To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Noworoczne postanowienia i zmiany

Aurelia - Pon 08 Mar, 2010 09:54

Trzymam za Was kciuki!
Ale najbardziej za Kabyr... spałam niedawno u palacza, nie miałam innego wyjscia. ..ledwo przeżyłam. Pościel którą własnoręcznie prałam, nic nie było czuć świeżością, nawet zapach proszku, swąd zabił.
Trzymam mocno kciuki! bye

makneta - Pon 08 Mar, 2010 10:30

Jestem ciężkim przypadkiem i muszę niestety zaczynać od początku.

A w książce znalazłam, że jeśli ktoś chce zgubić w dolnych partiach ciała to może jeść 5 dni normalnie bez przejadania się i 2 dni Protal. Z tym, że to raczej dla osób bez dużej nadwagi.

kabyr - Pon 08 Mar, 2010 11:14

Aurelia napisał/a:
spałam niedawno u palacza, nie miałam innego wyjscia. ..ledwo przeżyłam. Pościel którą własnoręcznie prałam, nic nie było czuć świeżością, nawet zapach proszku, swąd zabił.

Aurelio dziękuję.
Musi mi się udać.
Co do palacza to są palacze i palacze.
U mnie byś nigdy nie powiedziała,
że spalałam paczkę dziennie fajek.
Mnie bardziej zdopingowała cena fajek,
która w ostatnim czasie zaczęła bardzo rosnąć

kabyr - Pon 08 Mar, 2010 11:15

te_sia napisał/a:
spotkalam kiedys znajoma ,schudla duzo ale wygladala staro- ja tak nie chce!

Ja jednak wybrałabym ten wariant. cmok

gosias - Pon 08 Mar, 2010 11:29

makneta, Smile nie poddawaj się cmok
makneta - Pon 08 Mar, 2010 14:15

Gosiu, próbuję jeszcze raz. Dzięki za wsparcie. Aż mi głupio, że tak kiepsko mi idzie, a wy tak świetnie dajecie sobie radę z tą dietą.
Grażyna - Pon 08 Mar, 2010 16:33

Makneta - Bo w tej diecie chodzi o to, żeby zmienić spojrzenie na to, co jemy i jak jemy. Zmienic przyzwyczajenia. I jak widzisz gotujemy, smazymy, dogadzamy sobie słodkościami, ale cały czas dietetycznie. Bo dietetyczne, to nie znaczy niedobre, niesmaczne. Mnie tez kiedyś sie wydawało, że gotowane mieso jest bleee... Dzisiaj mam odmienne zdanie. Wydawało mi sie, że nie wytrzymam bez słodyczy, bo uwielbiam, a te slodycze właśnie mnie upasły. W tej diecie wszystko wydaje mi się słodkie, nawet herbata owocowa parzona z saszetki, która dawniej słodziłam 2 łyżeczkami cukru na kubek.

Jarka - otręby trzeba koniecznie jeść - 3 łyzki dziennie. Żeby te otręby były zjadliwe, to własnie pieczemy rozne smakołyki, ale wtedy chleba mozna zjeśc 2 - 3 kromki na dzień, zamiast 3 łyżek surowych otrąb. Podobnie z ciastem. Nadmiar otrąb zamula żołądek, utrudnia jego pracę, a nam nie o to chodzi, żeby sobie zaszkodzic, lecz pomóc. Ja jogurt jem z otrębami granulowanymi z czarna porzeczką z firmy "Kupiec". Są pyszne, chrupkie i maja witaminę C.

gosias - Pon 08 Mar, 2010 16:42

Grażynka ma rację Smile Teraz zanim coś kupię, czytam etykietkę czy dany produkt jest dozwolony. Słusznie - dietetyczne jedzenie jest równie smaczne, jak te, które przed dietą uważałam na "normalne". Pisałam wcześniej - można usmażyć na wodzie a nie na tłuszczu i wcale nie potrzeba do tego specjalnych garnków czy patelni. Smażyłam sobie pieczarki z cebulką (dozwolone w II fazie) - patelnia teflonowa, woda, pół kostki rosołowej - zeszkliłam cebulkę, później dodałam pokrojone pieczarki, przyprawiłam do smaku i.... niczym w smaku nie różniły się od tych usmażonych na oleju.
Grażyna - Pon 08 Mar, 2010 16:59

