Nasze prace - Hardanger Joli
tareska - Śro 27 Sty, 2021 22:44
pięknie się zapowiada - brawo Jolu
skohen - Śro 27 Sty, 2021 23:08
Dziękuję, sama się cieszę, że jak na razie wychodzi. Zobaczymy, co będzie dalej.
elapok - Czw 28 Sty, 2021 08:50
Początek świetny - czekam na więcej
A wzorki na mniejsze serwetki też by mi się przydały, bo zawsze zostają kawałki materiału, które szkoda zostawić, więc jak Danusiu już będziesz miała urlop od Wnusi to też bym o nie prosiła. Nie spieszy mi się bo na razie ciągle jeszcze robię serwetkę, której wzorek mi dałaś
skohen - Czw 28 Sty, 2021 19:45
Kolejna odsłona
Nikus4 - Pią 29 Sty, 2021 09:48
O! Jakie śliczne, widoczne dziureczki. Bardzo ładnie ci wychodzi.
Haniaga - Sob 30 Sty, 2021 15:10
Bardzo ładna serwetka powstaje.
Ciekawy wzór sobie wybrałaś.
Ładne i dziureczki i kwiateczki.
Równiutki ścieg brzegowy.
Brawo
skohen - Sob 30 Sty, 2021 15:11
Jestem coraz bliżej końca. Jeszcze przęsełka, gołębie oczka i wycięcie brzegu i serwetka będzie gotowa:
Haniaga - Sob 30 Sty, 2021 15:15
I dodam jeszcze ,że tempo godne pozazdroszczenia .
skohen - Sob 30 Sty, 2021 15:33
Dziękuję, staram się bardzo. Wzorek "przygarnęłam" od Danusi. Muszę kupić materiał, bo na większe nie mam. Na razie chcę wyrobić te małe kawałki.
[ Dodano: Pon 01 Lut, 2021 11:21 ]
No i serwetka gotowa. Jeszcze tylko dzisiaj trochę poprawię niteczki i gotowe.
Nikus4 - Pon 01 Lut, 2021 11:40
Piękności Zdolna jesteś.
skohen - Pon 01 Lut, 2021 13:11
Dziękuję, zobaczymy jak będzie wychodziło, jak spróbuję czegoś większego. Na razie ćwiczę.
marysia54 - Pon 01 Lut, 2021 15:15
Jolu, serwetki przepiękne
tareska - Pon 01 Lut, 2021 16:34
małe jest piękne i nie bój się wziąć za większy gabaryt
bo szyje się tak samo. tylko masz więcej materiału
i na pewno więcej nici potrzeba
elapok - Wto 02 Lut, 2021 09:34
Ale ślicznie Ci wyszła! Możesz śmiało brać się za większy wzorek.
skohen - Wto 02 Lut, 2021 14:02
Dziękuję, ale na razie mam tylko małe kawałki materiału, na których jeszcze chcę poćwiczyć. Na pewno wezmę się za coś większego.
Haniaga - Śro 03 Lut, 2021 08:36
Śliczna serwetka o ciekawym wzorze.
Oby tak dalej.
skohen - Śro 03 Lut, 2021 11:01
Dziękuję, przyznaję się, że kolejna serwetka już tak w 1/3 jest zrobiona. Więcej z nią pracy, bo niby miałam odpowiedni kawałek materiału, a podczas robótki okazało się, że jest trochę mały. Muszę robić na samym brzegu. Robię ścieg brzegowy, bo jak mi nitki powyłażą to będzie problem.
[ Dodano: Sob 06 Lut, 2021 15:09 ]
Tak wygląda moja kolejna serwetka. Trochę miałam problemów. Wydawało mi się że materiał będzie w sam raz, a podczas pracy okazało się, że jest trochę za mały. Musiałam zrobić brzeg, żeby mi nie wypruły się nitki, bo poszło by na marne. Nie chciałam pruć wszystkiego. Jakoś mi się udało wyjść z opresji. Już niewiele mi zostało. Teraz dokończę kwiatki i biorę się za wycinanie i przęsełka.
elapok - Nie 07 Lut, 2021 09:04
Ale ładnie !
skohen - Nie 07 Lut, 2021 13:16
Serwetka w oryginale w miejscach wycięć nitek ma same dziurki. Postanowiłam trochę zmodyfikować wzór:
Tak wygląda oryginał:
a tak wygląda moja serwetka po zmianach wzoru:
Haniaga - Nie 07 Lut, 2021 13:37
Śliczna serwetka.
Bardzo ładnie Ci wychodzi.
Jolu,
dobrze jest obrębić brzeg (maszyną lub ręcznie) by nitki nie uciekały.
skohen - Nie 07 Lut, 2021 13:51
Haniu, dziękuję za informację. Jak wyszywam krzyżyki to zabezpieczam brzegi kanwy. Jak robiłam te hardangerowe serwetki to sporo było materiału po bokach i nie chciałam marnować czasu na obszywanie. No i mam nauczkę, że lenistwo nie popłaca, bo w tej ostatniej, niestety był mały problem. Jakoś jednak się udało.
[ Dodano: Wto 09 Lut, 2021 17:21 ]
Skończyłam. Dzisiaj tylko fragment, bo nie udało mi się zrobić porządnego zdjęcia całej serwetki. Jutro zrobię przy lepszym świetle.
Wprowadziłam niewielkie zmiany. W oryginale są same puste okienka /jak widać na oryginalnej serwetce wstawionej powyżej/. Ja w kwadratach przy brzegu zrobiłam krzyże maltańskie. Chyba dobrze je nazwałam?
tareska - Wto 09 Lut, 2021 18:14
Jolu co tu dużo mówić - zdolna i pojętna jesteś
bardzo ładnie popełniłaś tę serwetkę
Haniaga - Wto 09 Lut, 2021 18:59
Bardzo ładna serwetka.
Dokładne wykonanie ( starannie wycięłaś nitki).
Krzyże równiutkie.
I jak trudny to haft?
skohen - Wto 09 Lut, 2021 19:36
Bardzo dziękuję za pochwały. Przyznaję, że w tej technice najwięcej pracy jest z wycinaniem. Jak się zaczyna, tak, jak w moim przypadku, to bardzo trzeba uważać, żeby czegoś za dużo nie wyciąć. Zastanawiałam się też, czy z tymi krzyżami będzie dobrze, ale podoba mi się. Szybko się robi / oczywiście mniejsze serwetki/. Dziękuję Wam wszystkim, że mnie zmobilizowałyście do spróbowania tego haftu.
Jutro pokażę, jak wygląda cała serwetka. Ta jest największa z tych trzech, które zrobiłam.
[ Dodano: Śro 10 Lut, 2021 12:54 ]
Jak obiecałam - dzisiaj zdjęcie całej serwetki
Nikus4 - Śro 10 Lut, 2021 17:20
Jolu! Bardzo ładnie! Nie mam co już pisać bo dziewczyny pochwaliły. Czekamy na następną serwetkę.
|
|
|