To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Grażyna - Nie 04 Kwi, 2010 20:39

to zapraszamy do przyłączenia sie do nas. Dieta Dukana jest całkiem fajna.

Rodzinka juz się ulotniła, więc pokazuje moje wypieki.

Pasztet upieczony w foremce keksówce:

Sernik. Pokryłam jego wierzch pianką z jogurtu naturalnego, czyli 1,5 jogurtu+ żelatyna+słodzik+2 łyżki mleka w proszku. Wygladał tak:

Po upieczeniu (1 zdjecie) i na talerzu (2 zdjęcie)

No proszę, nawet Dorota Zawadzka stosuje nasza dietę. No i swietnie teraz wyglada.

Elunia - Nie 04 Kwi, 2010 20:49

Ale czadowy ten sernik aż mi ślinka pociekła-a mój zakalec i tak zjadłam-napisz Grażynko jak go piekłaś?czy tak jak przepis na opakowaniu?
Grażyna - Nie 04 Kwi, 2010 21:03

Zrobiłam identycznie, jak na przepisie na opakowaniu serniksa z tą róznica, że cukier puder zamieniłam na słodzik i nie dałam cukru waniliowego.
Jarka - Nie 04 Kwi, 2010 21:52

Grażynko wszystko wygląda bardzo smakowicie radocha radocha radocha
anza87 - Pon 05 Kwi, 2010 01:28

Pani Grażynko wygląda pani wprost uroczo cmoknięcie Naprawdę nie ta osoba. Szkoda tylko, że ta dieta ani żadna inna, nie przemawia do mojej rodzinki Sad
Grażyna - Pon 05 Kwi, 2010 09:54

Dziekuję cmoknięcie
gosias - Wto 06 Kwi, 2010 08:23

Świetnie wygląda pani Dorota Zawadzka Smile
Jarka - Wto 06 Kwi, 2010 08:28

gosias napisał/a:
Świetnie wygląda pani Dorota Zawadzka
też tak uważam.
hopla hurra, hopla hurra, hopla hurra, jest 5,5 kg do przodu.

gosias - Wto 06 Kwi, 2010 08:37

Jarka, Smile gratuluję cool cool cool

Mi też udąło się nie przytyć przez święta, chociaż przyznaję - mam grzeszki - dwie lampki wina i kawałek ciasta, bo myślałam, że ślinotoku dostanę Wink A tak ogólnie, to kolejne 0,5 kg mniej wesoło mi

Grażyna - Wto 06 Kwi, 2010 13:29

Ja ogólnie obżerałam się. wesoło mi Fakt, jedzonkiem przygotowanym z dozwolonych skladników, ale pojadłam fest śledzi w oleju (moje ulubione) i wypiłam 2 kielonki czystej perlistej do świątecznego obiadu. No i szok...bo dzisiaj na wadze kilogram mniej. A myslałam, że bedzie inaczej, bo wczoraj jeszcze o 22-giej zżarłam udko pieczone, bo jakas głodna byłam.
gosias - Wto 06 Kwi, 2010 16:18

Jutro idę do kardiologa. Mam nadzieję, że pochwali mnie za spadek wagi. Pierwszy raz od długiego czasu nie będę ze wstydu u lekarza czerwienić się jak burak Very Happy

Aha... "dorosłam" do dwóch garsonek, z których kiedyś "wyrosłam" wesoło mi

Grażyna - Wto 06 Kwi, 2010 16:24

To wspaniale Gosiu. Gratuluję i trzymam kciuki za dobre wyniki badan u lekarza. cmoknięcie
Jarka - Wto 06 Kwi, 2010 16:33

gosias napisał/a:
Aha... "dorosłam" do dwóch garsonek, z których kiedyś "wyrosłam"
hihihi dobre
gosias - Wto 06 Kwi, 2010 16:44

Dzięki Grażynko cmoknięcie

Jarka, pisałam wcześniej, że mam naturę chomika i stare rzeczy przydają się. Prosta wąska spódnica zawsze jest na czasie. Teraz jak znalazł Smile

Grażyna - Śro 07 Kwi, 2010 13:41

A ja nie. Wlasnie jesienią wyrzucilam do kosza PCK furę fajnych, za małych ciuszków. Dzisiaj żałuję, bo by mi się przydały. Szczególnie szkoda mi garsonki ze spodniami z materiału w kolorze ecru. Piekna była, na czasie, ale nie pasowała na nikogo wśród rodzinki i znajomych. Po porządkach świątecznych wydaje teraz za duze ciuchy. Troche wzięła siostra. Na reszte szukam amatorów.
gosias - Śro 07 Kwi, 2010 21:56

Też część ciuchów oddałam (tych za dużych już dla mnie), ale te moje chomikowanie przydało się Smile
qrka - Czw 08 Kwi, 2010 09:03

Zaczynam dietę, dziś 2 dzień, a ponieważ mam słabą "silną wolę" to muszę mieć plan żywieniowy na kilka dni ( wtedy czuję się bezpiecznie), nie musze wtedy improwizować.
Napiszcie proszę jak wyglądał wasz jadłospis w I fazie.
Książkę przeczytałam i wiem jakie produkty sa dozwolone, ale wydają mi sie bardzo monotonne.
Czy dozwolone jest gotowanie mięsa w wodzie z "warzywkiem" ??

gosias - Czw 08 Kwi, 2010 09:20

qrka napisał/a:
Czy dozwolone jest gotowanie mięsa w wodzie z "warzywkiem" ??

