Nasze prace - Hardanger Haliny
Halina46 - Śro 05 Wrz, 2012 11:56
Danusiu od poczatku też były pod skosem tylko może mniej. Nie wiem czy to nie wina naciągnięcia na tamborek, ale juz staram sie jak mogę żeby było równo naciągniete, może jeszcze kupie sobie mniejszy tamborek bo mamtaki 22cm. srednicy.
Halina46 - Śro 05 Wrz, 2012 11:56
Danusiu od poczatku też były pod skosem tylko może mniej. Nie wiem czy to nie wina naciągnięcia na tamborek, ale juz staram sie jak mogę żeby było równo naciągniete, może jeszcze kupie sobie mniejszy tamborek bo mamtaki 22cm. srednicy.
Ginia - Śro 05 Wrz, 2012 20:14
Witam Cię Halinko bo wiosenno-letniej przerwie. Podglądałam Twoje dzieła i naprawdę jestem pod wrażeniem. Twoja ostatnia praca to iście koronkowa robota. Super Ci idzie. A co do przekrzywionych bloczków, to gdybyś nie powiedziała, to nikt by nie zauważył. Obejrzałam swoje serwetki i też mam krzywe bloczki. Chyba najbardziej w pierwszyc dwóch serwetkach, ale nie wiem od czego to zależy, może tak jak mówisz od naprężenia nitki... Chyba sama musisz dojść, gdzie tkwi problem. Ale czy naprawdę tak Ci to przeszkadza?
A propos tamborka, to ja na początku haftowałam na dużym tamborku. Nie szło mi... Przeszłam na mały, dla mnie jest bardziej poręczny, ale każdy robi jak lubi.
Pozdrawiam gorąco
Haniaga - Czw 06 Wrz, 2012 09:57
strasznie zdolna z Ciebie kobitka.
Pięknie Ci wychodzi ta nowa serweta. A i tempo pracy powala.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Czw 06 Wrz, 2012 10:45
Giniu i Hania dziekuje za pochwały.
Halina46 - Nie 23 Wrz, 2012 17:41
No to został mi tylko niecały bok.
Nikus4 - Pon 24 Wrz, 2012 07:21
No to rzeczywiście mało już ci się zostało. Idziesz jak burza. Teraz wiem dlaczego nikogo nie ma na forum.
Haniaga - Pon 24 Wrz, 2012 11:46
Gratuluję .
To już widać finisz. I ja lubię to uczucie a nawet bardzo lubię
Serwetka wygląda bardzo ładnie. A i tempo szycia powalające.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pon 24 Wrz, 2012 15:16
Dziewczynki kochane od kiedy zaczęłam znowu gotować moim wnusiom obiadki to tempo jest slimacze ale idzie do przodu. teraz zastanawianm sie co szyć następne.
Halina46 - Czw 27 Wrz, 2012 09:21
Ale tu ciiiiiiichutko.
Wszystkie babeczki dziergają i nic nie słyszą.
Ginia - Pią 28 Wrz, 2012 08:52
Słyszą, słyszą i w ciszy podziwiają
elapok - Sob 29 Wrz, 2012 15:45
Podziawiaja a jakże, pięknie wygląda. Zauważyłam że wycinacie brzegi przed praniem. Ja chyba ze względu na dzierganie w Richelieu dopiero po praniu.
Halina46 - Sob 29 Wrz, 2012 16:37
No to moja serwetusia też sie suszy jutro będzie focia.
Teraz mam dylemat co nastepne. jak uważacie czy ta żółta serwetka na białej tkaninie dobrze by wygladała, czy raczej na jasno żółtej.mam mały kawałek płótna i narzais nie chciałabym wydawaźć kasy.
Halina46 - Nie 30 Wrz, 2012 11:28
No to jest i moja nastepna praca.
Ogólnie wyglada ładnie ale mysle ze jednak te droższe nici (DMC) ładniej sie układają.
