RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Pon 30 Lip, 2007 20:10
Porady kulinarne
Autor Wiadomość
barbara 1 
Gaduła ;)

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 52 razy

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Pią 24 Cze, 2005 08:38   Porady kulinarne

Odrobina cynamonu do pieczeni wieprzowej

Pieczen wieprzowa staje się szczególnie pikantna,gdy w część,która umieszczona będzie w tłuszczu,wetrzesz wcześniej cynamon.

Kiełbaski trzeba zaparzać

Smażone kiełbaski nie kurczą się i nie pękają na patelni,gdy przed smażeniem trzyma się je przez kilka minut w gorącej wodzie

Woda z octem na soczyste kotlety

Nawet chude kotlety mogą być soczyste ,jeśli przed ich panierowaniem włożysz je na parę minut do wody z octem.

+1  plus minus  Kto ocenił?

jorinka 
Milczek

Kraj:
Poland

Medale: Brak

Wysłany: Nie 03 Lip, 2005 19:09   

A ja znam taką poradę, że aby placki ziemniaczane lub frytki były bardziej "puszyste", należy dodać do nich przed smażeniem szczyptę sody Smile

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez maranta Nie 27 Gru, 2009 00:00, w całości zmieniany 1 raz  

micali 
Milczek

Wysłany: Śro 03 Sie, 2005 10:11   

a ja szukam przepisu na ogórki z curry

plus minus  Kto ocenił?

krzysztofina 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 08:26   

Micali-szukasz-masz,oto przepis...

2,5 kg.----ogórków pokroić w słupki
3 -----duże cebule w plastry
2 ł. -----soli
wymieszać wszystko i odstawić na 3 godz.
2 szki.octu+1,5 szkl.cukru-zagotować i ostudzić. dodać--po 2 łyżeczki---miel. pieprzu+curry+papryki słodkiej+gorczycy+ kopru lub gałązkę do słoika.
po 3 godz. ogórki odcedzić zalać zalewą ,przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min. smacznego bye bye

plus minus  Kto ocenił?

ciapara 
ciapara

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 63 razy

Wysłany: Sob 01 Sty, 2011 21:46   

Moje ostatnie przemyslenia na temat gotowania sa nastepujace.
Jezeli masz dobry i sprawdzony przepis nie modernizuj go!!! Lepsze jest wrogiem dobrego.
W taki oto luzacki sposob skopałam sernik bo zachciało mi sie innowacji wesoło mi puknąć się puknąć się hahahihi

plus minus  Kto ocenił?

ciapara 
ciapara

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 63 razy

Wysłany: Pon 14 Lut, 2011 12:40   

Lubie słuchac programow kulinarnych w radio. Ostatnio jakas kucharka sie wypowiadala ze w kuchni trzeba umiec gotowac z tego co sie ma. Jesli jednej rzeczy nie ma mozna ja zastapic inna. Zgadzam sie z tym w zupelnosci.
Dodam tez swoje 3 grosze uwazam ze warto gotowac na tzw smak. Jesli robi sie sos, zupe czy cokolwiek trzeba gotujac spróbowac wie sie wtedy czy dosolic, dopieprzyc czy podsypac ziółek... czy wlac odrobinke wina itd
Np piekac ciasto nigdy nie patrze na podane czasy pieczenia bo mam swoja metode... zwyczajnie zagladam pod koniec pieczenia i wkladam patyczek jak jest oblepiony ciastem to jeszcze dopiekam ciasto jak wychodzi suchy znaczy ze ciasto upieczone.
Lubie takze czesto robic nowe rzeczy, mam na mysli potrawy bo ciasta to mam raczej swoje ulubione i sprawdzone przepisy.
A wy jakie macie swoje kulinarne sekrety?

plus minus  Kto ocenił?

elianka 
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 15 Lut, 2011 12:24   

Cynamon ogólnie dobrze się komponuje z każdym czerwonym mięsem Smile Rewelacyjnie smakuje też zupa z porów doprawiona cynamonem, niebo w gębie.

Hitem u nas okazała się także ogórkowa doprawiona curry, ło matko, znika szybciej niż się gotuje Very Happy

Ciasta lubię robić różne, staram się na ogół nie powtarzać przepisów. Sekretem moich ciast są... formy Very Happy używam wyłącznie silikonowych, ciasto zawsze wychodzi, nigdy się nie przypala, wypada z foremki w idealnym kształcie... no cud miód orzeszki.

Patent na ciasto kruche- nie dotykać za dużo. tłuszcz w mąkę lepiej wgnieść za pomocą miksera lub malaksera z nożami, potem szybko zagnieść (tylko tyle, żeby się kupy trzymało i siup do lodówki.

Ciasto na muffiny mieszamy tylko łyżką ręcznie, dosłownie trzy razy w lewo, trzy razy w prawo, inaczej zrobią się twarde i gumowate. Wolno zostawić nawet grudy mąki, to nic nie szkodzi. Za to nie wolno zostawiać ciasta stojącego w misce , bo wyjdzie glutowata guma zamiast puszystych muffinek Smile

Do mięsnych marynat warto chlapnąć trochę alkoholu ( wódki albo whisky) mięso nie będzie twarde.

To chyba tyle z moich sekretów.

+1  plus minus  Kto ocenił?

basga
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011 15:29   

Przeglądając neta trafiłam na takie fotki-bardzo efektownie wygląda takie ciasto.
http://iammommy.typepad.c...tutororial.html
Może będzie dla kogoś inspiracją... hmm

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez basga Nie 06 Mar, 2011 15:31, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu