|
decu Krakowianki |
| Autor |
Wiadomość |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 28 Lut, 2015 17:47 decu Krakowianki
|
|
|
pierwszy raz wykonałam pracę z wykorzystaniem classic crackle warnish dwuskładnikowy firmy Pentart, zdjęcia są jeszcze bez lakieru
motyw położyłam na białym tle i nie wycieniowałam więc jest trochę plama ale spieszyło mi się do spękań a jajko jest ćwiczebne
czy może być? , co powinnam poprawić?
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 26 Mar, 2015 08:26
|
|
|
Krakowianka, nie wiem jak to się stało, że przegapiłam Twoje jajo !!
przepraszam, że dopiero teraz się odzywam....
jajo wyszło fajnie
jeżeli to krack dwuskładnikowy to spękania zazwyczaj czymś się wypełnia - na ogół porporiną, bitumem, ja wypełniałam np. cieniami do powiek - też fajny efekt wyszedł.....
pewnie to jajo już skończyłaś , ale napiszę ....
ja bym wypełniła spękania wokół motywu,jakimś pasującym kolorem
potem najlepiej psiknąć lakierem w sprayu (byle nie akrylowym), albo fiksatywą żeby pędzlem nie rozmazać tych wypełnień, a jak wyschnie to dopiero lakier.
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 26 Mar, 2015 21:46
|
|
|
nula, dziękuje bardzo Twoje rady są dla mnie bezcenne
a co do jaja to zrobiłam tak jak piszesz :cienie do powiek, nie miałam fiksatywy więc prysnęłam lakierem do włosów/gdzieś w necie wyczytałamże można / a potem polakierowałam no i byłoby nie źle gdyby nie ten błąd z cieniowaniem na początku bo denerwuje mnie ta plama no ale cóż jajo jak pisałam jest ćwiczebne...
Mam jeszcze pytanie czym najlepiej nałożyć crak dwójkę by powierzchnia była równiutka bo to prawie galareta i może na zdjęciu tego nie widać ale po wyschnięciu były lekkie rowki na powierzchni 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Czw 26 Mar, 2015 22:00
|
|
|
z dwuskładnikowcem moje doświadczenie jest malutkie a cracka Pentartu nie znam w ogóle więc niestety nie umiem poradzić .....
|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 26 Mar, 2015 22:07
|
|
|
dzięki, trzeba będzie metodą prób i błędów 
|
|
|
|
 |
żabka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 50 Dołączyła: 25 Sty 2009 Posty: 3301 Skąd: Swarzędz
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 28 Mar, 2015 11:07
|
|
|
Jajo wygląda ciekawie
Do wypełniania spękań też czasami używam cieni do powiek i pryskam na nie lakier do włosów, a potem dopiero właściwy lakier.
Niestety nie doradzę co do craka Pentartu, używam dwuskładnikowca Stamperii i ten jest lejący
Pokaż proszę gotowe jajo 
|
_________________ https://picasaweb.google.com/zabcia5791
http://images.chomikuj.pl/button/zielone_cos.gif
 |
| Ostatnio zmieniony przez żabka Sob 28 Mar, 2015 11:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 28 Mar, 2015 19:26
|
|
|
żabka, nie mam już tego jajeczka porwano mi je i ostatecznego zdjęcia też nie ma .. ale na pewno będę jeszcze pracować z tymi preparatami i jak coś wyprodukuje to pokaże 
|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 05 Gru, 2015 15:54
|
|
|
wątek zarósł kurzem, tak od świąt do świąt
więc z okazji tych nadchodzących tu też pokażę co zrobiłam
pierwszy raz korzystałam z szablonów i pasty a co najśmieszniejsze nie mając okularów w sklepie wydawało mi sie że kupuje dobry szablon do past a w domu okazało się że to szablon do malowania ale mój pomysł na szkatułkę był w głowie od dawna więc nie odpuściłam i może nie jest idealny a stwierdzam że w tym urok rękodzieła że nie jest właśnie idealne 
|
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 56 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 13:15
|
|
|
| Krakowianka napisał/a: | | stwierdzam że w tym urok rękodzieła że nie jest właśnie idealne |
popieram w 100 % !!!
