To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wykroje, formy, inspiracje - Ołówkowa

Fairy - Nie 31 Sty, 2010 12:29
Temat postu: Ołówkowa
Niedługo mam zamiar nauczyć się szyć, ale wymarzoną sukienkę empire zostawiam sobie jak już się nauczę choć trochę...

Wymyśliłam sobie spódnicę ołówkową i to chyba od niej zacznę...
Tylko brak wykroju i jak co robić.

A chciałabym żeby była przed kolana, obcisła mocno [z czarnego lekko rozciągliwego materiału] i miała z tyłu rozcięcie na środku. co by tu...

Nigdzie nie mogę znaleźć wykroju,a dodatkowo nie wiem jak go powiększyć z A4 do swoich wymiarów jeżeli takowy znajdę.
I jak może nazywać się taki materiał i gdzie go dostać w stolicy.

GorgOna.Ula - Pon 12 Lip, 2010 13:07

Materiał: stretch, lub cokolwiek ze stretchem lub lycrą. Satyna błyszczy, bawełna jest matowa... itp.
A co do wykroju: w skrócie wygląda to tak:
http://www.osinka.ru/Patt...14/Cutting.html
Szycie: proste jak konstrukcja cepa.
I jeszcze na dokładkę coś po polsku.
http://www.papavero.pl/wy...kim-stanem.html

idedolasu - Śro 14 Lip, 2010 23:38

ja kiedys sama rysowalam wykroj na prosta spodniece, ale to bylo wiele lat temu w szkole..Ale potem korzystalam z wykrojow z burdy...mam ich troche..tylko, ze teraz mieszkam w Uk ,a one sa w Polsce.DO ich przygotowania kupowalam papier polprzezroczysty np pergaminowy w papierniczym sklejalam go w razie potrzeby tasma i odbijalam na nim forme..Potem wiele razy korzystalam z jednej formy, czasem cos przerabialam..A jelsi chodzi o dopasowanie spodnicy, to bez problemu mozna juz to zrobic podczas przymiarki, bardziej dopasowac..
MAczeK_79 - Pią 16 Lip, 2010 08:19

Ja się przyznam, że ekspertem na pewno nie jestem, ale właśnie uszyłam spódniczkę - moją pierwszą samodzielną - i korzystałam z wykrojów Burdy - Szycie krok po kroku...
hopla
I naprawdę polecam - wszystko wyjaśnione, jak, co, z czym, z czego... Nawet na mojej przedpotopowej maszynie udało mi się tego dokonać Smile
Wybrałam bardzo łatwy wykrój - spódnicę z trapezu, u góry w gumkę... Tak na dobry początek, żeby się nie zrazić... I już mam plany na tunikę Smile

Też korzystałam z takiego półprzezroczystego papieru do zrobienia wykroju... Do kupienia w każdym papierniczym Smile