To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

joana - Śro 27 Paź, 2021 13:46

Serie o weterynarzu czytałam. Ostatnio skończyłam czytać wspomnienia Hillary Clinton Tworząc historię. Bardzo ciekawa pozycja. Oraz Carla Montero - "Ogród kobiet" Historia o dwóch pokoleniach kobiet. Akcja rozgrywa się w Barcelonie i Castelupo (Włochy). Kończę czytać coś spokojnego, swojskiego. Seria Uśmiech losu - autorstwa Agnieszki Krawczyk. Zamówione w bibliotece czekają Wiedeńska gra i Szmaragdowa tablica aut. Carla Montero. Większość pozycji mam nagrane na "czytaka" Szkoda tylko, że tak jak "Vichta" nie moge go nosić w kieszeni Smile) Z pozdrowieniami - joana cmoknięcie
japoneczka01 - Śro 27 Paź, 2021 16:47

Potrzebuję pomocy, bo straciłam już nadzieję na zdobycie drugiego tomu trylogii napisanej przez Romana Turka. Zaczęłam czytać książkę z bookcrossingu pt. " Moja mama, ja i reszta " i dopiero zorientowałam się, że to jest I tom, a są jeszcze 2. Ostatni idzie do mnie, bo zdobyłam przez allegro, ale 2- gi nie do zdobycia. Tytuł jego to "W służbie Najjaśniejszego Pana". W moim mieście w bibliotekach takiej pozycji nie ma. Przejrzałam portale z ogłoszeniami do sprzedaży i antykwariaty i nic. Może ktoś z Was ma i może sprzedać, to byłabym zainteresowana i zobowiązana. Nie lubię tak zaczynać i nie móc dokończyć czyjejś historii. Zwyczajnie będzie mi brakować tego środka czyli tomu 2.
Sad

skohen - Śro 27 Paź, 2021 18:51

Niestety ale nie mam takiej pozycji. Spróbuj tutaj:

https://tezeusz.pl/w-sluzbie-najjasniejszego-pana-roman-turek

https://www.antykwariat-b...szego-pana.html

[ Dodano: Śro 27 Paź, 2021 19:19 ]
Nawet nie wysilam się, żeby napisać, co czytałam, tyle tego było. Swego czasu zaliczałam wszystko autorstwa Margit Sandemo, Victorii Holt /piszącej też pod pseudonimem Philippa Carr/, Barbary Cartland, Rodziewiczówny - taka babska literatura nazywana romansem historycznym. Z autorów bardziej współczesnych - Nora Roberts ze szczególnym akcentem na jej "Więzy krwi". Jednak moje pozycje szczególnie ulubione to "Quo Vadis" i "Dziwne losy Jane Eyre". Wracałam do tych pozycji kilkakrotnie. Mam tez zaliczone "Powieści piastowskie" i "Bolesława Chrobrego" - powieści obrazujące początki Polski. Uwielbiam czytać ale nie przepadam za literaturą współczesną, chociaż taką też nie gardzę.

japoneczka01 - Śro 27 Paź, 2021 20:34

skohen - Te książki prezentowane są już dawno sprzedane. Sprawdzałam wszędzie i dlatego pozostało mi tylko zapytanie może ktoś z Forumowiczów mógłby odstąpić, bo akurat jest w jej posiadaniu.
skohen - Śro 27 Paź, 2021 21:30

Popytam, jak znajdę to dam znać.
japoneczka01 - Sob 13 Lis, 2021 08:44

Mam tę książkę. Na allegro ktoś wystawił, więc ją kupiłam. Czasem szczęście się do mnie uśmiecha.
skohen - Sob 13 Lis, 2021 12:57

No to super. Życzę miłej lektury i kończę poszukiwania.

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2021 13:18 ]
Zapomniałam o pozycji, do której sięgam zawsze wtedy, gdy mam "doła". Colas Breugnon autor Romain Rolland. Polecam wszystkim, którzy chcą poprawić sobie humor. Naprawdę warto do niej sięgnąć. Pozwolę sobie wstawić opis zaczerpnięty z jednej ze stron internetowych:

"Romain Rolland, laureat Nagrody Nobla, powieść "Colas Breugnon" napisał w hołdzie swej ojczystej Burgundii, ziemi miodem, mlekiem i... winem płynącej, zainspirowany dziejami swego pradziada Boniarda. Colas Breugnon gada, pije i zajada, kocha kobiety, przyrodę, swą pracę stolarza-artysty, zwalcza zarazę, wojuje ze złoczyńcami i możnymi tego świata, zawsze z równym zapałem, soczystym humorem, wierząc w piękno życia i przyjaźń między ludźmi. "Colas Breugnon" to jedna z najbardziej pogodnych i optymistycznych powieści w światowej literaturze. "

siebusania - Sob 20 Lis, 2021 06:15

Ale macie fajne propozycje książek. Ja ostanio siedzę w hmm literatura dziecięca. Najmłodsza przynosi co chwilę nową książkę z biblioteki i mamusia czyta.
skohen - Sob 20 Lis, 2021 13:45

Ale to miłe przypomnieć sobie dzieciństwo. Ja ostatnio czytałam z wnukiem "Chłopców z placu broni". Przyznaję, że robiłam to z ogromną przyjemnością!
joana - Wto 11 Sty, 2022 23:05

Obecnie jestem na etapie tzw "babskiej literatury" tak dla odprężenia. Bardzo lubię Katarzynę Michalak, Monikę Szwaje. A ostatnio czytałam "Prawiek i inne czasy" - Olgi Tokarczuk oraz "Podróż na sto stóp" - Richard C. Morais. Był film nakręcony wg tej pozycji, ale nie widziałam. Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku i życzę dużo dobrego humoru, miłości i weny do dziergania.
katasza - Pią 14 Sty, 2022 10:03

U mnie ostatnio pozycje stawiające na samorozwój. "Pewność siebie" Mateusza Grzesiaka, a wcześniej pozycje dotyczące programowania i algorytmiki.
siebusania - Pon 31 Sty, 2022 22:43

skohen, niektórych do dziś nie lubię hehe jednak lektury nie każda da się lubić. Teraz czaje się na książki o górach. Uwielbiam tę tematykę.