To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Asia S. - Czw 29 Kwi, 2010 21:30

Gosiu! Dziękuję i życzę wytrwałości. O aktualną fotkę Grażynki to się pewnie nie doproszę. A taka jestem ciekawa jak teraz wygląda. cmoknięcie
Paillette - Czw 29 Kwi, 2010 21:39

gosias, ale laska z Ciebie była i jest Smile
Asia S. - Pią 30 Kwi, 2010 11:46

Do dziewczyn stosując długo dietę! Jak wyglądają wasze wyniki badań, czy czujecie się dobrze (fizycznie i psychicznie)?
Elunia - Pią 30 Kwi, 2010 12:45

Ja czuję sie dobrze ,miałam problemy z miesiaczkowaniem(ale chyba wiekszośc tak miała)czuję sie lżejsza,cukry w normie,a i ubrania trzeba bedzie powymieniać-ja nie trzymam tak rygorystycznej diety jak Gosia-zajadam się jogutrami owocowymi 0%i czasem wszamam jabłko lub banana(najwiekszy grzech to pare frytek i ciacho w niedzielę)waga spada powoli ale za to nie mam narazie problemów ze skórą-balsamuję ciało codziennie ale nie ćwiczę -pozdrawiam dukanki- cmoknięcie
Grażyna - Pią 30 Kwi, 2010 13:15

Asiu - moje wyniki cały czas bardzo dobre, a dietkuje już 4 miesiące. Przypuszczam, ze teraz jeszcze lepsze, bo przecież codziennie jem owoce i warzywa. Żadnych dolegliwosci nie mam i nie miałam, ani z miesiączką, ani z wypróżnianiem.

Zrobiłam bluzeczkę - gada - juz na nowy rozmiar. Pokażę sie w takim razie jak wyglądam. Aparat wróci do domu jutro razem z coreczką, więc sesje zdjęciową zrobie dopiero w sobotę.

...............................................................................................................................

OOOOOO...trafiłam za pomoca dieta.pl na taka fajna stronke z przepisami dukanowskimi (sprawdzonymi i pokazanymi na zdjęciach)

http://dukan.blox.pl/html...2146,169.html?1

gabunia66 - Pią 30 Kwi, 2010 13:40

Grażynkochciałam jeszcze dopytac ,czy w swojej diecie stosowałaś też olej parafinowy,o którym dośc duzo pisze w swoejej książce dr Dukan?wczoraj kupiłam to w aptece,ale pani mgr powiedziała mi,ze parafina spożywcza nie istnieje.
Dr Dukan pisze zaś,że taki olej dlatego jest dobry,bo nie zawiera kalorii i nie wchłania się przez organizm.

No i nie wiem....stosowac to czy nie? hmm

Grażyna - Pią 30 Kwi, 2010 14:42

Na forum dieta.pl wyczytałam, że ten olej nadaje się jedynie do surówek. Na goraco robi sie chemiczną, paskudna, szkodliwą substancją. Nikt nie zachwala tego oleju, bo ma specyficzny smak i wywoluje rozwolnienia. W takim razie ja nie uzywam go, a uzywam w niewielkich ilosciach zwykłego oleju "Bartek", jaki mozna kupic wszedzie. Wychodze z załozenia, że witaminy musza miec sie w czym rozpuscic i ta odrobina tłuszczu mi nie zaszkodzi (i nie szkodzi).

Idę na kurs tablicy interaktywnej. Zajrze do Was później. cmoknięcie

Asia S. - Pią 30 Kwi, 2010 16:29

Bardzo Wam dziękuję! A jakiego slodzika używacie?

Kupiłam sobie "biblię Dukana" i będę mądrzejsza.

gosias - Pią 30 Kwi, 2010 16:51

Asia S., Paillette, dzieki dziewczyny za słowa uznania i wsparcie cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie do laski to mi duuuuuuzo brakuje rotfl rotfl rotfl rotfl
Paillette - Pią 30 Kwi, 2010 18:26

gosias, jak zwykle skromna Smile
ciapara - Pią 30 Kwi, 2010 19:08

Gosiu ja rozumiem byc skromnym...to bardzo ładna cecha
ale Ty to juz zupełnie przesadzasz z ta skromnoscia love
Slicznie Ci w nowym sweterku w Twojej galerii Smile
Tak trzymac!!

gosias - Pią 30 Kwi, 2010 19:57

I tu mylicie się, bo wcale skromna nie jestem, tylko realnie oceniająca ;-p

Aha... zrobiłam ciasto wg przepisu Jarki.