Otóz to! Jak wczesniej wspomniałam, moich chłopakow (męża i syna) tez odchudzam przy okazji, bo troche męczy mnie gotowanie dwóch rodzajów obiadów. Wrąbali wczoraj gotowaną kapustkę kiszoną i nawet nie zauwazyli, że w niej nie ma nawet grama tłuszczu. Syn stwierdził, ze tez się przeniesie na moje dietetyczne obiadki, bo sa bardzo smaczne. Najbardziej smakuje mu gulasz indyczy z warzywami chińskimi na patelnię w sosie pomidorowym. był nawet ostatnio oburzony, ze ja jem takie dobroci, a on i tata tylko zwykły gulasz z surówką. Ograniczył juz ilość ziemniaków z kopca, na 2 łyzki stołowe. Miał dzisiaj komisję wojskową i po powrocie do domu uznał, że musi troszke schudnąc. A wczoraj upiekłam chlopakom jabłecznik i wrabał sam pół blachy wesoło mi Tak mi pachniał ten jabłecznik, że rozmyślam nad tym jak przerobic zwykły przepis ciasta kruchego na ciasto dukanowskie. Bo z jabłkami nie ma problemu, mozna je posłodzic słodzikiem.
gosias - Pon 08 Mar, 2010 17:07

Teraz jem same proteinki, ale jeszcze np. w piątek zjadłam leczo: biała kapusta, cebulka, papryka, pieczarki, pomido z puszki bez skórki, wszytko doprawione, utuszone i palce lizać Very Happy
makneta - Pon 08 Mar, 2010 17:07

Najwidoczniej brakuje mi silnej woli.
Kabyr pisała, że trudniej jest pozbyć się takiego nałogu jak palenie niż schudnąć.
Zawsze mi się wydawało, że łatwiej jest zrezygnować z papierosów, bo bez tego da się żyć, a bez jedzenia niestety nie.
I tu nie chodzi o to, że nie lubię gotowanego mięsa. A raczej o to, że czekolada siedzi u mnie głęboko w głowie i jak tylko mam gorszy dzień - PSM, dziecko dało mi w kość, mało spałam, praca mnie wyjątkowo zmęczyła, to pierwsze co przychodzi mi do głowy to czekolada. Rozładowuje napięcie, pobudza do działania, zastępuje proszki od bólu głowy.
I niestety deser z kakao nie wystarcza.
A tak w ogóle to miałam ciężki weekend i jadłam co mąż przygotował (pizzę)

A dzisiaj wróciłam do pierwszej fazy. Tylko waga mi zdechła i nie mogę ocenić strat wesoło mi

Grażyna - Pon 08 Mar, 2010 17:47

Ja nie daje sie na nic skusić. W sobote bylismy u znajomych, ciasteczka, sałateczki, wódeczka - nic mnie nie kusiło. Zagryzałam jajko gotowane korniszonem, zapijałam kawką lub herbatką. Poeiwdziałam sobie, że musze osiągnąć wybrany cel. Od dzisiaj jestem na proteinkach. Popróbuję system 3/3. Jak nigdy chce mi się stale pić, wyżłopałam już 1,5l wody. Normalnie sukces płynowy, bo zazwyczaj nie mam pragnienia.

