Przesunięty przez: maranta Czw 11 Gru, 2008 17:21 |
CO TERAZ CZYTASZ?? |
| Autor |
Wiadomość |
iwi
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 21 razy Wiek: 48 Dołączyła: 19 Wrz 2005 Posty: 421 Skąd: Śląsk
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 694
|
Wysłany: Śro 21 Sty, 2009 12:28
|
|
|
iwi, Witam Cię serdecznie Iwonko.
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc w znalezieniu tego opowiadania. Ile ja sie go naszukałam. Gdzies miałam zapisane, no ale przy czyszczeniu wszystko poszło Uratowałaś mnie. I dziekuję w imieniu tej starszej Pani.

|
|
|
|
 |
goja91
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 21 Sty, 2009 13:18
|
|
|
A ja polecam Kalicińskiej DOM NAD ROZLEWISKIEM,bardzo cieplutka książeczka do ogrzania naszych serduszek w te zimowe sni o rodzinie ,uczuciach,w pięknej scenerji mazur. 
|
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 56 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Evriel

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 45 Dołączyła: 03 Sty 2008 Posty: 139
|
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009 08:04
|
|
|
"Dom nad rozlewiskiem" mam nadzieję przyswoić w wersji audio, czeka na swoją kolej. W wersji tradycyjnej zabieram się za "Salve Roma!" Akifa Pirincci
|
_________________ Ev'riel
http://picasaweb.google.com/Evrathiel
http://evriel.fotosik.pl/
 |
| Ostatnio zmieniony przez Evriel Czw 22 Sty, 2009 08:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kukułka
Milczek

|
Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 19:02
|
|
|
Hej !!!
Ja na dzień dzisiejszy czytam " RABIN " Noah Gordon polecam .
|
|
|
|
 |
agnieszkamat
Użytkownik aktywny aga

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 57 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 364 Skąd: Lubin
|
|
|
|
 |
ciaachoo
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 52 Dołączyła: 14 Paź 2005 Posty: 722 Skąd: Dabrowa G
|
|
|
|
 |
la_femme
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 41 Dołączyła: 05 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Chicago
|
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 23:20
|
|
|
Dziewczyny, powiedzcie mi, jaki ma tytuł i czyjego autorstwa jest książka o kobiecie z arystokratycznego arabskiego rodu, która z powodu prześladowania musiała uciekać na Zachód. Ona opisuje w tej książce swoje losy i traktowanie kobiet w tamtej kulturze. To chyba była swego czasu dość głośna książka, chyba miała tytuł "Księżniczka", czy coś takiego, nie jestem pewna... 
|
_________________ nika2500@poczta.onet.pl
www.powiewpolnocy.com.pl
http://www.fotosik.pl/u/la-femme/albumy |
|
|
|
 |
Susan

Kraj:

Pomogła: 6 razy Wiek: 52 Dołączyła: 13 Lis 2007 Posty: 258
|
|
|
|
 |
wikifiki
Użytkownik średnioaktywny Karina