Super!!!!

ciapara - Pią 30 Kwi, 2010 20:05

Gosiu a czy ja w 2 fazie tez moge jesc te ciasta?
bo z tego co sie zorientowałam to chyba nie... hmm

gosias - Pią 30 Kwi, 2010 20:08

Ostrożnie ze skrobią kukurydzianą (a właściwie - z mąką). Upiekłam, kawałek zjadłam i stop. Jutro idę do rodziców i kawałek im zaniosę. Reszta zostanie na kilka dni. Jem po kawałku (góra dwa) dziennie.
Asia S. - Pią 30 Kwi, 2010 22:07

A jakiego słodzika używacie?
qrka - Sob 01 Maj, 2010 06:19

ja takiego, kupiłam w aptece
http://www.domzdrowia.pl/...dzik-200-g.html
a tu jeszcze wątek o słodzikach
http://www.dieta.pl/grupy...dukana-436.html

qrka - Sob 01 Maj, 2010 06:39

Ja mam problemy z zakupem odpowiednich produktów - brak w miejscowych sklepach.
Zakupiłam serek homo nr1
białko 7g
węglowodany 16g
tłuszcz 5,5 g
oraz serek homo naturalny nr 2
białko 8,6 g
węglowodany 4,0 g
tłuszcz 8,5 g
Jak myślicie, który będzie lepszy?

qrka - Sob 01 Maj, 2010 08:32

gosias napisał/a:
Aha... zrobiłam ciasto wg przepisu Jarki.
w tym przepisie otręby zmielone czy nie ?
ciapara - Sob 01 Maj, 2010 09:50

czy ja moge zjesc kawalek takiego ciasta albo muffinke w 2 fazie?
gosias - Sob 01 Maj, 2010 10:22

Cytat:
w tym przepisie otręby zmielone czy nie ?

Lepiej jak są zmielone, bo bardziej przypominają mąkę (ja mielę), chociaż w ostatnim czasie udało mi się kupić na bazarku tak drobne otręby, że jak mi nie chce się, to nie mielę.

ciapara napisał/a:
czy ja moge zjesc kawalek takiego ciasta albo muffinke w 2 fazie?

Możesz, byle nie za dużo, ale jak masz dni czysto proteinowe, to ciasto wg przepisu Jarki nie jest wskazane (zawiera mąkę kukurydzianą)

qrka napisał/a:
Ja mam problemy z zakupem odpowiednich produktów - brak w miejscowych sklepach.

Serka homogenizowanego lekkiego, to ja u siebie w sklepach nigdzie nie spotkałam, albo nie umiem szukać.

Grażyna - Sob 01 Maj, 2010 13:05

Qrka - pierwszy serek ma zaduzo węgli, a drugi za duzo tłuszczu. Kupuj serek wiejski z Piątnicy, ma on w porcji 100g tylko 2g węglowodanów i 5g tłuszczy. Tłuszcze i weglowodany nie powinny przekraczac 5%, wtedy jedzenie jest light. Serki 0% podobno istenieją, ale ja jeszcze na takowe nie trafiłam i juz nie szukam, bo to tylko nerwówka oraz strata czasu. Kaufland mam pod nosem i tam się zaopatruję. W małych sklepikach ten serek tez jest. Fakt - nie jest to homogenizowany ser, ale do dań dukanowskich tez się nadaje. Ja przynajmniej go stosuję, a do ciast zamiast sera daję jogurt naturalny.

................................................................................

Tak sobie buszuję w sieci i oto co znalazłam:Kalkulator prawidłowej wagi. Czyli obliczenia BMI
http://www.ofeminin.pl/fi...owej-wagi-2.asp

Wpisałam swoje dane i otrzymałam wyniki nastepujące:

Twój typ sylwetki

Oto analiza twojego ciała:

Twój Indeks Masy Ciała (BMI) to stosunek wzrostu do masy ciała. Oblicza się go przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Powinien on wynosić od 18,5 do 25. Wtedy twoja waga jest prawidłowa, a ty wyglądasz zdrowo.

Twoj BMI wynosi 23,6, a to oznacza, że masz prawidłową wagę do swojego wzrostu.

Twoja Idealna waga zależy od wieku i wzrostu.
Twoja idealna waga wynosi 59,2 kg, co oznacza, że powinnaś przytyć kilka kilogramów, by osiągnąć idealną wagę.