super prace
do lampionów zabieram się od kilku lat i ciągle mi jakoś "nie po drodze" - Twoje są śliczne
strasznie podobają mi się te butelki z nieoklejoną górą - sama bym na to nie wpadła - ale bezczelnie pozwolę sobie odgapić pomysł ..... mogę ?
szkatułki są po prostu boskie - nie wiem, która ładniejsza - każda inna i obie cudne
w tej ciemnej - tło domalowywałaś po przyklejeniu motywu ?, czy podmalowywałaś na biało pod motywem przed przyklejeniem ?
| Krakowianka napisał/a: | | pierwszy raz korzystałam z szablonów i pasty a co najśmieszniejsze nie mając okularów w sklepie wydawało mi sie że kupuje dobry szablon do past a w domu okazało się że to szablon do malowania |
jak widać nie zrobiło to żadnej różnicy, bo efekt wyszedł świetny
też używam szablonów od malowania do pasty, po prostu ornament jest trochę niższy .....
|
| Ostatnio zmieniony przez nula Nie 06 Gru, 2015 13:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 19:08
|
|
|
Madzia, dziękuje
| Madzia napisał/a: | | Tę szkatułkę z różami zgłosiłabym na konkurs |
no, może, muszę poczytać o warunkach konkursu.......
| nula napisał/a: | | do lampionów zabieram się od kilku lat i ciągle mi jakoś "nie po drodze" - |
wcześnie robi się ciemno więc lampionik by się przydał, zdążysz do świąt, wykorzystując papier ryżowy nie ma szlifowania więc robi się je szybko
Nula odgapiaj ile chcesz!!
[quote= "nula"]w tej ciemnej - tło domalowywałaś po przyklejeniumotywu ?, czy podmalowywałaś na biało pod motywem przed przyklejeniem ?
nic takiego, nakleiłam na wieczko prawie całą serwetkę ot, taka była
żałuje że nie pomalowałam kolorem przed postarzeniem białego szablonu albo do pasty trzeba było dać kolor no trudno na błędach się człowiek uczy...
|
| Ostatnio zmieniony przez Krakowianka Nie 06 Gru, 2015 19:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 19:21
|
|
|
| Krakowianka napisał/a: | | zdążysz do świąt, wykorzystując papier ryżowy nie ma szlifowania więc robi się je szybko |
oj, kusisz ....
| Krakowianka napisał/a: | | nakleiłam na wieczko prawie całą serwetkę ot, taka była |
w takim razie bardzo fajnie dobrałaś kolor boków (bejca?, farba?) zgrało się idealnie 
|
|
|
|
 |
tareska
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 19:33
|
|
|
| Krakowianka napisał/a: |
żałuje że nie pomalowałam kolorem przed postarzeniem białego szablonu albo do pasty trzeba było dać kolor no trudno na błędach się człowiek uczy... |
ale postarzyć możesz i teraz np. bitumem, pastą postarzającą, patyną
tylko wtedy trzeba po postarzeniu pomalować lakierem
w pierwszym poście pod jajkiem pytasz czym nałożyć krak 2 żeby był
równo rozprowadzony, ja robiłam to .......palcem i jak dla mnie to najlepszy
sposób
a tak w ogóle piękne zrobiłaś prace, bardzo podoba mi się winogronowa butelk
i bardzo fajną ma ona strukturę i jak ją zrobiłaś ( strukturę ) jeśli mogę spytać
lampiony fajne, ładnie wyglądają te oszronione,fajny pomysł na czystą górę
i szkatułka bardzo ładna, ale delikatnie przyciemniłabym te reliefy
bo za bardzo białe i jak dla mnie za jaskrawe w stosunku do reszty
bardzo ładny motyw różany, bardzo lubię te róże
|
_________________ http://www.forum-hobby.tw...64a490c6850.jpg |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 06 Gru, 2015 22:37
|
|
|
nula, metodą mieszania czerwonego, pomarańczowego i czarnego akrylu udało mi się dobrać kolor, bejca odpada bo pudełko jest metalowe..