Jeśli chodzi o wage to zamierzam kupic tę, co waży i oblicza poziom wody i tłuszczu w organixmie. Mama kupiła za 149zł. Cena całkiem dostepna, gdy zwykła kosztuje 119zł.

gosias - Pon 08 Mar, 2010 21:41

Silna wola jest bardzo ważna (i nie tylko w diecie, ale i w innych postanowieniach). Podobnie jak Grażynka, będąc w sobotę na imieninach, nie dałam się skusić na coś innego, niż dozwolone w diecie Smile

Fakt, są wyrzeczenia, ale za to jaka nagroda - dziś rano 11 kg mniej wesoło mi

ciaachoo - Pon 08 Mar, 2010 22:02

makneta ja w pierwszym tygodniu popełniłam 2 "grzeszki",przebolałam i szłam dalej.Waga spadała.
Nie poddawaj się.
nawet jak zjesz coś niepożądanego to trudno,nie jedz już nic więcej do końca dnia lub zjedz mniej dnia następnego.
Teraz miałam 5 dni z warzywami,było w porządku.Moja rodzinka chrupała ciasteczka ja paprykę:D
Od jutra 5 dni proteiny.
Ja się czuje bardzo dobrze,lżej.Nie jestem napchana i nie wiem czy to zasługa diety czy tez nie,ale o wiele lepiej śpię.
Tez mam chwile zwątpienia,szczególnie gdy gotuje pyszny obiad dla rodziny,a potem nie mogę go jeść.
Upiekłam dla nich pizze,a dla siebie zrobiłam duszone warzywa posypane przyprawa do pizzy:D
Na pewno się Tobie też uda.
Trzymam kciuki.

Gosia radocha
radocha radocha radocha gratulacje:*

Pozdrawiam serdecznie.

gosias - Pon 08 Mar, 2010 22:12

ciaachoo, Smile dziękuję cmoknięcie ale jeszcze zostały kilogramy do zrzucenia, Fakt - już chyba z górki (mam na myśli utratę wagi)

Trzymam kciuki za wszystkie osóbki cool cool cool

Jarka - Wto 09 Mar, 2010 07:01

Ale Wam zazdroszczę tych utraconych kilogramów. Ja też narazie się dzielnie trzymam. Pozdrawiam wszystkie proteinki. cmoknięcie
gosias - Wto 09 Mar, 2010 07:04

Jarka, Smile za troszkę sama przekonasz się, że niektóre ciuszki są zdecydowanie za duże Smile

Trzymam kciuki cool

makneta - Wto 09 Mar, 2010 09:26

Pisałam, pisałam, wcisnęłam przypadkowy guzik i wszystko w powietrze poszło.

Wadze na szczęście wystarczyła zmiana baterii i okazało się, że nie tylko nie przytyłam, ale kolejny kilogram w dół.
Tylko wiem, że 6 kilo w 5 tygodni to niewielki rezultat i w takim tempie to jeszcze rok będę się odchudzać wesoło mi
Nie rezygnuję całkiem z diety, piszę tylko o tym z czym mi najtrudniej.
Drugi problem może nawet poważniejszy od tej czekolady która mnie kusi i nęci to jest mała ilość wypijanych płynów. Cały czas nie mogę się przestawić na picie większych ilości, a to dlatego, że mam mały pęcherz, a wychodzić z lekcji przecież nie mogę. Z kolei picie wieczorem powoduje chodzenie do łazienki w nocy co też sprawia, że jestem potem nie wyspana. A jak nie pije dużo to niestety pojawia się problem zaprać i tak w kółko macieju.

Elunia - Wto 09 Mar, 2010 10:16

Tak wam pozazdrościłam że wczoraj zaczełam-żal mi słodyczy ale jakoś wczoraj wytrzymałam-dziś już jestem po śniadanku proteinowym-tylko tak sie zastanawiam czy mogę sie odchudzać tą dietą przy mojej cukrzycy ,nic na ten temat nie wyczytałam w ksiażce-ciekawe kiedy moja waga drgnie-pozdrawiam serdecznie Ela
gosias - Wto 09 Mar, 2010 13:03

Elunia, Smile po kilku dniach drgnie Smile Trzymam kciuki cool i za makneta, też Smile
kabyr - Wto 09 Mar, 2010 14:16

Elunia napisał/a:
tak sie zastanawiam czy mogę sie odchudzać tą dietą przy mojej cukrzycy

Elu ta dieta jest w sam raz dla cukrzyków,
ale ze zdrowymi nerkami.
[/quote]

