Problemy, pytania - wycięcie na pachę
Lete - Nie 12 Gru, 2010 09:05 Temat postu: wycięcie na pachę Zaczęłam dziergać sweterek z gazety i utknęłam.
Jest tam zapis jak robic wcięcie na pachę:
"Na pachę na wys. 28cm = 84 rz. od ściągacza zakończyć z obu stron 1x4 o., w co 2.rz. 1x3, 1x2 i 3x1o.". Pomóżcie dobre duszyczki rozszyfrować tę wyliczankę?
Potem jest coś takiego : "dla zaokrąglenia na wewn. brzegu odłożyć w co 2. rz x2 o., każdorazowo odwrócić 1n. i n. z o. przed lub za nim przer. razem wg wzoru, żeby nie powstały dziury."
Wymiękam
Helpunku!
anle - Nie 12 Gru, 2010 09:26
| Lete napisał/a: | | Na pachę na wys. 28cm = 84 rz. od ściągacza zakończyć z obu stron 1x4 o., w co 2.rz. 1x3, 1x2 i 3x1o." |
W 84 rzędzie z obu stron swetra kończysz po 4 oczka, następnie w co drugim rzędzie najpierw zamykasz trzy oczka też obu stron, później dwa oczka, a później też w co drugim rzędzie trzy razy po jednym oczku z obu stron. Z opisu wynika, ze zamykasz oczka w rzędach parzystych, ja zwykle zamykam oczka prawej strony swetra w rzędzie nieparzystym, a lewej strony w rzedzie parzystym.
Co do drugiego zapisu to nie jestem pewna, więc lepiej poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego.
Lete - Nie 12 Gru, 2010 13:49
anle, dziękuję. Pomoże ktoś z resztą opisu?
Sweterek ma wyglądać tak i w opisie chodzi o tę stójkę.
Ada - Nie 12 Gru, 2010 19:21
W tej drugiej czesci jest napisane tak jakby chodzilo o rzedy skrocone, jednak z fotki nie bardzo to wynika. Chyba opis wyrwany z kontekstu. Moze jest wykroj?
marzenatejs - Pon 20 Gru, 2010 22:05
Mnie też wygląda na skrócone rzędy ,ale jeszcze jednego nie łapię piszesz o podkroju a przy zdjęciu pokazujesz stójkę .Stójka jest na pewno nabierana według wzoru tzn jeśli wzór sweterka składa się z prawych i lewych oczek to ona musi tak samo wyglądać ,ale najlepiej jakbyś wkleiła opis to może doczytamy to czego nie piszesz
madziarka_86 - Wto 25 Sty, 2011 11:28
witam serdecznie!!
dopiero zaczynam - z drutów mam opanowane skarpetki i powoli poznaję tajniki tworzenia rękawiczek ( na 5 drutach). Ale chciałam zrobić dla swojej 1,5 rocznej córeczki sukieneczkę na drutach (dwóch) i chcę, żeby ładnie się jej układała - w tym celu chciałam zrobić wcięcie w talii i - nie mam pojęcia jak to zrobić - serdecznie proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ada - Wto 25 Sty, 2011 22:50
Możesz stopniowo zmieniać druty na mniejsze. Można w pasie zrobić wzó ściągaczowy lub warkocze, które też zwężają dzianinę.
Można też zrobić tzw. szczypanki:
albo robiąc sukienkę od dołu ujmować oczka co kilka rzędów, jak np. w tej spódniczce
lub tej sukience
marzenatejs - Wto 25 Sty, 2011 23:00
http://smg.photobucket.co...¤t=26.jpg
Obejrzyj to sobie może tu popatrzysz jest tam też opis
madziarka_86 - Śro 26 Sty, 2011 10:22
super - dziękuję pięknie - na pewno skorzystm - najpewniej z tej metody odejmowania oczek - bo robię od dołu
przejrze oczywiście wszystkie opcje. Jeszcze raz dzięki bardzo Wszystkim!!
Ada - Śro 26 Sty, 2011 13:31
Daję Ci schemat do tej różowej, żeby wiadomo było jak wygląda takie zwężanie za pomocą 2 razem.
madziarka_86 - Śro 26 Sty, 2011 15:51
niesamowite cudeńka - mam nadzieję, że kiedyś też dojdę do takiej perfekcji bo jak patrze na te wszystkie cuda, to aż nie mogę się doczekać, kiedy będę miała chwilę, na dzierganie - tzn na razie próby..., ale podobno jak ktoś chce, to się nauczy, a ja bardzo chcę, ale z czasem trochę gorzej ale jak tylko mam chwilę, to staram się coś tam kombinować. gratuluję pięknych prac i talentu!!! pozdrawiam serdecznie!!!!
|
|
|