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 45 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 162 Skąd: Słupsk
|
|
|
|
 |
la_femme
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 41 Dołączyła: 05 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Chicago
|
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 51 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1155 Skąd: MV
|
Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 16:31
|
|
|
rany jak ja wam zazdroszcze dziewczyny ze sobie mozecie poczytac...od kiedy pracuje ciagle brak mi czasu...jedyne co czytam to - prywatnie - bajki synkowi; a w pracy rozne teksty (opisy, specyfikacje itd) ale na literature to nie wyglada
czy wiecie jakie ksiazki Chmielewska wydala w 2008/09roku?
|
|
|
|
 |
mordka
Użytkownik b. aktywny na co dzień Monika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 46 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 1328
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 23:38
|
|
|
Dla tych co niemają Sagi o ludziach lodu: http://www.4shared.com/di...ziach_Lodu.html oraz innych http://www.4shared.com/di...emo_Margit.html
A jesli o mnie chodzi to ostatnio jednym tchem przeczytałam "Romas z trupem w tle" Ewy Stec - super książka powiedziałabym kryminalno-miłosna współczesna lekka i przyjemna - jednym słowem polecam - przede wszystkim pełna humoru, polecam szczególnie na poprawę nastroju:
"Jeśli kochasz książki Chmielewskiej, ta powieść Cię zachwyci.
Kiedy przyłapiesz narzeczonego w łóżku - a właściwie na fotelu dentystycznym - z inną, możesz zrobić trzy rzeczy:
- wybaczyć,
- upić się
- albo zemścić.
Agnieszka Rusałka postanawia się upić. A potem zemścić. Za pomocą ogrodowego krasnala. I wplątuje się w niesamowite tarapaty...
Policyjne zasadzki, porwanie i pościg, Mikołaj, Superman i Mozart, kuzynka modelka i sąsiad Wiesio, nadopiekuńcza matka i złośliwa ciotka, wróżka Klara Widząca i magiczny kot, dwie zwariowane przyjaciółki i Bond. Jerzy Bond. A wszystko to w zabawnej i pełnej zwrotów akcji powieści Ewy Stec."
|
_________________ Pozdrawiam Monika
http://show.7ya.ru/private.aspx?RubrID=70834
Gość Zapraszam na bloga  |
| Ostatnio zmieniony przez mordka Nie 21 Cze, 2009 00:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dota72
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 54 Dołączyła: 17 Gru 2006 Posty: 493 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009 08:15
|
|
|
Dla maniaków książek oraz kotów polecam serię książek Lilian Jackson Braun pt:"Kot który.....".Są to książki z serii kryminał,ale kryminał z humorem.
|
_________________ http://dota72.fotosik.pl/albumy/336843.html |
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009 15:57
|
|
|
zaprenumerowalam sobie "Bluszcz" - sa tam powiesci w odcinkach rano przy sniadaniu poczytuje. Spodobala mi sie ta gazetka bo malo w niej reklam a duzo literek, jest tez kacik dla dzieci, np o ortografii (dorosli tez moga korzystac ).
Pisuje do niego moja ulubiona Joasia Chmielewska
Czy ktoras z Was go czytala? Co o nim sadzicie?
|
| Ostatnio zmieniony przez Phoebe Wto 07 Kwi, 2009 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Śro 08 Kwi, 2009 07:39
|
|
|
ja czytam namiętnie, bo wreszcie jest pismo bez plotek i głupot z życia innych ludzi
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
Phoebe
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 08 Kwi, 2009 07:59
|
|
|
Asia S., dokladnie! I bez zdjec wychudzonych modelek! (ktore wpedzaja w kompleksy nastolatki...) Ciesze sie ze Tobie rowniez sie spodobalo. 
|
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 694
|
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009 20:14
|
|
|
iwonka, Iwonko, "Jeździec miedziany" ma jeszcze 2 części - II to "Tatiana i Aleksander". Jest niestety trochę słabsza od pierwszej, ale też warta przeczytania. Nie czytałam i nie pamiętam III części. Tzw. zakończenie cyklu.
Dobra jest też "Zupa z Granatów" i "Woda różana i chleb na sodzie" -Marsha Mehran.
Bardzo dobra, ale tragiczna w swej wymowie jest książka "Chłopiec w pasiastej piżamce"
Pozdrawiam wszystkich serdecznie. 
|
|
|
|
 |
bela1304
Użytkownik aktywny Ja :)

Pomogła: 16 razy Wiek: 56 Dołączyła: 15 Sty 2009 Posty: 589 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 19:50
|
|
|
Nie zaglądałam jeszcze do tego działu, więc najwyższy czas - polecam mój balsam dla duszy - poniżej wklejam zdjęcia książek z dedykacjami mojej Kochanej "Guru" w życiowych receptach na szczęście

