Podstawy - Frywolitki igłą - instrukcja
Ewcia101 - Pon 20 Lip, 2009 20:34
umironczuk, ja jestem z tych okolic, ale niestety jeszcze jestem sama zbyt "słaba" żeby kursy robić;)
Wiem natomiast, że kursy frywolitek były organizowane we Wrocławiu. Podaje stronę fundacji, która je organizowała: http://www.ovo.art.pl/ind...a2199911aa0b764
Można tam zadzwonić czy wysłać maila i zapytać, czy będą w najbliższym czasie warsztaty organizowane
umironczuk - Pon 20 Lip, 2009 20:51
Ewcia101, oni akurat nie prowadza kursu przez wakacje a ja w Polsce jestem tylko 3 tygodnie
ale może jak masz ochotę to się możemy spotkać i iść na kawę ja sobie w domu też próbuje ale wolę kurs na żywo
pozdrawiam
Ewcia101 - Pon 20 Lip, 2009 20:53
Eh...właśnie problem jest taki, że ja jestem teraz na wyjeździe . A do kiedy jesteś w Polsce?
umironczuk - Pon 20 Lip, 2009 23:58
w polsce będę między 8 a 28 sierpnia
Chmurka - Nie 09 Maj, 2010 20:27
Przeczytałam cały wątek i mnie ciekawi... co może czółenko, czego nie potrafi igła? Bo pisałyście, że nie wszystkie wzory da się na igle wykonać.
Pozdrawiam : )
mężatka - Czw 07 Paź, 2010 17:24
Witam:)
Monika,to wszystko jest bardzo ciekawe,ale chyba nie na moją głowę:)Próbowałam na szydełku zrobić serwetkę i zapomnij,nic z tego nie rozumiem i brakuje mi cierpliwości:)
krufka - Pon 17 Sty, 2011 22:14
| ikmis napisał/a: | ten sam wzór, co igłą, zrobisz też na czółenkach, ale odwrotnie nie wszysko się da  |
A po czym to można poznać?Bo szkoda tak zrobić część wzoru i utknąć z igłą w połowie drogi...
ikmis - Wto 18 Sty, 2011 09:17
| krufka napisał/a: | | ikmis napisał/a: | | ten sam wzór, co igłą, zrobisz też na czółenkach, ale odwrotnie nie wszysko się da |
A po czym to można poznać?... |
ups... może w odpowiedzi pomogą koleżanki, które władają igłą?
...bo ja tę mądrość gdzieś przeczytałam
dlatego zrezygnowałam z igły i po prostu działam sobie czółenkiem
Ale w międzyczasie widziałam tyle pięknych, iglanych wyrobów (w internecie oczywiście), że nie mam już pewności, czy faktycznie we wzorach są bariery dla igły?
Znów powtórzę gdzieś wyczytane, że frywolitkę czółenkową można zrobić ściślej, co jest istotne przy biżuterii. Ot i tyle mojego wymądrzania
Po kilku dniach
- trafiłam na stronę, gdzie mamy piękne porównanie technik wykonywania frywolitek.. Mam nadzieję, że Middia nie będzie miała nic przeciwko, że polecę Wam Jej stronkę www: http://www.middia.net/dom...p?id_kat=2&id=5
LusiaM - Wto 18 Sty, 2011 11:28
Nie da się zrobić igłą wzorków w których występuje pojedyncza nitka pomiędzy elementami- w igle tych nitek będzie zawsze dwie ... - od kłębka i od igły.... ale , ma to swoje dobre strony - pracując igłą można wrobić koralik między słupki bez widocznej nitki, bo obie przechodzą przez koralik.
adamwl - Nie 18 Sty, 2015 11:20
Pewnie wygram nagrodę dla archeologa roku za odkopanie tematu, ale sporo linków wygasło więc trudno zdobyć potrzebne info. Chodzi mi głównie o łopatologiczne wyjaśnienie kwestii jakie schematy na czółenko nadadzą się na igłę, gdyż lakoniczne stwierdzenie że nie wszystkie schematy czółenkowe da się zrobić na igle niewiele mi mówi jako początkującemu.
dziewanna - Wto 19 Sty, 2016 14:53
dla Adamawl za odkopanie tematu. Fakt, linki nie są aktywne, nikt tu
nie zagląda ale ja nie o tym. Niby czytam instrukcję ze zrozumieniem i nie mam pojęcia
dlaczego moje łuczki ustawiają się "grzebieniem" raz do góry a w kolejnym rzędzie
są w dole Źle odwracam robótkę?
Gdy już wymęczę tę serwetkę na igle to spróbuję zrobić taką samą czółenkiem, dla porównania,
która metoda jest lepsza.
Wzorek z Anny Grudzień 2006 r.
tareska - Wto 19 Sty, 2016 15:51
dziewnanna skoro potrafisz robić czółenkiem
to nie bardzo rozumiem czemu robisz igłą ??????????
AlaJ - Wto 19 Sty, 2016 18:41
| tareska napisał/a: | dziewnanna skoro potrafisz robić czółenkiem
to nie bardzo rozumiem czemu robisz igłą ?????????? |
Ja też nie
Na igle nie uzyskasz dokładności i staranności czółenka.
Igły łatwiej się nauczyć, ale jak już machasz z wprawą czółenkiem, to po co Ci to? Chyba, że chcesz umieć i tak i tak
dziewanna - Śro 20 Sty, 2016 07:20
Taresko, AluJ jesteście kochane. Trochę jak sroka zbieram różne techniki
i nie mogę się zdecydować, która jest mi bliska.
tareska - Śro 20 Sty, 2016 13:43
dawno temu miałam okazję nauczyć się frywolitki na igle
ale zobaczywszy nie podobała mi się frywolitka robiona igłą
długo czekałam, żeby nauczyć się na czółenku, i innej techniki
nie chcę umieć bo wiem że igła i szydełko nie dorówna czółenku
szkoda by mi było czasu na coś czego i tak robić nie będę
|
|
|