Galerie prac użytkowników forum - Igła, szydełko, druty i niestraszny mróz ni luty.
ciapara - Pon 23 Kwi, 2012 10:50
To i ja do szacownego rogatego grona się zgłaszam
beti9 - Wto 24 Kwi, 2012 13:01
Basia.K., dziękuję za wyjaśnienie.
Robiłam też taki rant w jednym koszyku ale u Ciebie jakoś ładniej wygląda
Faktycznie bolą palce od tych sztywnych rurek.
Ja mam zastój chwilowo w pracach.
Pozdrawiam
SoWa - Wto 24 Kwi, 2012 18:17
| Basia.K. napisał/a: | | SoWa napisał/a: | No cóż, Marzenka też uparty baran.
|
Też... czyżby nas było trzech baranów?  |
| ciapara napisał/a: | To i ja do szacownego rogatego grona się zgłaszam  |
właśnie chciałam dopisać, że nasza Aga - ciapara też...
Mam pytanie dotyczące surowca na wiklinę - jakiego papieru- gazet używasz do produkcji rurek? Jaką farbą najlepiej lubisz je malować?
Basia.K. - Wto 24 Kwi, 2012 20:24
Miło być w tak zacnej grupie rogacizny
Gdzieś doczytałam (prawdopodobnie na blogu Maggi: http://www.handmadebymaggii.blogspot.com/ że najlepszym surowcem są codzienne gazety, wśród nich wyróżniona została "wyborcza" ze względu na jakość papieru - nie za twardy i nie za miękki. Jako, że czytamy akurat wyborczą, więc mogę z niej korzystać do woli, tym bardziej ze znajomi "czytaciele" tejże zaczęli mi dodatkowo zbierać. Na osnowę daję twardszy papier - maszynowy A4 lub z gazety telewizyjnej.
Jeśli chodzi o malowanie, to białą wiklinę, którą najbardziej lubię lakieruję lakierem wodnym akrylowym bezbarwnym. Wnika on w te rureczki i dobrze utwardza. Kolorową wiklinę przed lakierowaniem malowałam bejcą rustykalną.
Maggii, na której się wzoruję używa właśnie bejcy i lakieru w/w. Z kolei beti9 używa (jeśli dobrze pamiętam) lakierobejcy. Zakupiłam na allegro jakieś przeterminowane puszki lakierobejcy po złotówce i mam zamiar je wypróbować, jeśli zupełnie nie wyschły
SoWa - Wto 24 Kwi, 2012 20:30
A jaki efekt zawdzięczamy bejcy rustykalnej?
Basia.K. - Wto 24 Kwi, 2012 20:34
Nadajemy kolor i zamalowujemy druk
buziaczek - Czw 26 Kwi, 2012 23:44
wszystkie Twoje prace są rewelacyjne
Basia.K. - Pon 30 Kwi, 2012 15:46
| SoWa napisał/a: | A jaki efekt zawdzięczamy bejcy rustykalnej?  |
Wracając do prac wykończeniowych, to wypróbowałam lakierobejcy i nie polecam. Najlepsza wg mnie do papierowej wikliny jest bejca wodna i lakier wodny akrylowy. Podobno farba akrylowa dobrze się sprawdza zamiast bejcy, a że kolorów bejcy jest ograniczona, więc warto wypróbować. Więcej napisałam w wątku: http://maranciaki.pl/foru...p=456838#456838
Basia.K. - Pon 30 Kwi, 2012 15:48
Buziaczku , ślicznie dziękuję i uśmiecham sie widząc te roześmiane buziaki w profilu
barburka - Śro 02 Maj, 2012 10:25
Basia.K., Wszystkie pracki super- Barbara
Basia.K. - Śro 02 Maj, 2012 10:31
Dziękuję Barburko
konesereczka - Śro 10 Kwi, 2013 10:23
cudowne prace,gratuluje
żabka - Czw 11 Kwi, 2013 07:13
Śliczne prace
|
|
|