|
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
KasiaCieszyn
Użytkownik małomówny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 53 Dołączyła: 01 Gru 2006 Posty: 63 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 21:47
|
|
|
Kochani - dopiero dzisiaj odkryłam ten świetny wątek!!!
Nie wiedziałam, że wśród robótkomaniaków jest tyle zapaleńców do czytania.
Ja niedawno skończyłam świetną książkę węgierskiej pisarki Magdy Szabo "Tajemnica Abigel".
Jak byłam małą dziewczynką oglądałam z babcią serial (4 odcinki) i zapamiętałam tylko imię Abigel oraz posąg w ogrodzi, który spełniał życzenia. Niedawno sobie o tym przypomniałam i postanowiłam odszukać tytuł filmu. Tak długo grzebałam w necie, że wyczytałam historię filmu. Okazało się, że powstał on na podstawie książki. Oczywiście chciałam ją przeczytać. I jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że książki nigdzie nie ma. Szukałam dość długo, aż w końcu "upolowałam" ją na portalu aukcyjnym.
Przeczytałam ją w dwie noce. Polecam wszystkim!
"Tajemnica Abigel" opowiada o nastoletniej Ginie, córce generała, która z bestroskiego dzieciństwa w Budapeszcie zostaje znienacka przeniesiona do pensji dla dziewcząt na prowincji.
Panują tam bardzo surowe reguły, zakazane jest właściwie wszystko, Gina zaś zostaje tam całkowicie odizolowana od świata, rodziny i toczącej się poza murami szkoły drugiej wojny światowej.
Uczennice pensji, zwane matulankami od nazwiska patrona pensji, biskupa Matuli, tworzą zamknięty krąg pełen przesądów, tajemnic i obrządków. Gina, która jest porywcza i nieposłuszna, wskutek nieprzemyślanego wybuchu zostaje wykluczona z ich grona, a jej życie na pensji staje się nie do zniesienia.
Opisy dziewczęcych dąsów, utarczek i podstępnych psikusów świetnie wprowadzają w mroczny klimat powieści, potem zaś jest jeszcze ciekawiej.
Tajemnice mnożą się, przyjaźnie zawiązują, Gina coraz lepiej czuje się w szkole, wciąż jednak nie rozumie, dlaczego ojciec ją tam zesłał i co właściwie dzieje się poza murami. Powieść nabiera tempa, i to na tyle, że zawdzięczam jej dwie nie przespane noce i wiele powracających wspomnień z dzieciństwa. Warto było ją przeczytać i na pewno znowu do niej wrócę!
|
_________________ Mój nowy albumik
http://robotki-kasi.fotosik.pl/albumy/590655.html
 |
|
|
|
 |
bela1304

|
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 21:52
|
|
|
hm, Asiu S. to mnie "załatwiłaś" dla każdego szczęście to przecież co innego... ja od czasu do czasu spoglądam na swoje życie z dystansu - to pomaga- spojrzenie na swoje życie oczami innego człowieka- ten drugi zawsze zobaczy coś , co my "przeoczyliśmy". Poza tym prawdziwa Przyjaźń, dobry humor, hobby, pomoc innym. Tyle ile jest ludzi na ziemi tak długo można wyliczać ...
KasiaCieszyn też oglądałam ten film i też mi się bardzo podobał, książka też musi być wspaniała
Tak chciałam pochwalić się przy okazji osobistą dedekacją autorki książek P. Ewy Woydyłło - czy nikt się nie zachwyci ???
|
| Ostatnio zmieniony przez bela1304 Pią 19 Cze, 2009 21:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
KasiaCieszyn
Użytkownik małomówny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 53 Dołączyła: 01 Gru 2006 Posty: 63 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 22:11
|
|
|
| bela1304 napisał/a: |
Tak chciałam pochwalić się przy okazji osobistą dedekacją autorki książek P. Ewy Woydyłło - czy nikt się nie zachwyci ??? |
Zachwyciłam się - to wspaniała pamiątka do kolekcji.
|
_________________ Mój nowy albumik
http://robotki-kasi.fotosik.pl/albumy/590655.html
 |
|
|
|
 |
bela1304

|
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 22:31
|
|
|
KasiaCieszyn, och jak się cieszę że się zachwyciłaś 
|
| Ostatnio zmieniony przez bela1304 Sob 20 Cze, 2009 02:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|