Problemy, pytania - schemat dużych listków
fralusia - Sob 19 Mar, 2016 10:23
Chyba to ten wzór http://avercheva.ru/?p=12579 i co najważniejsze czytelny
stenia - Sob 19 Mar, 2016 11:15
fralusia, Ten schemat jest rzeczywiście bardzo podobny, ale te listki są mniejsze, tzn. krótsze o 4 rzędy. Przerobiłam ten schemat w programie KDS i na jego podstawie zrobiłam próbkę i nareszcie wyszło. Listki są śliczne. Efekt pracy poniżej
UWAGA!
Na schemacie pokazane są tylko rzędy nieparzyste ( prawa strona)
Rzędy nieparzyste przerabiać tak jak schodzą z drutów za wyjątkiem narzutów oznaczonych w schemacie czarnym kółeczkiem.
Narzuty zaznaczone kółkiem czarnym przerabiamy w rzędach parzystych na prawo (prawym oczkiem).
Narzuty zaznaczone normalnym kółeczkiem przerabiamy w rzędach parzystych lewym oczkiem.
vichta - Sob 19 Mar, 2016 15:42
Skoro już Ci listki wychodzą, to wyrysowałam Ci schemat na jeszcze większe od tych pierwszych
Gdyby wychodziły trochę za krótkie, to można powtórzyć rzędy 21 i 22 oraz 43 i 44.
Mam nadzieję, że nie ma żadnych błędów
stenia - Sob 19 Mar, 2016 16:23
vichta, jesteś Kochana i dziękuję bardzo. W tej chwili robię próbkę listków, które znalazłam w necie, a jak tylko skończę to spróbuję te od Ciebie.
stenia - Nie 20 Mar, 2016 13:03
A to próbka innych dużych listków i schemat do niej.
stenia - Nie 20 Mar, 2016 18:28
I jeszcze dwie próbki listków dużych wg schematu wstawionego przez vichtę, który przerysowałam do programu KDS. Pierwsza próbka jest dokładnie wg schematu vichty a druga wg powiększonego na wysokości schemat .
vichta - Nie 20 Mar, 2016 18:53
Jedne i drugie wyszły całkiem zgrabnie
A ja znalazłam jeszcze jeden schemat. Liście są dość duże. Pokazany jest co drugi rząd.
To zatarte na górze to "dwa razem na lewo".
Zdjęcia pochodzą z mojego zeszytu z wzorami sprzed 30 lat
Zeszyt już nie istnieje, zostały tylko skany.
stenia - Nie 20 Mar, 2016 19:27
vichta, w tym ostatnim schemacie skąd dokąd jest motyw na szerokości? W rzędzie 1 i 2 od góry jest po 26 oczek a w pozostałych po 25 oczek . Gdzie tkwi błąd?
vichta - Nie 20 Mar, 2016 20:36
Zauważ, że w każdym rzędzie przybierasz dwa oczka i gubisz dwa oczka. W przedostatnim przybierasz dwa, ale gubisz tylko jedno. Dlatego one są tak ściśnięte na schemacie. A oczko zgubione w ostatnim rzędzie jest "dla wyrównania rachunku" z tego poprzedniego rzędu
Raport jest od lewego do lewego oczka.
zapominajka - Nie 20 Mar, 2016 22:21
Fralusia, dzięki za link do kopalni wzorów
|
|
|