Nasze prace - moje hardangerowe początki
Haniaga - Sob 15 Wrz, 2012 16:37
Z przykrością muszę powiedzieć , że niestety nie mam czym się pochwalić.
Im dłużej przeglądałam linki podesłane przez Nikusię tym większy miałam mętlik i pustkę w głowie. Już prawie ,zaczęłam serwetkę z mikołajem a skończyło się na serwetce nr.3 z naszej gazetki. Szyję ją bez większego przekonania i dopiero jestem na etapie zamykania obwodu.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Sob 15 Wrz, 2012 16:45
No widzisz Haniu mogłaś jednak się namyślić i haftować te mikołaje.
ten wzór co ja teraz haftuje też fajnie i szybko się haftuje. zaraz poszukam i zeskanuje ci większe te krzyżyki.
Halina46 - Śro 26 Wrz, 2012 11:13
Haniu , gdzies pisałaś nr koloru tego różowego kordonku i nie moge znaleść, gdybys była uprzejma wpisać.
Haniaga - Śro 26 Wrz, 2012 11:45
Halinko,
jeśli masz na myśli poprzednią łososiową serwetkę - to szyłam ją
Maja -kolor łososiowy nr.340.
-------------------------------
Jeszcze parę dni i ja pochwałę się tym co wykombinowałam. Niestety dużo jeszcze brakuje do końca ale niedługo będzie coś już widać.
Pracuję wytrwale.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Śro 26 Wrz, 2012 13:34
Tak myślałam, że pracujecie bo znów cisza na forum. Nawet Marzenka zapomniała o nas
Bardzo jestem ciekawa Haniu co teraz szyjesz?
Halina46 - Śro 26 Wrz, 2012 15:59
A pochwal sie Hanusia, pochwal. Strasznie lubię ogladać te nasze cudeńka.
Haniu o ten kolor mi chodziło zastanawiam sie nad kolorem 5608 z Petry.
Haniaga - Czw 04 Paź, 2012 10:27
Zbieram się i zbieram aby podzielić się z Wami tym co wymyśliłam.
Ale ciągle coś staje mi na przeszkodzie. I ciągle mało ,aby pokazać.
Otóż szukając inspiracji do nowej pracy,natknęłam się na poszukiwania Kulbisi schematu do obrusa bożonarodzeniowego. Spodobał mi się niesamowicie .
Dzięki pomocy naszych niezawodnych koleżanek Alika i Alutki stałam się i ja jego posiadaczką . Alik jeszcze raz dziękuję.
Jest to motyw wykonany krzyżykami. Postanowiłam go umieścić na środku.Jego wielkość mniej więcej 40x40cm.
Teraz myślę jak ładnie to połączyć z hardangerem by nie mieć przysłowiowych dwóch grzybów w barszczu. Czy to możliwe?
Czekam teraz na czerwone nici i dalej myślę.
Pozdrawiam
Hania
Ginia - Czw 04 Paź, 2012 11:56
Haniu, jak coś wymiślisz to daj znać. Ja też od pewnego czasu myślę nad połączeniem hardangera z krzyzykami, tylko dla odmiany z motywem kwiatowym. Myślałam o szerokim szlaku kwiatowym przez środek, a brzeg hardangerowy, ale sama nie wiem. Wierzę, że wymyślisz coś genialnego !!!!
Haniaga - Sob 06 Paź, 2012 19:20
tak mniej więcej ma wyglądać środek.
Jeszcze sporo brakuje. Ale już coś widać.
A dalej?
Wykończenie hardangerem. Chyba czerwonym kolorem.
Może ażurem.
Jak na tą chwilę to wszystko jest chyba.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Sob 06 Paź, 2012 20:37
Haniu motyw Bożonarodzeniowy jest piekny (chetnie skorzystam z wzorku),a z handargera próbowałabym dopasować model nr 3 tylko nie wiem czy ten środek nie bedzie za mały ale mozna dodać po jednym tr ójkąciku, napewno mozna dopasować i myslę, ze by pasował tylko zamiast różu może dodać taki kolor czerwony jak w krzyzykach.
miziaj - Nie 07 Paź, 2012 10:28
pomysł całkiem fajny.Pracuj,pracuj jestem ciekawa efektu
elapok - Nie 07 Paź, 2012 11:28
Mi też się podoba ten pomysł - wzorek świąteczny bardzo ładny. Można wokół walnąć mereżkę ozdobną i drobne hardangerowe wstawki
Haniaga - Pon 08 Paź, 2012 09:12
Elu,
ja jeszcze w życiu nie szyłam zwykłej mereżki a co dopiero ozdobnej.
Chciałabym jako następną pracę spróbować ostatnią serwetkę Nikusi. Będzie więc szansa na naukę mereżki.
Chyba pomysł Halinki jest całkiem niezły.
Trzeba trochę powiększyć. O ile to jeszcze nie wiem. ( nie mam jeszcze zrobionych punktów brzegowych).
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Pon 08 Paź, 2012 10:06
Haniu mereżka jest bardzo prosta. Już zaczęłam robić zdjęcia jak ją szyć. Poczekaj dzień dwa. Ok!?
