To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Renulkowe plątaniny

Renulek - Śro 28 Gru, 2005 14:50

jak mi druga Rybka schemat przygotuje Mr. Green
Anna B. - Śro 28 Gru, 2005 17:04

Mr. Green Mr. Green Mr. Green
A wiesz, ( że od "a" się zdania nie zaczyna? Wink ), że niedawno patrzyłam na taką jedną rybkową torbę z myślą, że trzeba by ją rozpracować? Zatem może niebawem... jutro.... Wink

Renulek - Śro 28 Gru, 2005 17:51

tylko nie "jutro" Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes tylko nie "jutro" Neutral
Anna B. - Śro 28 Gru, 2005 17:54

Pojutrze? :shock:
Renulek - Śro 28 Gru, 2005 18:00

Rolling Eyes no to lepiej brzmi Wink
Anna B. - Śro 28 Gru, 2005 18:02

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Renulek - Pią 30 Gru, 2005 09:35

w moim kąciku pojawił się nowy albumik "wiosna 2006" który będzie sukcesywnie zapełniany Wink
http://renulek.multiply.com/photos/album/10
kwiatek dla ciebie

Anna B. - Pią 30 Gru, 2005 10:05

noo noo noo Wiesz, że jeszcze wiosny 2006 nie było? Co tam te naszyjniki robią? noo
Renulek - Pią 30 Gru, 2005 10:25

leżą i tupią nogami ze zniecierpliwienia jęzor
Anna B. - Pią 30 Gru, 2005 10:52

To ja sobie założę album "Gwiazdka 2006". W końcu mi tez już ma co tupać. jęzor
Renulek - Pią 06 Sty, 2006 15:08

ja już całym sercem jestem w wiośnie Very Happy kolejne wiosenne propozycje ode mnie
bye

Anna B. - Pią 06 Sty, 2006 17:02

brrrrrr brrrrrrrrrr! brrrrrrrrrr!
To dobrze, że chociaż Ty w wiośnie, bo mnie dziś trzęsie! Rolling Eyes
No i jak zwykle śliczności naplatałaś! oklaski oklaski oklaski

Bursztyny miodzio! :fajnie:

Krzysia - Pią 06 Sty, 2006 18:05

Ja tam klęczę przed bursztynami, coś takiego marzyło mi się, tylko do tej chwili nie wiedziałam jak to ma wyglądać uklon uklon uklon Bardzo, ale to bardzo podoba mi się też zestawienie turkusów z brązem, a najbardziej cuore negro ( jednak bursztynki trochę bardziej).
Wielki uklon nie tylko przed mistrzostwem w posługiwaniu się czółenkami, ale przede wszystkim za pomysły uklon uklon uklon

Renulek - Pią 06 Sty, 2006 18:26

Embarassed Krzysia zawstydzasz mnie Embarassed
Izolda - Nie 08 Sty, 2006 14:40

Renulek rety szczęka mdleje piękne, miodzio i nie wiem co jeszcze, jesteś moim nowym guru frywolitkowym, czy ja mogę się najpiekniej jak umiem zebalek o schematy do naszyjnika bzy i turkusy? Z resztą mogą być opisy jeśli tak Ci będzie wygodniej, mi wszystko jedno i napisz mi proszę z jakich to niteczek bo mnie to bardzo intryguje hmmm Aaaa, i nie chciałabym wyjść na pazerną ale ktoś mi kiedyś obiecał schematy frywolitkowych jaj Mr. Green Wielkanoc się zbliża małymi kroczkami więc byłoby jak znalazł...
lucille - Nie 08 Sty, 2006 20:37

Izolda napisał/a:
Renulek rety szczęka mdleje piękne, miodzio i nie wiem co jeszcze, jesteś moim nowym guru frywolitkowym, czy ja mogę się najpiekniej jak umiem zebalek o schematy do naszyjnika bzy i turkusy?