Grażyna - Wto 09 Mar, 2010 14:46

Myślę, że nadaje się dla cukrzyków, ale chyba nie dla tych którzy maja niedocukrzenia, bo wtedy trzeba jednak zjesc coś słodkiego, żeby nie fiknąć. Wiem, bo moja sasiadka tak ma. Juz nie raz zemdlała lub gryzła szklanki. A ja ją ratowałam. Moja sąsiadka jest chudzinką, nosi rozmiar 36-38, przestrzega diety cukrzyków. Nie je sosów, masła, je miesa smazone tylko od czasu do czasu, zazwyczaj chude i gotowane. Je duzo warzyw i dozwolone owoce, bo tam tez sa dozwolone. Przestrzega odpowieniej liczby posilków i regularnego spania, no i nie ma żadnych skutków ubocznych choroby. A wiemy, że jest ich sporo. Wczesniej tez sobie folgowała i nosiła ubrania na rozmiar 42. Jednak, gdy trafiła do szpitala z wynikiem ponad 500 (była nieprzytomna, działała w afekcie), to wtedy wzieła się w garść i dba o siebie jak nikt. Sądze, że cukrzyk musi jednak zasięgnąc opinii lekarza, żeby ze spokojnym sumieniem sie odchudzać. Bo cukrzyk po insulinie jeśc musi.

Widze, że jest nas więcej. Moja waga stała 2 tygodnie. 59 i ani grama w doł. W tym tygodniu waha się, to raz wskazuje, że zgubiłam 1 kg, to znów 0,5kg. Dobrze, że w dół a nie w górę. Dzisiaj w pracy kolezanki na mnie naskoczyły i krzyczały, że mam sie dalej nie odchudzac, bo wygladam rewelacyjnie i mam już "doły" na twarzy. Fakt, że twarz mi chudznie, mizernieje, ale sama dołów nie widzę. Wreszcie zaś widze, ze mam kości szczęki i kosci policzkowe, bo wczesniej to ze mnie był księzyc w pełni. Odchudzam sie jednak dalej całym rytmem testu Dukana, czyli II faza do 30 marca, a potem juz utrwalanie, czyli III faza.

A picie? W pracy zazwyczaj nie pije, bo własnie boje się, że na lekcji musiałabym biec do toalety. Pije tylko, gdy mam okienko. Na okienku tez jem, zazwyczaj piernik otrębowy. Dzisiaj nie miałam apetytu rano (bo nigdy nie mam, ale jembo wiem, ze muszę), zjadłam 2 łyzki stołowe serka, potem 1 kawałeczek piernika i myslałam, że z pragnienia i glodu umrę. 7 lekcji o suchym pysku, bo bez okienka. Stwierdziłam jednak, że branie do pracy jogurtu jest lepszym wyjsciem, niz otrąb w placku.

Elunia - Wto 09 Mar, 2010 14:54

dziękuję dziewczyny za odpowiedż-ja mam cukrzycę typu B wiec nie biore insuluny tylko tabletki-bedę prubować bo tak strasznie wam zazdroszczę że chudniecie,za mną już tyle diet i bez rezultatów bo zawsze było jojo, a tak bym chciała zgubić aż 20 kg-ale narazie nie marzę o tym, bedę sie trzymać diety i zobaczę- cmoknięcie
kabyr - Wto 09 Mar, 2010 17:29

Elunia napisał/a:
za mną już tyle diet i bez rezultatów bo zawsze było jojo, a tak bym chciała zgubić aż 20 kg-ale narazie nie marzę o tym, bedę sie trzymać diety i zobaczę- cmoknięcie

Elunia widać, że nie przestrzegasz zasad żywienia dla cukrzyków.
Nie obraź się,
ale musiałam to napisać.
Mam ojca z cukrzycą II stopnia najpierw na tabletkach
a od 7 lat na insulinie.
Dieta przy tej chorobie jest bardzo ważna.

Elunia - Wto 09 Mar, 2010 20:45

wcale się nie obrażam -mam swiadomość że nie przestrzegam diety ale nie mam silnej woli-dlatego jest szansa żeby zrzucić kilka kg i modlę się zeby mi sie udało