Nikus4 - Nie 30 Wrz, 2012 13:06
Układają, nie układają ale pięknie wyszyłaś tę serwetkę. Chyba najładniejsza z twojej kolekcji. Brawo Halinko. Cieszę się, że moja praca (nauka) nie poszła na marne. A pro po zrobiłaś mi piękny prezent urodzinowy .
Halina46 - Nie 30 Wrz, 2012 15:05
Danusiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Przede wszystkim duzo zdrówka, pociechy z dzieci i wnuków i obyś jeszcze z 50 lat hardangerowała z nami albo z naszymi następczyniami. Jeszcze raz Danusiu wszystkiego dobrego.
A ciesze sie ze Ci sie podoba serweteczka.Czy najładniejsza? mnie to najbardziej podoba sie ten żółty bieżnik. Teraz zaczęłam świąteczna z dzwoneczkami tylko to bedzie raczej niewielka.
Nikus4 - Nie 30 Wrz, 2012 19:32
Halinko!? Bardzo ci dziękuję za miłe życzenia. Niczego mi nie trzeba tylko zdrowia.
Nawet nie wiesz jaka to dla mnie radość zobaczyć tak piękną pracę.
Jeśli bedziesz chciała to pokażę ci jak się haftuje tę mereżke. Ale w połowie tygodnia. We wtorek mam znów wyjazd do Sopotu do lekarza a dla mnie to cała wyprawa.
Halina46 - Pon 01 Paź, 2012 15:19
Danusiu jeśli bedziesz miała czas to chetnie skorzystam z twoich wskazówek ale narazie nie bedę rbiła nigdzie mereżki więc mi sie nie spieszy. dziekuje za pomoc.
Nikus4 - Pon 01 Paź, 2012 15:43
Zaczęłam haftować serwetkę taką jak ta ostatnio tylko odwrotne kolory. Tzn tam gdzie żółte to będzie biały kolor i odwrotnie. Jak dojdę do szycia mereżki to od razu będę robić zdjęcia. I wstawię w temacie wspólne haftowanie. Może się komuś też przyda.
Ginia - Pon 01 Paź, 2012 17:57
Halinko, świetna robota i do tego w jakim tempie !!! A co do nici, to masz rację, perłówka z DMC lśni i pięknie się układa, ale porównując cenę kilkukrotnie wyższą od Maji...
A Nikusiu dla Ciebie życzenia zdrówka , zdrowia , dobrego samopoczucia i dużo czasu na hardangerowanie
Haniaga - Wto 02 Paź, 2012 15:48
Serwetka wyszła ślicznie.
Halinko, czy szyłaś ją Mają? Kolor pistacjowy? A jaki numer.?
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Wto 02 Paź, 2012 17:22
No wkońcu pojawiła sie Hania bo juz zamierzałam CIę p0oszukliwać. tak Haniu szyłam Maja kolorek 360 właśnie taki pistacjowy i na pistacjowej tkaninie, tak sie dopasowało chociaż w dwóch sklepach było kupione.
Haniu wklej Ty swoja robótę. Cos Ela z marzenka nie zagladają, może trzeba za nimi wszcząć poszukiwanie.
Dziekuje za pochwałay.
Nikus4 - Czw 04 Paź, 2012 08:42
Halinko schemat doszedł? Nic nie piszesz!
Halina46 - Czw 04 Paź, 2012 08:50
Tak danusiu doszedł. Nic nie pisze bo ja tam bardzo rzadko zagladam. dziekuje bardzo.
Danusiu jeszcze napoisz jakim nr koloru żółtego haftowałaś.
elapok - Czw 04 Paź, 2012 08:59
Halinko pięknie Ci wyszła ta pistacjowa serwetka. Czasu chwilowo mało więc zaglądam rzadziej aczkolwiek staram się codziennie na swoim bieżniku postawić choć kilka ściegów
|
|
|