tareska, dziękuje za cenne rady a co do butelki to w paru miejscach przykleiłam plamy papieru ryżowego
|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 19:39
|
|
|
Madzia, no to tak ... całą szkatułkę na zewnątrz pomalowałam na zielony kolor,potem na wieczko dwie cienkie warstwy białej farby u mnie śnieżka z tym że 1-wszą pędzlem a drugą gąbeczką, przykleiłam motyw róży a gdy wyschło papierem ściernym przetarłam powierzchnie by ujawniły sie przetarcia na bokach też. W zależności jak mocno to zrobisz będzie mniej lub więcej przecierki
Delikatnie wygładziłam tylko miejsce gdzie chciałam położyć transfer i tu był zong! na "śnieżce " nie da się zrobić transferu przynajmniej metodą na zmywacz ale gdy podmalowałam miejsce pod transfer akrylem z tubki było OK
następnie położyłam relief, użyłam szpachli Frugera a potem już lakierowanie ok 20 razy...
aaa kanty przetarłam miedzianą pastą tak delikatnie, jeśli coś to pytaj chętnie pomogę 
|
| Ostatnio zmieniony przez Krakowianka Pon 07 Gru, 2015 19:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 20:26
|
|
|
| Madzia napisał/a: | i jakbyś mogła, tak w ramach nauki, powiedzieć mi jeszcze jak zrobiłaś te przetarcia, i w ogóle wieczko...
|
mnie to również ciekawiło - bardzo dziękuję Madziu za zadanie pytania - wyręczyłaś mnie
Krakowianko, dzięki za odpowiedź 
|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 21:46
|
|
|
nula, ależ proszę uprzejmie 
|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 09:03
|
|
|
| Madzia napisał/a: | Czyli reliefy również się lakieruje? Wydaje mi się to trudne.
| ja je tylko tak "suchym " pędzlem traktuje pod koniec lakierowania..
moja pasta to bitum/pasta antyczna/ a co do preparatu to nawet nie wiedziałam że coś takiego jest więc nie mam zdania 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 09 Gru, 2015 14:35
|
|
|
| Madzia napisał/a: | | Czyli reliefy również się lakieruje? Wydaje mi się to trudne. |
dla mnie raczej upierdliwe
lakieruję kilka razy - też prawie suchym pędzlem, żeby lakier nie właził w te wszystkie zawijasy .......
można psiknąć na koniec lakierem w spayu - w mojej ulubionej drogerii kupuję lakiery w sprayu - są akrylowe i śmierdziuchy też ...
| Madzia napisał/a: | | Miałam ochotę kupić taki preparat |
też nie wiedziałam, że coś takiego istnieje
moim zdaniem wystarczy sam papier ścierny i trochę wyczucia, ale drogie to za bardzo nie jest, więc przy okazji można wypróbować i porównać efekty
|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016 14:25
|
|
|
pochwale się jajkami no bo przecież święta jajkowe tuż, tuż!
wykonane na gęsich skorupkach/dostałam całe jajka więc musiałam spreparować je od początku/
oraz styropianowe do których nie zdążyłam jeszcze dorobić końcówek
mam pytanie, zakupiłam ostatnio stemple silikonowe i nie wychodzi mi za bardzo ich odbijanie zaznaczam że chciałabym odbijać za pomocą farby akrylowej a nie tuszu nooo... chyba że to nie możliwe macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
|
| Ostatnio zmieniony przez Krakowianka Pon 07 Mar, 2016 14:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 09 Mar, 2016 20:24
|
|
|
piękne jaja
to z czarnym ptaszkiem jest naj, naj ..... (transfer ?)
mam się czepiać ?
przydałoby się malutkim pilniczkiem przeszlifować niektóre otworki (swoją drogą podziwiam te "odwierty" ), żeby usunąć resztki tej błonki, którą widać
jakoś tak mi się to rzuciło w oczy na fotkach, ale może w naturze tego nie widać ....
a u mnie czeka na ozdobienie strusie jajo
tylko najpierw muszę z niego zrobić wydmuszkę - nie bardzo wiem jak ......
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 36 |
|
|