ale ponieważ jest to aż pięć pętelek, które muszę przeciągnąć przez to oczko w łańcuszku, więc zaczęłam przeciągać pod łańuszkiem, bo w tym łańcuszku naprawdę mi się nie mieści.
|
|
|
|
 |
mięta
Użytkownik aktywny mięta

Kraj:

Pomogła: 11 razy Wiek: 55 Dołączyła: 20 Lut 2011 Posty: 372 Skąd: Łódź
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|