To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - kordonki i włóczki w Lidlu

Gośka - Pią 25 Wrz, 2009 08:50

Wczoraj byłam w Lidlu i bardzo podobała mi się włóczka z bąbelkami - 50g - 25m, pomyślałam, że można by jakoś połączyć z jednokolorową ale nie mam jakoś pomysłu? przykro mi Na opakowaniu było, że trzeba robi z niej na drutach 8, sama w sobie jest cienka tylko spore bąbelki. Czy faktycznie potrzeba takie grube druty? W końcu wyszłam i kupiłam tylko druty do warkoczy hmm Ale może jeszcze dzisiaj skoczę, tylko nie wiem co kupić puknąć się
Ainer - Pią 25 Wrz, 2009 12:21

Byłam wczoraj w Lidlu zapasy super a teraz do dzięła sztrikuję sztrikuję sztrikuję sztrikuję cmoknięcie
Paddington - Pią 25 Wrz, 2009 13:56

a inne nitki też mają? to ja się muszę wybrać Smile

POzdrawiam

donka66 - Pią 25 Wrz, 2009 14:07

Ja byłam w poniedziałek i kupiłam poliakryl melanż w takich dużych motkach po 40 dkg, oraz bawełnę, też melanż. Wczoraj jeszcze były, no i te nowości w kartonowym regale też Smile
marysia54 - Pią 25 Wrz, 2009 15:26

Też wczoraj byłam w Lidlu, kupiłam włóczkę poliakryl melanż w motku 40dkg. nie mogłam zdecydować się na kupno drutów, bo mówicie, że są kiepskiej jakości , szkoda kupić i później wyrzucać.
katarzyna341 - Pią 25 Wrz, 2009 16:23

Ja bylam dzisiaj,kupiłam tą w pomponiki i za chiny nie wiem jak zrobic szalik wściekły
Jutro popróbuję.....

Pyziulka - Pią 25 Wrz, 2009 16:33

Dostaliście jeszcze bawełnę i poliakryl w dużych motkach <wow> u mnie nie było ;( a szkoda bo pewnie bym coś zakupiła ze starych zapasów Wink
Paillette - Pią 25 Wrz, 2009 16:54

katarzyna341, ja też kupiłam pomponiki i chcę zrobić szalik... hmm

ja nawet nie mam szydła nr 8...

Ainer - Pią 25 Wrz, 2009 16:58

katarzyna341 napisał/a:
Ja bylam dzisiaj,kupiłam tą w pomponiki i za chiny nie wiem jak zrobic szalik wściekły
Jutro popróbuję.....
Kasiu przerabiasz tyko włóczkę tam gdzie jest prosta nitka a wszystkie bąbelki przekładasz na prawą stronę robótki za tydzień robię nietoperka to wstawię fotkę jak się to robi Pozdrawiam cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
pchelka831 - Pią 25 Wrz, 2009 16:58

Ja kupiłam czerwone i beżowe pomponiki i jasny akryl. U mnie tez nie było resztek z poprzedniego wysypu włóczek.
Madzia - Pią 25 Wrz, 2009 18:41

Obiecałam sobie, że tym razem nic nie kupię. Bo mam spore zapasy. Wytrzymałam 1 dzień, dzisiaj poszłam niby po zakupy. Kupiłam 8 motków grafitowej, tej na skarpetki (czemu akurat skarpetki? bluzeczka nie wyjdzie?). Były też włóczki ze starych zapasów.

Ale zainteresowały mnie również te zestawy do robienia ozdób z papieru. Mam wielką chęć na robienie kartek, ale nie wiem kompletnie co mam kupić. Czy któraś z Was może taki zestaw zakupiła i może powiedzieć co tam jest?

Bożena- 2000 - Pią 25 Wrz, 2009 19:18

Pomponiki, fajnie się to robi, fajnie wygląda. Jak kiedyś już robiłam, ale z dużo drobniejszych pomponików. Pamiętam, że próbka na drutach podobała mi się lepiej niż szydełkowa i była bardziej ekonomiczna- zdecydowanie. Dziś też kupiłam pompony, ale myślę o wykończeniu dołu spódnicy.
Na zdjęciu mój szal na drutach, obie strony prawo przerabiana tylko nitka.

wyszły 4 motki, 75m w 50g.