Ja gotowałam (i gotuję), smażę również na patelni, tyle że bez tłuszczu.

W dni proteinowe jem jogurty, sery ( chude 0% max. do 3% tłuszczu) jajko ugotowane na twardo, filet z kurczaka ugotowany lub jak wyżej napisałam - usmażony, piję dużo wody, aha... i koniecznie trochę otrąb pszennych i owsianych, albo dodanych do jogurtu czy też z mlekiem, lub w postaci "chlebka Dukana".

Fajnie, że do nas dołączyłaś Smile Trzymam kciuki cool

qrka - Czw 08 Kwi, 2010 09:37

gosias napisał/a:
Fajnie, że do nas dołączyłaś Trzymam kciuki

też się cieszę, i sama za siebie trzymam kciuki Smile
czytam was od początku i po cichutku zazdościłam a niedawno sama dojrzałam do tego
ja wczoraj zjadłam:
śn :serek z otrębami
II śn : jajko na twardo
ob: udko pieczone ( beż tłuszczu
kol: kluski z sera białego z jajkiem i mąką kukurydzianą
może być?
dzisiaj
śn: jogurt naturalny Danone (blee..)z otrębami (granulowane)
Nie lubię jogurtów naturalnych, jakie są dobre ??

gosias - Czw 08 Kwi, 2010 10:05

qrka napisał/a:
kluski z sera białego z jajkiem i mąką kukurydzianą
może być?

Nie jestem na 100% pewna, czy w I fazie można spożywać mąkę kukurydzianą, musiałbym sprawdzić.

qrka napisał/a:
Nie lubię jogurtów naturalnych, jakie są dobre ??

Ogólnie jestem "nabiałowa" więc lubię kefiry, jogurty. Kupuję z mleczarni w Piątnicy i z Sokółki (nie wiem, czy są takie w Twojej okolicy).

Aha... jem też chudą wędlinę (niekoniecznie drobiową, chociaż taka jest w tej diecie polecana)

qrka - Czw 08 Kwi, 2010 10:28

z Piątnicy ser biały jest, ale jogurtów nie ma.
gosias napisał/a:
jem też chudą wędlinę

chudą a nie drobiową, czyli jaką?
z czymś łączysz czy samą?

Wiem, że początki są trudne, ale czuję się troche jak dziecko we mle
Jak sobie ułatwić życie i nie myśleć cały dzień co mogę a czego nie ?
potrzebuję listy zakupów i gotowych rozwiązań.

oczywiście nie oczekuję ich od was, to było tak ogólnie o mnie.
do tej pory nie zastanawiałam się nad tym co jem, jak byłam głodna to po prostu jadłam to co było albo na co miałam ochotę (oczywiście w granicach rozsądku)

gosias - Czw 08 Kwi, 2010 11:07

qrka napisał/a:
chudą a nie drobiową, czyli jaką?
z czymś łączysz czy samą?

Np. polędwica sopocka, szynka i polędwica wiśniowa, szynka babuni, szynka dziadunia, itp.

Jak są dni czysto proteinowe to z niczym nie łączę, tylko jem samą wędlinę. W dni kiedy mogę jeść i jarzyny - jem wędlinę z sałatą, selerem naciowym drobno pokrojonym i skropionym cytryną, z rzodkiewką itp.

Właśnie teraz jestem tylko na proteinkach. Dziś do pracy wzięłam: trzy plastry szynki, serek z Piątnicy lekki 3%, kefir 0%, 1 mufinkę otrębową.. Po powrocie do domu, jako obiad usmażę sobie na patelni grilowej filet z kurczaka. Później, jak będę głodna, zjem pewnie jogurt, albo jakąś wędlinę.

qrka - Czw 08 Kwi, 2010 11:13

dzięki,
taka wiedza jest mi potrzebna

muszę jeszcze zakupić dobrą patelnię, ba mam tylko taką malutką

Elunia - Czw 08 Kwi, 2010 11:26

Dziś mam wielkie świeto-mija miesiąc jak zaczełam się dukanować -mam 5,5 kg mniej a moja waga znowu sie buntuje i nie leci w dół-ale nie poddam się (zgrzeszyłam w swięta sałatką z majonezem)pewnie dlatego-dziś na lodówce powiesiłam swoje zdjecie kiedy ważyłam tylko 55 kg-jak siegam po jedzonko to patrzę i już sięgam po mniej-może ten myk sie opłaci,coś mnie wszystko denerwuje na tej diecie -psychika domaga się chlebusia i placuszka a tu tylko szynki ,pulpety i otręby-jedyne co mnie najbardziej dopinguje to zdjecie króre wstawiła Grażynka przed i po....przecież mi tez sie uda -albo tylko sobie wmawiam.Dziś ide na strych moze cos znajdę z ubrań w które sie mieściłam i bedę dobre.....pozdrawiam wszystkie dukanki
gosias - Czw 08 Kwi, 2010 11:55

qrka napisał/a:
muszę jeszcze zakupić dobrą patelnię, ba mam tylko taką malutką

Na każdej patelni możesz usmażyć bez tłuszczu. patelnię grilową mam od niedawna. Wcześnie smażyłam na normalnej teflonowej. Zamiast oleju wlewam wodę i rozpuszczam w niej kawałek kostki rosołowej i smażę.

Elunia, Smile gratuluję i gratuluję pomysłu ze zdjęciem na lodówce rotfl rotfl rotfl

Na pocieszenie powiem, że moja waga też od ponad tygodnia ani drgnie.... ale i tak jestem zadowolona wesoło mi