To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się

wernatka - Nie 06 Lut, 2011 14:17

Jo.sta, piękne te tańcujące pary cool brawo brawo
danfi - Nie 06 Lut, 2011 17:23

Nietoperek - uważam, że dasz radę. Myślę, że powinien to być wzór bardzo prosty (no i nie przesadzaj z ilością motywów - 2 lub 3 myślę, że wystarczą, bo "dziurkowanie" Cię pokona)
Jo.sta - karteczki bardzo ładne cool . Kiedyś też chciałam je wyszyć, ale spasowałam, bo wyszywanie dla samego wyszywania nie miałoby sensu (najczęściej robię kartki z myślą o kimś konkretnym, a wśród moich znajomych nikt nie para się tańcem). A tę karteczkę zrobiłam na urodziny mojego ucznia - jutro mu ją podaruję:

wernatka - Nie 06 Lut, 2011 18:12

danfi, piękna karteczka brawo brawo brawo
gosias - Nie 06 Lut, 2011 18:41

Dziewczyny Smile śliczne kartki cool cool cool brawo brawo brawo ja ani w ząb nie mogę połapać się jak się je robi, mimo, że kiedyś kupiłam nawet książkę.... Chyba jakaś niewyuczalna jestem.... Sad
krysak - Nie 06 Lut, 2011 20:56

Nietoperek ja ostatnio też zajmowałam się wyszywaniem zaproszeń ślubnych dla córki i było ich więcej niż 70 szt , tu są prawie wszystkie
https://picasaweb.google.com/sakowicz.krystyna/ZaproszeniaDlaMojejCorki#
Na początku było ambitnie i każde miało być inne ( bo nie lubię wyszywać drugi raz tego samego), ale niestety skończyło się na tym, że poszło po kilkanaście sztuk takich samych ( łatwiejsze wzory). Oczywiście na żywo wyglądają ładniej.
Więc do dzieła, wszystko jest do zrobienia, oczywiście potrzeba na to trochę czasu, ale wrażenie niepowtarzalne. Wszyscy, którzy je widzieli są pod wrażeniem.
Trzymam kciuki, na pewno się uda.

danfi - Nie 06 Lut, 2011 21:48

krysak - WOW !!! cool Szczęka mi opadła i nie chce wrócić na miejsce. Cudo! Wielkie brawa brawo brawo brawo
gosias - książek (polskich) nie polecam. Zajrzyj do pierwszych postów i spróbuj. W razie problemów pisz, pytaj - zawsze któraś Ci z chęcią pomoże, podrzuci prosty wzór...

wernatka - Nie 06 Lut, 2011 22:08

krysak, zaproszenia i karteczki cudne, piękne wzory, piękna ilość, pięknie wyhaftowane i wykończone. Chwaliłam na picasie, ale jeszcze raz pochwalę. Karteczki są przecudne. Wielkie brawa uklon uklon brawo brawo brawo
gosias - Pon 07 Lut, 2011 06:46

danfi, Smile dziękuję cmoknięcie
marciulaTOja - Pon 07 Lut, 2011 15:25

wow ale piękne prace, dawno mnie tu nie było a tu tyle cudności Smile naprawdę piękne
Moje najnowsze prace znajdziecie tutaj: https://picasaweb.google.com/marciulaToja/Wielkanoc2011#

Jo.sta - Pon 07 Lut, 2011 15:34

MarciulaToja - urocze karteczki!

Pollka, wernatka, dzieki za miłe słowa!

danfi, karteczki zrobiłam dla znajomej instruktorki tańca. Też nie lubię robić "do szuflady". Wiesz, to cudownie mieć taką Panią Nauczycielkę. Wszystkich swoich uczniów obdarowujesz w ten - uroczy - sposób?

krysak,

gosias, ja zaczynałam od haftu typowo matematycznego - w okręgu , na ramionach kąta prostego. Wtedy zobaczyłam jak to "działa". Dopiero potem przyszły inne wzorki. Jeśli jesteś "oswojona" z igłą i nitką - dasz radę! Potem wiele obrazków wyszywa się "po uważaniu", niekoniecznie wg instrukcji, byle na wierzchu wyszło co trzeba. A jak nabierzesz wprawy, to będzie ładnie i na wierzchu i pod spodem Smile

danfi - Pon 07 Lut, 2011 15:52

marciulaTOja - piękne kartki. Widzę, że nie tylko u mnie zagościła już Wielkanoc. Zauważyłam, że też Łączysz haft ze scrapkami.
Jo.sta - jeżeli chodzi o moich uczniów, to tak - wszyscy dostają kartki i prezenty nie tylko na urodziny, ale również z innych okazji np. świąt. Niekiedy "dostaje się" też rodzicom i dziadkom. Z tym, że to specyfika mojej szkoły i klasy. Jak już kiedyś wspominałam, uczę w tzw. "szkole życia". Moi uczniowie, to osoby z głęboką niepełnosprawnością umysłową. W klasie mam ich tylko 3 + 1 uczennicę z nauczania indywidualnego. Staram się im i ich najbliższym, zapewnić szacunek, bezpieczeństwo i zaufanie. Jak na razie mi się to udaje i to "napędza" mnie do dalszej pracy.

gosias - Pon 07 Lut, 2011 18:53

Cytat:
gosias, ja zaczynałam od haftu typowo matematycznego - w okręgu , na ramionach kąta prostego. Wtedy zobaczyłam jak to "działa". Dopiero potem przyszły inne wzorki. Jeśli jesteś "oswojona" z igłą i nitką - dasz radę! Potem wiele obrazków wyszywa się "po uważaniu", niekoniecznie wg instrukcji, byle na wierzchu wyszło co trzeba. A jak nabierzesz wprawy, to będzie ładnie i na wierzchu i pod spodem Smile

Jo.sta, Smile dziękuję za wskazówki cmoknięcie trzeba będzie spróbować swoich sił Smile

hanna60 - Pon 07 Lut, 2011 22:00

Prześliczne wszystkie kartki i zaproszenia,macie dziewczyny prawdziwy talent brawo
ja mam... słomiany zapał cmoknięcie

kociamama - Wto 08 Lut, 2011 14:46

brawo brawo brawo
dla wszystkich za piękne karteczki.

