To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Swetry, bluzki, płaszcze, kardigany - Sylvi

zorza - Wto 25 Paź, 2011 16:16

Wszystkie płaszczyki piękne cool
izetta - Wto 25 Paź, 2011 16:37

No ja chyba zwariuję patrząc na wasze cuda. Kiedy wy to robicie? Przez sen? Moja doba nijak nie chce się rozciągnąc wrrr... Płaszczyk cudowny, oj jak bym taki chciała zrobić.... Czy istnieje jeszcze scheamt do niego? Trochę na drutach robiłam, więc może i dałabym radę...
we_st - Wto 25 Paź, 2011 16:40

izetta napisał/a:
oj jak bym taki chciała zrobić....
to zrób, wcale nie jest taki trudny
izetta - Wto 25 Paź, 2011 16:47

we_st, chętnie, tylko nakierujcie mnie po pierwsze gdzie znajdę wzór, po drugie będę potrzebowała pomocy przy tych kwitach, bo prawo-lewo umiem i tylko tyle, a po trzecie jeżeli wzór jest nie op polsku to i tak leżę.
nutinka - Wto 25 Paź, 2011 16:53

Piękne te płaszczyki! brawo brawo brawo
Grażyna - Czw 27 Paź, 2011 13:49

Wszystko na poczatku tematu. Wzór to oczka prawe i lewe. Opracowany jest schemat. znać języka nie trzeba.
izetta - Czw 27 Paź, 2011 14:39

Grażyna, dziękuje, myślę, że sobie jakoś poradzę. Jakby co, to wiem, że mogę liczyć na waszą pomoc. cmoknięcie
niezapominajka - Czw 27 Paź, 2011 15:15

Śliczny płaszcz, brawo żeby jeszcze doba była dłuższa też bym się na niego porwała.
M. - Czw 27 Paź, 2011 17:22

ten płaszcz się naprawdę robi szybko, jeśli będzie zalecana 120m/10dkg nitka, no chyba, że ktoś jest szczupły to i z cieńszej nie będzie za wiele roboty Wink

nie wymaga specjalnych umiejętności poza robieniem warkoczy i ściegu ryżowego,
no i listków Smile a ludzie się na ulicy (i nie tylko) oglądają za tym płaszczem wesoło mi

we_st - Czw 27 Paź, 2011 17:28

M. napisał/a:
a ludzie się na ulicy (i nie tylko) oglądają za tym płaszczem

Oj to prawda. Ja niestety już go nie mam, ale mam zamiar zrobić następny i to wkrótce zebalek

M. - Czw 27 Paź, 2011 17:33

we_st, ja sobie jeszcze zrobię kurtkę (w innym kolorze) z tym wzorem z kapturem !

uprałam swój po raz kolejny... rękawy muszę zawijać, a i na długości zyskał i BARDZO go lubię, w tej chwili w nim chodzę i jest mi ciepło Smile

we_st - Czw 27 Paź, 2011 18:35

Mój był z 100% naturalnej wełny. Super cieplutki. Może dlatego tak szybko zmienił właścicielkę... Troszkę za nim tęsknię...
kabyr - Czw 27 Paź, 2011 19:49

we_st napisał/a:
Mój był z 100% naturalnej wełny.

Gdzie taką kupić i czy wełna ta nie gryzie? cmok

we_st - Czw 27 Paź, 2011 22:02

kabyr, udało mi się kupić w Aldi. Taka sezonowa sprzedaż. Muszę przyznać, że troczę gryzła. Ale przecież nie nosi się tego płaszczyka na gołe ciało oooo nieee
M. - Wto 01 Lis, 2011 13:10

kabyr napisał/a:
we_st napisał/a:
Mój był z 100% naturalnej wełny.

Gdzie taką kupić i czy wełna ta nie gryzie? cmok

Basiu ja do ostatniego płukania swojego płaszcza (80 % wełny z baranów)
dodałam balsamu do włosów PANTENE , płaszcz zyskał na miękkości i jest mniej kłujący hopla
i w końcu PIĘKNIE pachnie Smile

we_st - Śro 04 Kwi, 2012 16:07

Zrobiłam kolejną Sylvi, tym razem dla siebie i mam nadzieję, że mi jej nikt nie odbierze. Do obejrzenia i poczytania na moim blogu http://westlandowo.blogspot.de/2012/03/sylvi.html . Będą chyba następne...
saba52 - Śro 04 Kwi, 2012 19:44

Jeszcze raz śliczny!!!!! cool cool brawo brawo brawo
elapok - Pią 31 Sie, 2012 08:28

Przecudny wzór i wykonanie płaszczyka
renbig - Pon 28 Sty, 2013 19:02
Temat postu: sylvi
Dopiero teraz postanowiłam zrobić ten piękny płaszczyk,ale mam pewien problem.Na schemacie są takie ciemne kwadraciki i nie wiem co one znaczą,czy to są same lewe oczka na prawej i lewej stronie ,czy nie mają znaczenia dla wzoru .Proszę o podpowiedź
Grażyna - Wto 29 Sty, 2013 20:46

Te kwadraciki to oznaczenie, że oczek tych już nie ma, bo zostały w poprzednich rzędach zgubione, czyli tych oczek nie bierze się pod uwagę we wzorze.
renbig - Śro 30 Sty, 2013 18:53

Bardzo dziękuje za podpowiedź .Punkcik poleciał do ciebie.
Ada - Śro 30 Sty, 2013 19:44

tania 100% wełna jest u naszej forumowiczki aran12
http://maranciaki.pl/foru...p=495588#495588

Calatea - Śro 29 Sty, 2014 16:14

Czy mogę podpytać jak sobie poradziłyście z długością tego płaszcza? Robię rozmiar trzeci z kolei, na 96o plecy. Na szer mam 64 cm, za to na wys po przerobieniu 80 rz jakieś 38... Czyli do pachy (rząd 117) pozostało mi niecałe 40 rzędów. Za boginie nie uda mi się osiągnąć zakładanych 75 cm, choćbym nie wiem jak agresywnie blokowała wzdłuż... Wychodzi mi różnica jakiś 40 rzędów.... No, dobra, może nie muszę aż tyle, ale o ile warto w ogóle ten wzór przedłużyć? Ktoś to robił i w którym miejscu? Od dołu z oczywistych względów już wolałabym nie. Dzięki za ewentualną pomoc.
we_st - Śro 29 Sty, 2014 16:23

Robiłam go już dwa razy. Za pierwszym razem dodałam parę elementów "przeplatanki" i wolniej (zamiast przesunięcie warkocza o trzy oczka, przesuwałam po jednym). Za drugim razem przedłużyłam początek, tzn na prosto zrobiłam około 10 cm i potem dodawałam gdzieniegdzie rzędy, aby uzyskać pożądaną długość. Teraz właśnie robię po raz trzeci i też kombinuję jak koń pod górę...
Calatea - Śro 29 Sty, 2014 16:38

Czyli o ile w sumie rzędów przedłużyłaś? 10? 20? I jak długa wyszła wtedy ta część od pachy w dół? Bo teraz mam zblokowany jeden przód. Do 117rz mam 57 cm (zamiast 75) i zastanawiam się czy tak zostawić czy może kombinować dalej.