Ufffffff :fajnie: dobrze, ze to napisałaś - już się bałam, ze tylko ja taka upierdlwia w kwestii schematów hahahihi radocha

Renulku- jeszcze kilka dzieł, a doczekasz się fanklubu kwiatek dla ciebie

Renulek - Pon 09 Sty, 2006 09:03

u mnie już się listki wiosenne pokazały Mr. Green

hmm bzy i turkusy hmm i jaja hmm sie postaram Mr. Green

Izolda - Pon 09 Sty, 2006 10:26

Renulek, Ty się opanuj bo Cię zasypiemy nastepnymi prośbami jak będziesz takie śliczności wrzucać Twisted Evil , matko ale masz motorek, kiedy Ty to wszystko robisz? Jak śpisz też machasz czółenkami? Wink Ponawiam pytanie, z jakich niteczek robisz biżuterię bo cieniowanej brązowej to jeszcze nie widziałam.
Renulek - Pon 09 Sty, 2006 11:37

Izoldo to jakas polska nitka w takich motkach mniej więcej jak czeska Snehurka i takiej same faktury - jakbym nie wiedziała, że to polska to powiedziałabym w ciemno, że to snehurka Mr. Green jak będę w mojej pasmanterii to dopytam dokładnie co to za nici Wink
Głównie robię z aidy - uwielbiam ją chociaż jest sztywna i jak trochę porobię sobie to mam pocięte paluchy mdleje
gładka ciemno brązowa to chyba floretta - to prawie aida tylko ciut gorszej jakości chociaż cena prawie identyczna noo

czarna to włoskie nici, ale jakie skleroza
za to te włoskie to po prostu uwielbiam - prawie jak aidę- chociaż ich faktura jest zupełnie inna niż aida. Są mięciutkie i mogę robić bez końca Very Happy żadnych pociętych paluchów oooo nieee tylko robótkę trzeba później lekko spryskać krochmalem w sprayu żeby ją ciut usztywnić. No i mają całą gamę kolorystyczną Very Happy
nooo... nooo to się nawymądrzałam Rolling Eyes

Krzysia - Pon 09 Sty, 2006 12:11

Byłam, widziałam i nic teraz nie napiszę....bo nie wiem co gały gały gały
uklon uklon uklon

Renulek - Pią 20 Sty, 2006 07:12

no to zaczynamy od bzów Very Happy
wzór bzów jest żywcem zerżnięty z linku który podałam tutaj
http://maranta.livenet.pl...php?p=6328#6328

z małą zmianką na łuczkach co trzy supełki są cztery pikotki, jeśli cieńsza nitka to pięć pikotek.
ten schemat jest też wykorzystany przeze mnie w jednym z zeszłorocznych jajek zebalek

:mampomysl: :mampomysl: :mampomysl: :mampomysl:
być może ktoś zwrócił uwagę na kawałki koronki na mojej stronie
http://renulek.multiply.c...to%2F3%2F37.JPG

robiłam je na zamówienie salonu ślubnego i własnie ukazały się zdjęcia sukienki do której zostala moja koronka wykorzystana.

tutaj jest cała sukienka

a tutaj tył sukienki

trochę inaczej sobie wyobrażałam tą sukienkę bo projekt wyglądał nieco inaczej, ale cóż różne są wizje artystów :fajnie:
generalnie mi się nie podoba :och: bo koronki nie widać. Sukienka jest ładna, ale i bez koronki też byłaby ładna.
W projekcie było tak, że dekold miał być większy i koronka miała wystawać poza materiał, tak samo na ramiączkach - powinny być cieńsze żeby koronka lekko wystawała poza materiał. No i dół sukienki miał być lekko udrapowany tylko z boku jednej strony i przytrzymany koronką co
ale cóż nie wiem

Dorfi - Pią 20 Sty, 2006 09:42

Renulku gały Cóż mogę powiedzieć. Zatkało mnie. Jak dla mnie bomba. I że ktoś wpadł na taki pomysł. Kiedyś romawiałam w zakładzie fryzjerskim o frywolitkowych ozdobach do włosów na karnawał, ale nie wyrazili zainteresowania.
Fajnie, że ludzie przekonują się do frywolitek w zastosowaniu bardziej praktycznym niż serwetka, która tylko sobie leży. A może wychodzi to za drogo? Przecież można kupić kawałek ozdobnej taśmy w hurtowni i wychodzi taniej.
No cóż. Tak to już jest, że na ogół nie docenia się artystów (albo docenia się ich dopiero po śmierci noo - czego nikomu nie życzę).

A koronka jest śliczna. Z jakich nici robiłaś? Z Aidy 20 czy cieńszej?

Renulek - Pią 20 Sty, 2006 09:59

aida 20 w kolorze ecru - wplecione są również perełki ciut ciemniejsze niż nici - niestety na zdjęciu sukienki tego nie widać Rolling Eyes
Dorfi - Pią 20 Sty, 2006 10:18

Będę baaardzo dociekliwa. Kolor nr 926, czy 2?
Renulek - Pią 20 Sty, 2006 10:32

sprawdzę po południu i napisze Wink

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2006 10:33 ]
ale chyba dwójka Very Happy