Twój stosunek obwodu bioder do talii pokazuje, jak twój organizm magazynuje tłuszcz. Oblicza się go przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. Jeśli wynosi on 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn znaczy to, że cierpisz na otyłość aneroidalną (typu jabłko), co może być niebezpieczne dla zdrowia i grozić chorobami serca.

Twój HWR wynosi 0,82, co oznacza, że powinnaś kontrolować swój obwód talii.

Podsumowanie:
Masz lekką nadwagę.
Jeśli zaczniesz się zdrowo odżywiać, nie powinnaś mieć problemów z osiągnięciem idealnej wagi!

Czytałam tekst kilka razy i nadal nie wiem, czy z moim ciałem jest dobrze, cool, czy tez moze trzeba sie dalej odchudzać? Wszyscy juz na mnie krzycza, że powinnam przestac dietowania, a tu prosze, taki klops. wesoło mi

Elunia - Sob 01 Maj, 2010 15:20

Upiekłam placuszek wg przepisu Jarki-smaczny tylko niziutki.....ale rozkosz podniebienia gwarantowana -
gosias - Sob 01 Maj, 2010 15:50

Grażyna, Smile kliknęłam na ten link, i wyszło mi tak:

Oto analiza twojego ciała:

Twój Indeks Masy Ciała (BMI) to stosunek wzrostu do masy ciała. Oblicza się go przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Powinien on wynosić od 18,5 do 25. Wtedy twoja waga jest prawidłowa, a ty wyglądasz zdrowo.

Twoj BMI wynosi 27,1, a to oznacza, że masz nadwagę
Twoja Idealna waga zależy od wieku i wzrostu.

Twoja idealna waga wynosi 65 kg, co oznacza, że jeśli zrzucisz kilka kilogramów, osiągniesz swoją prawidłową wagę.

Twój stosunek obwodu bioder do talii pokazuje, jak twój organizm magazynuje tłuszcz. Oblicza się go przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder. Jeśli wynosi on 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn znaczy to, że cierpisz na otyłość aneroidalną (typu jabłko), co może być niebezpieczne dla zdrowia i grozić chorobami serca.
Twój HWR wynosi 0,77, co oznacza, że jesteś typem gruszki, tłuszcz odkłada ci się na biodrach i pośladkach.
Podsumowanie:

Masz lekką nadwagę.
Jeśli zaczniesz się zdrowo odżywiać, nie powinnaś mieć problemów z osiągnięciem idealnej wagi!

Nawet BMI te z suwaczka nie zgadza się....

Przypomniało mi się, że wcześniej zrobiłam test Dukana, z którego wynikało, że moja "idealna" waga to 71,2 kg....

Z tego testu wyszło inaczej....

Tak sobie myślę, że moje założenie to takie wypośrodkowanie Wink

Asia S. - Sob 01 Maj, 2010 20:38

Dziewczęta! (tak się do Was zawracam, bo na diecie tak wyglądacie) przeczytałam calutki temat od początku do końca.
Zrobiłam notatki (cale 8 stron formatu zeszytowego), zapisałam przepisy w teczce na kompie.
Teraz zabieram się za czytanie książki "katechizmu", później mam w planie rozpisanie I fazy co na śniadanie, obiad i kolację (lubię taki porządek).
Nie wiem czy dam radę bez jabłek (codziennie zjadam 2) i truskawek (mamy plantację 15 arową).
Mąż powiedział, że jak będę się czuła psychicznie i fizycznie lepiej jak schudnę to On całym sercem popiera i wspiera. Podczytuje przepisy i stwierdza, że same smakołyki. Jemu dieta niepotrzebna, ma niesamowitą przemianę materii, ale też chętnie przerzuci się na zdrowe odżywianie.

Jeszcze mnie martwi ta operacja co mnie czeka, przed którą dzień głodówki i 2 dni po też dni nic nie mogę zjeść (skromne ilości wody), a potem lekkie jedzonko, typu jogurcik, jajko gotowane, delikatna zupka na kaszce (taka szpitalna), ser bialy i raczej nie przytyję.

Chciałabym już chudnąć ...
kwiatek dla ciebie dla tych co przeczytały cały mój post

gosias - Sob 01 Maj, 2010 20:45

Asia S., Smile znasz moje zdanie; z rozpoczęciem diety poczekałabym aż do wyjścia ze szpitala. Pozdrawiam serdecznie love