Tu pokazują jak szyć mereżki ale ja szyłam bardziej prosto, łatwiejszą mereżkę.
http://www.youtube.com/watch?v=D1kJeYOE68w
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ginia - Pon 08 Paź, 2012 13:07
Haniu, o żesz Ty!!! Ale dałaś po oczach!! Wzór przepięknościowy. Czy mi się wydaje, czy ja widzę białe bloczki hardangerowe?
Haniaga - Pon 08 Paź, 2012 18:44
Tak , dobrze dojrzałaś.
To pozostałość po pierwszej przymiarce do szycia. ( model nr.3 z naszej gazetki).
Nie sprułam jeszcze do końca.
A teraz po tych ozdobnych mereżkach to mam "kolorowy zawrót głowy"
Ileż można zrobić pięknych wariacji.
I co ja mam dalej szyć????
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pon 08 Paź, 2012 18:55
Haniu dobrze sie zastanów zanim zaczniesz cos z hardangera dodawać do tych krzyżyków, zebyś za dużo nie do0dała bo wtedy straci urok serwetka. ten środek jest juz bogaty więc może faktycznie tylko jakieś wstawki.
Haniaga - Śro 17 Paź, 2012 20:01
bliska jestem ogłoszenia kapitulacji.
Złapałam punkty brzegowe motywu bożonarodzeniowego i zaczęłam myśleć o wykończeniu.
Podpowiedź Eli wydala mi się bardzo fajna i dobra.
Obejrzałam filmiki i cały proces szycia mereżki ozdobnej pokazany przez Nikusię.
Przystąpiłam do szycia fastrygi. Przy tak sporym motywie wyszło mi , że powinna być mniej więcej na 25 nitek szerokości. I tu zaczęłam się zastanawiać , czy przy tej wielkości ( dość dużej) po krochmaleniu nitki się nie pozlepiają? A może jest błędne założenie, zupełnie bez znaczenia?
Potem pomyślałam o czerwonym wykończeniu. Ale to nie to.Za bardzo rzucało się w oczy.
Wróciłam do punktu początkowego -podpowiedź Halinki.
Serwetka nr.3 z naszej gazetki.
Ale po wyszyciu wzorem na rogu też mi się nie spodobało.
Tak więc Giniu, nie poradziłam sobie.
Być może mniejszy motyw łatwiej byłoby "obrobić".
Nie dość ,że nic nie wymyśliłam to chyba wykończę " na czysto "krzyżyki i odłożę pracę na potem.
Może latem spłynie na mnie olśnienie.
A może te nitki w mereżce po krochmaleniu się nie zlepiają i nie trzeba za każdym razem je czesać.
Pozdrawiam machając białą flagą .
Hania
Halina46 - Śro 17 Paź, 2012 20:32
Haniu a mnie sie podoba. Srodek jest piękny a i po bokach jak wykończysz to bedzie bardzoładnie.Nie dawaj już tylko sciegu płaskiego z tej serwetki białoóżowej.Jak wytniesz niteczki zobaczysz, ze bedzie ładnie. Jerśli nie da rady mereżki to zrób ścieg brzegowy.
Nikus4 - Czw 18 Paź, 2012 16:14
Haniu nie szyj tej mereżki. Jakoś ona nie pasuje tu pzy tym hafcie krzyżykowym. No i wydaje mi się, że za szeroka będzie ta mereżka.
Pokombinuj coś innego.
Na drugi raz najpierw sobie zaplanuj serwetkę a potem haftuj. Tak ciężko teraz jest ci coś wymyślić i w cale się nie dziwię.
Halina46 - Pią 19 Paź, 2012 07:27
I co będziesz z tym robiła Haniu? Zrób tak zeby było troche dziurek międzytymi dwoma szlaczkami i bedzie super.
Nikus4 - Pią 19 Paź, 2012 10:35
Też tak myślę jak Halinka. Zrób te szlaki ktre zaczęłaś a w nich dziurki i będzie ok. A może coś podobnego jak w tej serwetce:
Halina46 - Pią 19 Paź, 2012 10:55
Danusiu a ta serwetka to wypisz wymaluj model nr 3
Haniaga - Pią 19 Paź, 2012 12:31
Jesteście niesamowite.
Serwetka Eli i Wasze wpisy postawiły mnie "do pionu".
Pełna nowej wiary, że może jednak coś ładnego uda się z tego stworzyć , biorę się do pracy.
Halinko, Nikusia pisała ,że szyła już nasz model nr.3. Tylko , ja chyba nieuważnie przejrzałam Nikusi wątek bo nie zauważyłam tej serwetki.
Czy szyjąc krzyż maltański dajecie pod nóżkę podkład aby była bardziej wypukła?
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pią 19 Paź, 2012 13:28
Haniu , ja przy robieniu krzyża maltańskiego owijam jedną nużkę, potem przeplatam i na koniec owijak druga nóżkę, nie daje zadnego podkadu.
A u Danusi ja tez nie zauważyłam tej serwetki albo niepamietam
|
|
|