|
[ nici] kordonek ADA |
| Autor |
Wiadomość |
ejola
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 05 Gru 2007 Posty: 4
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 13 Cze, 2011 23:21 [ nici] kordonek ADA
|
|
|
Witam dziewczyny i proszę o radę. Dotychczas tylko obrabiałam serwetki nićmi Ariadna. Chciałabym zrobić duży bieżnik z kordonka. Nie mam czasu na eskapady do pasmanterii, więc zaczęłam szukać w internecie i trafiłam na kordonek ADA. On występuje w kilku grubościach i tu właśnie problem. Myślałam o ADA 5 czyli 40 tex x6. Rozumiem teoretycznie oznaczenie, ale praktycznie 6nitek grubych na 40 (czego? mikronów?). Nie mam tego z czym porównać. Zasadnicze pytanie to: czy to się w ogóle nadaje na bieżnik, serwetki czy jakieś podkładki?Może któraś z Was robiła z tej ADY 5. Czy może robicie z nici cieńszych- jak cienkich? Ech, ciężki los, pomóżcie.
|
|
|
|
 |
Magda2702
Użytkownik aktywny

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 12 Lut 2007 Posty: 413 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 07:38
|
|
|
Ogólnie rzecz biorąc, im wyższy numer nici tym są cieńsze. Z ADY 5 nie robiłam, ale sporo z Maxi, DMC 10 / 565m w 100g/, Kaji, Czarującej nitki. Ja robię serwety z nici o grubości od 500 do 1000 metrów w 100 g.
|
|
|
|
 |
ejola
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 05 Gru 2007 Posty: 4
|
Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 14:12
|
|
|
Dzięki Madziu. pytam, a potem nie zaglądam, ale naprawdę, naprawdę nie mogłam. Ada ma jak wyczytałam 410 m w 100 gramach. Nici o grubości od 500 do 1000 metrów w 100 g to będą cieńsze nitki, skoro dłuższe się w tych 100 g. mieszczą. Czyli chyba nie ma sensu kupować na bieżnik grubszych nici, niż u Ciebie najgrubsze swetry.
|
|
|
|
 |
Dorfi
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 52 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 99 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 21:12
|
|
|
A gdzie w internecie Adę znalazłaś? Kupiłam motek w pasmanterii, ale o grubości 15. I jak dla mnie to idealna tańsza podróbka Aidy.
Jeszcze nic oprócz próbki z niego nie robiłam ale planuję zrobić z niego dużą firankę i chętnie kupiłabym większą ilość. W pasmanterii, gdzie kupiłam ten motek zostało ich tylko kilka i nie wiem czy jeszcze będą.
|
_________________ http://dorfi123.multiply.com/
http://dorfi.blox.pl/html |
|
|
|
 |
elawe
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 63 Dołączyła: 14 Kwi 2011 Posty: 650 Skąd: Szydłowiec
|
|
|
|
 |
Dorfi
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 52 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 99 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|