Przesunięty przez: ciapara Wto 19 Cze, 2012 17:42 |
Patchwork -co to takiego? |
| Autor |
Wiadomość |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 971 Skąd: Ziemia Lubuska
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
mcm2
Milczek

Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 16 Sie, 2005 13:48
|
|
|
narzuty są szyte z jednego rodzaju nateriału o różnej kolorystyce czy łączysz kilka gatunków tkanin na jednej narzucie

|
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 971 Skąd: Ziemia Lubuska
|
Wysłany: Wto 16 Sie, 2005 14:12
|
|
|
Na jednym patchworku muszą się znaleźc materialy, które tak samo reagują na temperaturę żelazka. Wygodniej tez się szyje, gdy maja podobną grubość. W patchworkach zazwyczaj stosuję jedynie bawełny..Natomiast w aplikacjach pozwalam sobie na większą dowolnośc i łączę razem na jednej pracy np. bawełnę, jedwab, grube flausze, polar... Byle potem ktoś tego nie potraktowal gorącym żelazkiem.
|
_________________ Pozdrowionka!
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
oraz patchworki i inne stworki
 |
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
kuela
Użytkownik aktywny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2005 Posty: 339 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Pon 10 Paź, 2005 11:58
|
|
|
Jak są tworzone uwypuklenia wzorów w patchworkach (wyglądają jak w wymiarze 3D) - czy wkłada się tam watolinę???
|
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 10 Paź, 2005 16:44
|
|
|
Watolinę to raczej nie. Jest za ciężka. Choć też można. Zależy jaki efekt chce sie uzyskać.
Kuleo, a poklikałaś na linki, które podałam w pierwszym poście? Bo chyba nie za bardzo.
POzwolisz,że zacytuję samą siebie:
| Cytat: | A teraz najważnejsza polskojęzyczna strona patchworkowa! zebalek
http://www.patchworkowo.org/
Na tej stonie znajdziecie kursy szycia patchworków, aplikacji, kilka sztuczek patchworkowych oraz galeriie patchworków.
Osobiście dodam, że sama dużo zawdzieczam Ewie -twórczyni patchworkowa.
|
Tam zobaczysz m.in. proces powstawania tych uwypukleń.
|
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
 |
|
|
|
 |
Hala72
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 10 Mar 2006 Posty: 737 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Wto 27 Cze, 2006 14:56
|
|
|
ja od jesieni myślę o tym by wykorzystać resztki materiałów, a mam ich sporo bo moja mama szyje jest krawcową,zawsze dostaję od niej resztki materiałów z rzeczy, które mi uszyła i chyba czas je wykorzystać, myślę tu o poduszkach składających się z figur geometrycznych i tak się zastanawiam czy materiał strecz byłby dobry?
proszę o jakąś podpowiedź 
|
_________________ Kobieta ma tyle siły, że zadziwia... |
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 13:41
|
|
|
Szycia patchworków ze streczu, zwłaszcza początkującym krawcowym nie polecam.
Poza tym, jesli chcesz coś uszyć, to najpierw sprawdż, czy wszystkie materiały,które chcesz użyc w danym patchworku, jednakowo reagują na pranie i prasowanie.
|
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
 |
|
|
|
 |
Hala72
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 10 Mar 2006 Posty: 737 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Pią 07 Lip, 2006 12:07
|
|
|
w ten weekend może mi się uda....
|
_________________ Kobieta ma tyle siły, że zadziwia... |
|
|
|
 |
Elvira
Milczek

|
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006 10:53
|
|
|
Witam wszyskich,
od pewnego czasu jestem zauroczona technika patchworkowa i przymierzam sie do uszycia narzuty, lecz nie wiem jaki material wybrac. Z czego szyjecie? Co byloby najlepsze? Poczatkowo myslalam o spandeksie, bo jest mocny i dobrze sie szyje (nie rozciaga sie ) ale ciezko go dostac w skelpach. Niedawno w sklepie tapicerkim widzialam takie aldne materialy obciowe (one bylyby najmocniejsze), ale sa troche drogie (ok 40 zl za metr) a na taka narzute troche materialu potrzeba.
Prosilabym bardoz o rade
Pozdrawiam
Elvira 
|
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006 11:11
|
|
|
Ja szyję wyłącznie z bawełny, czasem lnu i wiskozy. Ale głownie z bawełny. Jak tysiące innych patchworkujących. Materiały obiciowe są może i dobre, ale grube, sztywne, więc nie bardzo da się szyć z nich drobne elementy. Chyba że zamierzasz szyć duże elementy.
|
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
 |
|
|
|
 |
Elvira
Milczek

|
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006 16:54
|
|
|
dziekuje za szybka odpowiedz
Mysle o kwadratach wielkosci 9 cmx9 cm, jak na pierwszy raz nie chce sie zabierac za mniejsze, bo moge nie dac sobie rady.
Latem na Jarmarku Św. Dominika ( w Gdansku ) widzialam sliczne narzuty patchworkowe i one byly szyte z materialow obiciowych. Byly grubsze od koca i dosc sztywne. Bardzo mi sie podobaly i od tramtej pory chodzi za mna pomysl uszycia takiej narzuty, tylko musze wykominowac jakies materialy.
Chcialabym zrobic taka narzute: http://www.patchworki.art...narzuty/003.jpg
A stronie http://www.patchworki.art.pl/narzuty.html podanej przez Anne B. jest wiele patchworkowych slicznosci
Prosze, powiedzcie mi ejszcze jak sie pikuje. Czy jak mam dwa kwadraty zeszyte razem to ich szewki daje na jedna strone i pikuje po z gory po szewkach? Czy jakos inaczej sie to robi?
|
| Ostatnio zmieniony przez Elvira Pon 16 Paź, 2006 17:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|