Galerie prac użytkowników forum - Zakątek pełen drobiazgów- sowa i baletnice s. 145
izetta - Pią 17 Cze, 2016 21:44
Ja mam pierwszą zrobioną oby przeszła "test u koordynatora"
Pysiatom - Sob 18 Cze, 2016 15:07
Wspaniałe ośmiorniczki i fantastyczna akcja.
siebusania - Nie 19 Cze, 2016 09:58
Apak, piekne osmiorniczki. Ja sie zamierzam takie wykonac, juz wzorek lezy i czeka na wolny czas i na zamowienie materialow
Apak - Nie 19 Cze, 2016 23:26
dziewanna, Madzia, Pysiatom, siebusania, dziękuję!
Madzia, pewnie, że możesz podesłać, jak sama nie dam rady przerobić, to rozdzielę w grupie ośmiorniczej Ale bynajmniej nie miej wyrzutów sumienia - nie ma przymusu przyłączania się do dziergania, nikt nikogo z tego powodu nie piętnuje. A dookoła jest mnóstwo osób potrzebujących pomocy i jak ktoś chce pomagać, to są na to tysiące sposobów
izetta, Na pewno przejdzie
Madzia - Pon 20 Cze, 2016 18:41
Apak bardzo jestem Ci wdzięczna, dziękuję!
A mam wyrzuty sumienia bo od stycznia jestem ciocią dziewczynki - miniaturki, więc niejako czuję się w obowiązku...
Anisa - Sob 25 Cze, 2016 06:09
Śliczne ośmiorniczki ja też swoje zaczęłam dziergać
żabka - Wto 28 Cze, 2016 12:06
Aniu zobacz co Twoja ośmiorniczka robiła w sobotę
https://www.facebook.com/...?type=3&theater
Apak - Śro 29 Cze, 2016 22:23
O rany, jak miło! Dziękuję!
Apak - Śro 29 Cze, 2016 22:24
Anisa, dziękuję!
Apak - Śro 29 Cze, 2016 22:47
A teraz krótka historia o rzymskiej ośmiornicy - ku przestrodze….
Otóż spędziłam bardzo krótkie wakacje w Rzymie. Pierwszy raz podróżowałam tylko z bagażem podręcznym, więc po raz pierwszy miałam szydełko i nożyczki przy sobie - odprawa na lotnisku przeszła jak po maśle. No i pierwszy raz szydełkowałam na pokładzie samolotu Bardzo mnie to wszystko ucieszyło - no i w czasie tych rzymskich wakacji powstała jedna ośmiorniczka. Dla mnie symbolem Włoch jest opuncja figowa, wiec wpadłam na genialny pomysł, by w takiej scenerii sfotografować ośmiornicę, żeby było egzotycznie. Efekt? Ośmiornica zamieniła się w bardzo kłujacego stwora, bo powbijały się w nią drobne, malutkie, ledwie widoczne kolce. Gdzie ja miałam rozum? Chyba roztopił się w tym upale.
Efekt jest taki, że po ośmiorniczce zostało jedynie zdjęcie, bo nie nadawała się dla nikogo. Poszła do śmieci. No a ja zabieram się za kolejne, żeby nadrobić straty. Z daleka od kaktusów...
Madzia - Śro 29 Cze, 2016 22:52
Szkoda ośmiorniczki...
A skoro już jesteś podaj mi proszę na PW swój adres do wysyłki włóczek. Nie bój się, nie mam ich dużo.
siebusania - Czw 30 Cze, 2016 00:00
Apak, sliczna naprawde jej szkoda. Ja tez dolaczylam do akcji. Pierwsza probna zrobilam z akrylu. Bawelne zamowilam i do roboty jak przyjdzire
nula - Czw 30 Cze, 2016 07:52
Ania - każdemu może się przytrafić takie "zaćmienie umysłowe"
ośmiorniczki szkoda, ale na szczęście nie jest to bardzo kosztowna ani pracochłonna praca - można odżałować ......
Najważniejsze, że wakacje się udały
Apak - Czw 30 Cze, 2016 11:01
siebusania, Madzia, nula, Dziękuję!
No fakt, ośmiorniczki szkoda, ale dramatu nie było. Gdybym, tak załatwiła coś, co tworzyłam z mozołem cały rok, to byłoby dużo gorzej… No cóż, wszak PODRÓŻE KSZTAŁCĄ
Apak - Sob 02 Lip, 2016 22:01
Kolejne dla maluszków
I jedna z mieszanki bawełny, większa trochę, dla większego dziecka
siebusania - Nie 03 Lip, 2016 08:30
Apak, sliczne a jak wyszywasz oczka? Z czego powstaja? Jak wyrabiasz denko? Ja w 1 zrobilam macki i potem oczkami scislymi doszylam dno ale tak nie do konca mi to gralo. Ogladalam filmik ze robi sie macki wraz z o rzedem i razem do tego denko.
Apak - Nie 03 Lip, 2016 17:24
siebusania, Dziękuję!
Oczka wyszywam podwójną nitką kordonka, bo akurat nie mam czarnej grubszej bawełny. I robię według metody "jak się uda". Nie mam patentu.
Denko za to robię osobno - kółeczko z trzech okrążeń i potem je doszywam.
Anisa - Pon 04 Lip, 2016 16:01
Super ośmiorniczki ja swoje też już zrobiłam i aby wysłać.
bean - Pon 04 Lip, 2016 20:32
Śliczne takie... cukierkowe
Krakowianka - Pon 04 Lip, 2016 21:39
Apak, cudne i wesołe
siebusania - Śro 06 Lip, 2016 09:12
Apak, jeszcze mamy pytanko z czego je produkujesz i jakim szydelkiem? Jaki rozmiar ci wychodzi? I czy dodajesz jakies okrazenia dodatkowe do wzoru? I jak robisz macki ze tak ladnie sie skrecaja ?
Apak - Śro 06 Lip, 2016 17:49
Anisa, bean, Krakowianka, Dziękuję!
Apak - Śro 06 Lip, 2016 17:56
| siebusania napisał/a: | | Apak, jeszcze mamy pytanko z czego je produkujesz i jakim szydelkiem? Jaki rozmiar ci wychodzi? I czy dodajesz jakies okrazenia dodatkowe do wzoru? I jak robisz macki ze tak ladnie sie skrecaja ? |
Robię najczęściej z Belli Alize, ale robiłam też z Bahar tej samej firmy. Szydełko 2,5 firmy Clover. Wysokość głowy wychodzi ok. 7cm - z Baharu trochę więcej. To zależy, jak ściśle robisz. Widziałam już na żywo ośmiorniczki robione przez różne osoby i powiem Ci, że były różnej wielkości, choć niby włóczka ta sama. Ja robię według wzoru, nic nie dodaję.
Macki u mnie to 45 oczek łańcuszka i w każde oczko robię 3 półsłupki nawijane. Ale i tak po zrobieniu trzeba taką mackę skręcić, zaczynając od dołu. I tak jakoś wychodzi.
siebusania - Śro 06 Lip, 2016 20:49
Apak, dziekuje. Ja robie 1.75 bo duze dziury mi wiekszym wychodza ale na calosci dodaje 4 rzedy. Wychodzi jakies 8cm. Tylko te macki takie chude mi wychodza. Skrecaja sie ale chude sa i to jakos mi nie pasuje. A robie z wloczki o takiej samej grubosci.
siebusania - Śro 06 Lip, 2016 20:49
Apak, dziekuje. Ja robie 1.75 bo duze dziury mi wiekszym wychodza ale na calosci dodaje 4 rzedy. Wychodzi jakies 8cm. Tylko te macki takie chude mi wychodza. Skrecaja sie ale chude sa i to jakos mi nie pasuje. A robie z wloczki o takiej samej grubosci.
|
|
|