Koronka brugijska - Link - koronka brugijska
zonieczka - Śro 05 Lis, 2008 21:17
Zosia32, jestes kochana tylko kiedy ja to przejżę
bozena5 - Czw 13 Lis, 2008 13:08
Koronka jest przepiękna. Przeprowadziłam sie do nowego domu i chciałabym zrobić sobie firanki do kuchni z tej koronki. Jeśli któraś z Was ma jakiś wzór, to baaaaardzo prosze o przesłanie. będę baaaaaardzo wdzięczna.
Zosia32 - Czw 13 Lis, 2008 13:33
bozena5, w swoich zbiorach znalazłam taką firaneczkę z tej cudne koronki brugijskiej , ale tak sobie pomyślałam ze możesz zrobić firankę na podstawie jakieś ładnej serwety robionej tą techniką na poprzedniej stronie w poście Eve podałam linki do swoich zasobów może coś ci się nada
Zosia32 - Czw 13 Lis, 2008 13:59
Ups zapomniałam Ci wkleić linka do firaneczki z koronki brugijskiej
http://zosia32.multiply.c.../33/Gazetka_#23
bozena5 - Czw 13 Lis, 2008 14:22
Zosia32 bardzo Ci dziekuję. Napewno cos wybiorę. DZIĘKI.
Madzia - Wto 27 Sty, 2009 20:35
http://picasaweb.google.c.../SzalagHorgolS#
iwonka - Wto 28 Kwi, 2009 06:20
http://picasaweb.google.p...zalagosokKlPlik
vichta - Wto 23 Gru, 2014 14:27 Temat postu: bieżnik brugijski Druga część schematu w trochę gorszej jakości, ale nie znalazłam innej.
Przy okazji, ma ktoś może instrukcję, jak krzyżować taśmę, żeby wyszły takie zawijasy? Czy to się jakoś przyczepia w trakcie robótki? Zostawia tak luzem wiszące nad dolną taśmą? Mam na sumieniu tylko dwie proste prace brugijką, więc doświadczenia niewiele
edit: podmieniłam linki, udało mi się znaleźć bardzo wyraźne schematy
Piwonia - Czw 25 Gru, 2014 16:45
Wydaje mi się, że krzyżowania łączy się w trakcie pracy. Bo inaczej jak - związywać osobną nitką? Jednej rzeczy nauczyłam się na kursie koronki koniakowskiej: kiedy łączysz motywy szydełkowe, wyjmij szydełko z robótki, przełóż je przez oba oczka, tego górnego i dolnego elementu, i wtedy przeciągaj nitkę. Mała rzecz, a bardzo ułatwia pracę. Poza tym na schemacie jest rozrysowane, po ilu oczkach robić łączenie. Zdaje się, że łączysz robiąc łuczki z oczek łańcuszka między poszczególnymi rządkami słupków.
vichta - Czw 25 Gru, 2014 21:27
Nie chodzi mi o to, jak łączyć taśmę. Chodzi mi o te miejsca, w których taśma jest skrzyżowana, czyli nałożona jedna na drugą. To właśnie widać w tej serwetce, ale nie we wszystkich taśmy są krzyżowane. Czy ten fragment taśmy, który nachodzi na poprzedni fragment, trzeba jakoś specjalnie przyczepiać, czy po prostu zostawić "wiszącą" luzem? A jeśli się to jakoś przyczepia, to konkretnie jak? do czego?
nula - Pią 26 Gru, 2014 10:30
vichta, nie robiłam jeszcze akurat takich krzyżowanych wzorów, ale myślę tak jak Piwonia,
te krzyżowane taśmy łączy się w trakcie pracy
jak się przyjrzysz to nawet na schemacie widać, miejsce łączenia
a łączy sie tak samo jak wszystkie inne łuczki - 2 o. łańc., oczko ścisłe, lub półsł. w odpowiedni łuczek, i 2 o. łańc.
vichta - Pią 26 Gru, 2014 15:01
Nula, dzięki
Teraz, jak mi tak wyłożyłaś jak "krowie na granicy", to rzeczywiście widzę te miejsca. Tego mi było trzeba. Załapałam o co chodzi. Te krzyżowania świetnie wyglądają i muszę sobie coś takiego wydziergać.
vichta - Pon 19 Sty, 2015 22:39
|
|
|