A teraz parę moich:
, ,
i też już zaczynam świąteczne

danfi cmoknięcie za wzorek

krysak
odwiedziłam Twój album z zaproszeniami ślubnymi szczęka , bo ja też w lecie wydaję córkę za mąż. Piękne są te zaproszenia, myślałam, że mojej córce też takie zrobię, ale młodzi zdecydowali, że mniej będę miała roboty jeśli zrobię nie wyszywane - więc będą mieli takie jakie chcą mieć, to w końcu ich ślub i im ma się podobać a nie mnie.

wernatka - Wto 08 Lut, 2011 15:09

kociamama, karteczki cudne, wszystkie bez wyjątku uklon uklon brawo brawo brawo
danfi - Wto 08 Lut, 2011 19:28

kociamama - cóż powiedzieć: WOW brawo . Kartki cudowne, starannie wykonane i bardzo pomysłowe cool . Z całą pewnością będą źródłem inspiracji nie tylko dla mnie
gosias - Wto 08 Lut, 2011 19:56

kociamama, cool cool cool brawo brawo brawo brawo
krysak - Wto 08 Lut, 2011 22:22

Dziękuję wszystkim za wspaniałe komentarze. cmoknięcie ,
kociamama ja swojej córce zaproponowałam, że wyszyję im zaproszenia, też miała obiekcje,że to dużo pracy, ale ja zaczęłam juz jesienią i tak powoli udało mi się skoczyć na czas, bo u mnie wesele 30.04.2011 r., więc zaraz zaczną zapraszać. Jest z nich bardzo zadowolona, więc ja też się cieszę.
Wiem, że Ty w innej technice też na pewno zrobisz cudne. cool

jotka1961 - Wto 08 Lut, 2011 23:51

Witajcie, nie odzywałam się jakiś czas ale zaglądałam na forum.
Piękne są Wasze prace, wszystkie bez wyjątku brawo brawo brawo
kociamama, danfi, bardzo mnie zaciekawiły Wasze kartki w innej technice, przestrzenne, pudełeczka do kartek cool
Jo.sta, piękne "taneczne" prace, a w Twoich karteczkach marciulaTOja wiosną zapachniało kwiatek dla ciebie
krysak, piękne zaproszenia, nawet dostrzegłam moje kropki Smile. Żałuję, że nie znałam tego haftu gdy moja córka wychodziła dwa lata temu zamąż, ale mam jeszcze synka hihi.
A'propos synka, chciałam pokazać "moją" kawę zrobioną właśnie dla syna na urodziny (zawodowo jest związany z kawą). Natknęłam się zapewne na to samo zdjęcie co danfi i wyszło mi takie oto coś.

gosias - Śro 09 Lut, 2011 06:50

jotka1961, Smile śliczna cool cool cool brawo brawo brawo
Jo.sta - Śro 09 Lut, 2011 07:44

kociamama - śliczności!
jotka1961 - piękne wykonanie, a obrazek bardzo sugestywny - prawie pachnie kawą!
danfi - jak przyjemnie czyta się takie słowa o swojej pracy! Masz pracę bardzo trudną, ale jesteś cudowną nauczycielką! Ja mam trochę więcej uczniów (uczę matematyki w gimnazjum), ale zainspirował mnie pomysł obdarowywania uczniów karteczkami. Po co robić do szuflady, kiedy jest tyle osób do obdarowywania! Smile

wernatka - Śro 09 Lut, 2011 08:53

jotka1961, śliczna kawka cool brawo brawo
beacia-24 - Śro 09 Lut, 2011 10:24

krysak, przepiękne zaproszenia. Widać, że roboty było z nimi co nie miara. Chylę czoła przed pomysłowością i różnorodnością. Ogromne brawa za wszystkie cuda. Oczy mi po prostu wyskakują z orbit.

Wszystkie prace są piękne, każda jedna. Zachwycają mnie pod każdym względem. Podziwiam Was za cierpliwość i pomysłowość. radocha radocha radocha

kociamama - Śro 09 Lut, 2011 12:03

Bardzo dziękuję wszystkim kwiatek dla ciebie za serdeczne słowa o moich pracach - one są takie motywujące do dalszej pracy. radocha
danfi - Śro 09 Lut, 2011 21:11

jotka1961, - fajna filiżanka, brawo brawo
Jo.sta - rodzina i praca, to dwie rzeczy, które mnie nakręcają. Od zawsze chciałam być nauczycielką. Relacje z uczniami i ich rodzicami opieram na wzajemnym szacunku i szczerości. W obecnej pracy dochodzi jeszcze zaufanie ze strony rodziców, którego za nic w świecie nie chciałabym zawieść. Pomysł na obdarowanie swoimi pracami uczniów jest fajny. Myślę, że okazją nie muszą być urodziny, może to być np. zdobycie pierwszej piątki z matematyki przez ucznia, który nigdy jej nie dostał. Uczniowie pewnie to docenią. "Moje" dziewczynki z kółka dostały dzisiaj ode mnie pudełka w nagrodę za udział w konkursach. Pozostali, też chcieliby takie dostać - to rodzaj motywacji dla nich.
A mnie motywuje oglądanie Waszych prac, dlatego dzisiaj "wydziergałam" dwie karteczki: