To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalę się - walka trwa! klocki i ja :)

bela1304 - Pon 10 Lut, 2014 13:36

bardzo ładne brawo hurrraaa
jokul - Pon 10 Lut, 2014 13:48

Jakże mi się to podoba
Też chciałabym tak umieć. Może kiedyś mi się uda zaprosić instruktorkę i zorganizować jakiś kurs dla mnie i koleżanek.

netti - Pon 10 Lut, 2014 14:43

myślę, że kwestia dogadania, zwłaszcza jeśli byłaby cała grupa chętna. polecam http://www.igielnik.pl/ , moja mistrzyni Smile
netti - Pon 10 Lut, 2014 14:45

dzieki Smile i naprawdę to nie takie skomplikowane. najtrudniej to tylko zacząć, potem leci z górki Wink
LucynaM - Pon 10 Lut, 2014 14:54

ale mi się te wasze klocki podobają...
wernatka - Śro 12 Lut, 2014 09:23

Jak tam serwetka, kończysz już?
Udało mi się znaleźć schemat do niej, jak będę miała natchnienie to może sama się z nią zmierzę.

Ja ostatnio nic nie robiłam, bo miałam gości. Pozytyw był taki, że dostałam do wglądu książkę "Koronki Klockowe" Marii Modes-Dudrewiczowej, z 1937 roku. Jakbyś chciała kiedyś wrócić do zakopianki to tam są opisane elementy o których pisałyśmy. Okazuje się, że kwiatek można robić z jednego punktu. Aby zrobić następny płatek przechodzi się warkoczykiem do góry, warkoczyk zostaje po lewej stronie robótki, po prawej jest niewidoczny.
Jeśli chodzi o rzędy warkoczyków z pikotkami to do kolejnego rzędu również przechodzi się warkoczykiem, który potem zostaje po lewej stronie robótki.

Podeślę Ci parę skanów stron z tej książki.

netti - Śro 12 Lut, 2014 10:08

ekstra! ja robię 3 róg tej słoweńskiej. Trochę mam mało czasu teraz, więc idzie mi dość wolno. Ale będę chciała skończyć zanim się rozpocznie kurs u Moniki, żeby robić na swoim wałku i klockach i zabierać prace domowe do zrobienia w międzyczasie Smile
bogumila7486 - Śro 12 Lut, 2014 10:26

Ja mam propozycję. Dziewczyny a może któraś z Was nagra takie filmiki (dokładnie pokazane i wyjaśniające o co w tej technice biega) pod you tube jak to zrobiła nasza Ania maranta z kursem koronki klockowej? Albo możemy zorganizować jakiś kurs, żeby chociaż początki poznać. Co Wy na to? wesoło mi Ja jestem jak najbardziej za. cool brawo Prace są przepiękne.
netti - Śro 12 Lut, 2014 10:36

zaczęłam nagrywać ale moja kamerka jest dość słaba i jakość taka sobie. linki są gdzieś na forum... Do 2 angielskich filmików dorobiłam polskie napisy i chyba to jest lepszy pomysł niż żebym nagrywała sama. mam jeszcze przygotowane do tłumaczenia napisy do kolejnego filmu ale nie mam kiedy do tego siąść
bogumila7486 - Śro 12 Lut, 2014 11:17

netti napisał/a:
zaczęłam nagrywać ale moja kamerka jest dość słaba i jakość taka sobie. linki są gdzieś na forum... Do 2 angielskich filmików dorobiłam polskie napisy i chyba to jest lepszy pomysł niż żebym nagrywała sama. mam jeszcze przygotowane do tłumaczenia napisy do kolejnego filmu ale nie mam kiedy do tego siąść

Podrzucisz nam linki do tych filmików, żeby nie przewracać całego forum? Proszę. cmoknięcie

netti - Śro 12 Lut, 2014 11:21

gdzieś tu: http://maranciaki.pl/foru...er=asc&start=75
wernatka - Śro 12 Lut, 2014 12:03

bogumila7486, jest też trochę filmików w obcych językach na youtube, w temacie z linkami znajdziesz linki do niektórych:
http://maranciaki.pl/foru...p=528856#528856

Ja korzystałam też z książki "Koronki Klockowe" Gilian Dye i Adrianne Thunder i dużo się z niej nauczyłam. Książka ma parę błędów, warkoczyk robi się odwrotnie niż u nas, ale da się z niej nauczyć.

netti - Śro 12 Lut, 2014 12:09

z tym warkoczykiem to różnie, niektórzy twierdzą że to my robimy źle Smile generalnie w płócienku efekt jest ten sam czy się robi skręt-skrzyżowanie czy skrzyżowanie-skręt Wink

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be ten ma polskie napisy, trzeba je włączyć

bogumila7486 - Śro 12 Lut, 2014 12:33

Jak dla mnie na chwilę obecną to chyba trochę za skomplikowane. Zostanę na razie przy moim richelieu i nauce frywolitek ale jestem pewna, że za jakiś czas wrócę do tematu i nauczę się w końcu koronki klockowej a na razie będę podziwiać Wasze prace. Smile
netti - Śro 12 Lut, 2014 12:38

osobiście uważam, że frywolitka jest trudniejsza od tego Smile tutaj już tylko znając płócienko i łaczenie (co nie jest żadną filozofią) już można zrobić cuda. w tych moich tak naprawdę to nic więcej nie ma oprócz płócienka i łączeń Wink
netti - Sob 22 Lut, 2014 15:05

coś nie mogę zmęczyć tej ramki...

wernatka - Sob 22 Lut, 2014 17:21

netti napisał/a:
coś nie mogę zmęczyć tej ramki...
Obrazek

Już Ci niedużo zostało cool
Mi jakoś ta ramka szybko poszła, chyba w 3 dni ją zrobiłam, w tym jednego dnia połowę.
Po tym maratonie już trochę miałam dość i tę kwadratową rameczkę robiłam 2 dni.
Jak doszłam do kwiatka to stwierdziłam, ze skoro jest asymetrycznny to powinnam go obrócić do drukowania puknąć się
Musiałam go drukować jeszcze raz i taśmą dwustronną przykleić do wzoru.
Trochę zeszło zanim się za niego zabrałam, ale dziś już kawałek zrobiłam, może jutro trochę podgonię.

netti - Sob 22 Lut, 2014 18:17

ja jutro zaczynam kurs. Chciałam to skończyć, żeby wziąć swój wałek na zajęcia no ale nie wyszło. Teraz nie wiem czy jak skończę tę ramkę nie przełożyć na 2 wałek czy lepiej zabrać to i pokazać i może poprosić o poradę jak najfajniej zrobić kwiatka
wernatka - Sob 22 Lut, 2014 18:28

Ne wiem jakie są zasady na Twoim kursie, ale słyszałam, ze na niektórych każdy robi jakąś swoją robótkę pod okiem mistrzyni. Wydaje mi się, że mogłabyś spokojnie zabrać tę serwetkę na kurs.
netti - Sob 22 Lut, 2014 19:05

chyba tak zrobię. nie podoba mi się tylko pomysł targania tego busami, no ale trudno
Ainer - Sob 22 Lut, 2014 21:09

jokul napisał/a:
Jakże mi się to podoba [url=http://s18.rimg.info...545.gif]Obrazek[/url]
Też chciałabym tak umieć. Może kiedyś mi się uda zaprosić instruktorkę i zorganizować jakiś kurs dla mnie i koleżanek.

cudeńka uklon uklon uklon tezo tym marzę by się nauczyć cmoknięcie cmoknięcie

netti - Sob 22 Lut, 2014 21:29

wiesz.. Jutro w Krakowie startuje kurs u prawdziwej mistrzyni Smile o 10tej w tym miejscu: http://plastykon.com/kontakt/ zawsze można zadzwonić i zapytać o jakąś lekcję pokazową albo cuś. Z tego co wiem, nie trzeba mieć własnego sprzętu, mają na miejscu i wałki i klocki
netti - Pią 07 Mar, 2014 09:42

u mnie na razie ćwiczenia i praca domowa z kursu. 10 par, nici zwykłe maszynowe - zależało mi, żeby widzieć jak dokładnie układają się nici w siekance. Na zdjęciu tego nie widać, ale efekt jest całkiem fajny, temat do rozważenia i przetesowania

wernatka - Pią 07 Mar, 2014 19:33

Ja tez używałam różnych kolorów kordonka jak ćwiczyłam warkoczyk z pikotkami, przynajmiej było widać którą nitką robi się pikotkę.
A serwetkę zdjęłaś, czy ćwiczysz po drugiej stronie?

netti - Nie 09 Mar, 2014 08:46

skończyłam brzeg żeby uwolnić klocki (żeby się nie plątały) i ćwiczę po 2 stronie. Niestety córa chora i nie mogłam pojechać dzisiaj na zajęcia. Więc pewnie wezmę się za kwiatka.