Nasze prace - moje hardangerowe początki
Haniaga - Wto 18 Gru, 2012 08:32
Szachrajka,
dziękuję.
Pozdrawiam
Hania
alutka171 - Śro 19 Gru, 2012 00:40
Haniu serwetka wyszła prześlicznie!!!!
Haniaga - Czw 20 Gru, 2012 13:36
Alutka,
dziękuję
Pozdrawiam
Hania
joana - Czw 20 Gru, 2012 18:17
Haniaga, Wyrazy podziwu
Haniaga - Sob 22 Gru, 2012 13:37
Joana ,
pięknie dziękuję.
Kochane Maranciaki,
dla Was i Waszych najbliższych, zdrowych, spokojnych, pełnych radości i błogosławieństwa Bożego na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia z całego serca
życzy
Hania
Halina46 - Nie 23 Gru, 2012 13:19
Haniu dfziękuje za zyczenia i równiez życze Tobie i Twojej rodzinie zdrowych spokojnych świat Bozego narodzenia.
Halina.
elapok - Wto 25 Gru, 2012 09:24
Haniu dziękuję Ci za życzenia i wzajemnie dla Ciebie i wszystkich Twoich bliskich pogodnych świąt i wyjątkowo szczęśliwego nowego roku
Haniaga - Śro 26 Gru, 2012 19:59
Dziękuję
A teraz czas już zabrać się za pracę. Zwłaszcza ,że Mikołaj zadbał bym się nie nudziła i trochę pożółciła.
Zabieram się więc za żółtą serwetkę.
Pozdrawiam
Hania
elapok - Czw 27 Gru, 2012 09:21
No to czekamy na pierwszą odsłonę
Haniaga - Nie 30 Gru, 2012 20:07
Zabrałam i ja się za nową pracę.
Zaczęłam szyć żółtą magiczną serwetkę Nikusi.
No i już na początku mam kłopot.
Nie mogę sobie poradzić z "domkami'( element za ściegiem powrotnym).
Nie zgadza mi się liczba nitek. Jakby było za mało o 1 . Siedzę dumam już prawie cały wieczór i bez pomocy nie ruszę dalej.
Jeśli masz Nikusiu , jeszcze którąś z tych żółtych serwetek, to bardzo Cię proszę o zdjęcie tego domku w dużym (bardzo) zbliżeniu i wytłumaczeniu łopatologicznym, bym znalazła tą brakującą nitkę.
Bardzo proszę.
Zgodzi się przy następującym założeniu:
daszek domku szyty jest z bloczków składających się z 4 nitek opartych na 4 nitkach, 4 na 8 nitkach, 5 na 12 nitkach 4 na 8 nitkach i 4 na 4 nitkach
idąc niżej 1 nitka odstępu
i teraz jeśli następny bloczek składający się z 9 nitek oprę na 3 nitkach ( tylko czy powinno być na 3 ?) to się zgodzi.
Czy zatem powinno być na 3 nitkach?
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Pon 31 Gru, 2012 08:45
Haniu napisz mi z której strony zaczęłaś tę serwetkę. Od środka czy od brzegu? Serwetek już nie mam ale pojadę do córki i może zrobię ci te zbliżenia. Ale o ile pamiętam w tej serwetce nie było tak regularnie wszystko. Musisz poczekać. Ok! Po południu postaram się ci tu napisać.
Haniaga - Pon 31 Gru, 2012 09:22
Serwetkę zaczęłam od środka od wyszycia kwadratu składającego się z 18 bloczków ( jeden bok).
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pon 31 Gru, 2012 11:09
Haniu moim skromnym zdaniem to tam nie ma jednej nitki odstępu, wkuwa sie w te same dziurki, ale poczekamy co powie Danusia.
Haniaga - Pon 31 Gru, 2012 11:56
Halinko,
wtedy by się zgodziło i boczek opierał by się na 4 nitkach. Może i Ty masz rację.
Przyjęłam, że ma być odstęp ( może mylnie).
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Pon 31 Gru, 2012 12:01
Zdjęcia wysłałam na email to popatrz sobie i napisz czy już wiesz.
Halina46 - Pon 31 Gru, 2012 12:35
Danusiu a Ty robiłaś jedna nitke odstepu?.
Haniaga - Pon 31 Gru, 2012 12:44
Dziękuję.
Zdjęcia otrzymałam. Obejrzałam.
I już wiem, jak robić dalej. Powinnam sobie teraz poradzić .
Halinko, miałaś rację. Nie ma nitki odstępu.
Dziękuję Wam kochane bardzo ,bardzo
i dodaję Wam po punkciku.
A na ten wyjątkowy wieczór, życzę dobrej zabawy oraz sukcesów z podjętych wyzwań
w całym 2013 Roku.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Pon 31 Gru, 2012 12:53
Dziękuję za życzenia Haniu życzę ci tego samego a przede wszystkim zdrówka.
Dobrze, że już wiesz jak szyć. Ze zdjęć lepiej się dopatrzysz. Starałam się zobić dość blisko foto.
Ginia - Nie 06 Sty, 2013 16:02
Haniu, witam Cię gorąco, Zostawiłam sobie Twój wątek na deser. Już tłumaczę dlaczego. Otóż Twoja ostatnia serwetka spowodowała u mnie żądzę wyhaftowania czegoś właśnie w tym stylu. No i stało się... Zamiast haftować kolejną serwetkę z potwornie długiej listy chciejstw, wzięłam się za krzyżyki w hardangerowej ramce. Twoja serwetka obudziła we mnie pokłady zazdrości i dziecięcego "ja też takom kcem"!!!
Pozdrawiam i życzę samych radości w 2013
Debra - Nie 06 Sty, 2013 16:19
Jakie cudeńko.och tak by się chciało je mieć
mirka-zet - Nie 06 Sty, 2013 19:19
Przepiękna serwetka.
Haniaga - Nie 06 Sty, 2013 20:01
Pięknie dziękuję za tyle miłych i ciepłych słów.
Giniu, czy xxx kwiaty, które zamkniesz hardangerem?
Ja odpoczywam od xxx. No chyba ,że coś zobaczę , dostanę ..... i przepadnę.
Po tej bożonarodzeniowej serwetce w tej żółtej jakoś tak szybko przybywa.
Co prawda to co najgorsze dopiero przede mną .Pierwsza życiowa próba mereżki.
Pozdrawiam
Hania
Ginia - Pon 07 Sty, 2013 16:01
Przeszłaś z ogromnym sukcesem tyle życiowo-hardangerowych prób, że mereżka to dla Cię pikuś.
A moja serwetka inspirowana Twoją to rzeczywiście xxx kwiaty, tym razem prawdziwe, a na około biały hardanger (przynajmniej takie są plany).
Haniaga - Czw 10 Sty, 2013 19:41
Ginia,
zakochałam się w Twoim szlaczku z krzyży i mam ochotę je wyszyć w mojej żółtej serwetce.
Dlatego , teraz nie zmartwiłam się, gdy dopadła mnie jakaś pomroczność i źle ( nie ekonomicznie) rozmieściłam serwetkę na tkaninie.
Przeraża mnie tylko ta ich ilość . I czy będę potrafiła je zrobić.?
I moje pytanie i prośba.Czy masz może do nich schemat i czy możesz mi go udostępnić?
Tak więc naukę mereżki zostawię na potem.
Chyba, że się nie zmieszczą w miejscu mereżki.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pią 11 Sty, 2013 09:40
Haniu daj fotke co juz zrobiłaś. Ja cos ostatnio nie moge sie zmusic do haftowanie, ale mysle ze to minie.
|
|
|