Bożena- 2000 - Pią 25 Wrz, 2009 19:25

Grażyna, dla Ciebie nie było nic zupełnie, widzisz jakie dranie.
we_st - Pią 25 Wrz, 2009 19:31

Kupiłam kordonek ze srebrną nitką. Dwa motki po 400g. Jeszcze nie wiem na co, ale tak się do mnie uśmiechały, że nie mogłam sobie odmówić
Violetta21 - Pią 25 Wrz, 2009 19:38

tak też kupiłam te kulki na szalik zebalek
a u mnie nie dali żadnych kordonków....

anza87 - Pią 25 Wrz, 2009 19:38

bardzo ładnie ten szal wyszedł brawo tak ciekawie
nula - Pią 25 Wrz, 2009 20:29

przepraszam bardzo, że nie na temat - ale odpowiem Madzi wesoło mi
ponieważ włóczek i nici u mnie dostatek (skromnie powiedziane rotfl ) tez bardziej nastawiłam się na kupienie jakiegoś z tych zestawów papierowych.
Powiem szczerze, że otwierałam każdy zestaw i podglądałam co jest w środku
w większości są zwykłe , gładkie kolorowe kartki (no i te ozdóbki które widać przez folię)
spodobał mi się ten w którym były gotowe kartki z wyciętymi okienkami , ale takie fajne okienka były tylko na trzech kartkach, na kilku zwykłe okienka prostokątne a reszta normalna.
Kupiłam jeden zestaw
http://www.lidl.pl/pl/hom..._do_dekorowania
"creative card set" - to ten ostatni po lewej stronie (ze słonecznikiem)
tam są co prawda też tylko kartki, ale nie gładkie - tylko mają takie wytłaczane wzorki, i są w fajnych kolorach, no i są dosyć sztywne.
niestety nie mam teraz możliwości zrobienia zdjęcia, bo bym Ci pokazała na zbliżeniu.
Skusiłam się na niego bo takich kartek nigdzie luzem nie widziałam, a gładkie, kolorowe kartki można kupić albo w bloku technicznym albo w arkuszach.
mnie natomiast ciekawi, czy któraś kupowała te nożyczki z wzorkami - warto czy nie ?
oglądałam i jakoś nie miałam przekonania, ale może jednak warto ? hmm

Madzia - Pią 25 Wrz, 2009 20:36

Nula dziękuję! cmoknięcie
Choć nadal nie jestem przekonana który zestaw nadałby się dla początkującej.

irenka10 - Pią 25 Wrz, 2009 21:03

Ja tez kupiłam hopla włoczke na skarpetki ale chce zrobic z niej sweterek spodobał mi sie kolor rudy oczywiscie zaraz sprobowałam kawałek jak wychodzi .Wydaje mi sie ze powinna byc fajna hopla
Bożena- 2000 - Pią 25 Wrz, 2009 21:12

W Danii też kordonków nie było, wydaje mi się, że z włóczek tylko kulki były takie same w trzech czy czterech kolorach. Kupiłam takie jak Violetta i siwo-rude jakieś takie. Było dużo włóczek fantazyjnych. Oglądałam nitki z włosem, zielony wyglądał jak trawa, pomyślałam, że bluzeczka byłaby jak kawałek trawnika. Te nici były różnych grubości i kolorów. W jednym, bądź melanże.
Bożena- 2000 - Pią 25 Wrz, 2009 21:13

A miałam napisać, że od jutra mają być fajne włóczki w netto, a wiem, że w Polsce już ta sieć istnieje.
Poranna - Pią 25 Wrz, 2009 21:31

ja tym razem nie kupiłam w Lidlu żadnej włóczki (mam obawy, że narobię się, a po praniu zacznie się mechacić), za to kupiłam rzeczy do scrapów: brokaty, zestaw papierów - ten jesienny i zestaw papierów z tłoczeniami, polecam szczególnie ten z tłoczeniami! aha, jeszcze kalendarze do samodzielnego ozdobienia kupiłam, te jasne Smile

qrka - Pią 25 Wrz, 2009 21:31

A może ktoś wie jak z tych "pomponków" z LIdla zrobić taki szalik jak ten
http://www.allegro.pl/ite..._widzialas.html ?? puknąć się puknąć się puknąć się

nula - Pią 25 Wrz, 2009 21:37

Poranna, super , że masz fotki !!!!
Madzia, właśnie o tym zestawie pisałam (z tłoczeniami) - zdjęcie u góry - na powiększeniu dokładnie widać wesoło mi

Poranna - Pią 25 Wrz, 2009 21:52

nie no, uważam, że papiery są super, zwłaszcza ten zestaw z tłoczonymi, zachłannie kupiłam dwa hahahihi chociaz i ten jesienny jest ciekawy, mnóstwo papierów, różnej gramatury, kilka małych kwadratów ok. 12x12cm, serduszka-naklejki ... ten zestaw też mi się spodobał ... niech ja znajdę ciut czasu, pudełek narobię wesoło mi