To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

mróweczka - Nie 26 Sie, 2012 21:30

Dziewczyny to się nazywa artystyczny nieład cool
elapok - Pon 27 Sie, 2012 14:42

mróweczka napisał/a:
Dziewczyny to się nazywa artystyczny nieład cool

Jak najbardziej - popieram

Ginia - Śro 05 Wrz, 2012 20:53

Witaj Haniu! Miło Cię zobaczyć nad kolejną duuużą serwetką. Idziesz jak burza !!! cool
Haniaga - Czw 06 Wrz, 2012 09:48

I ja nareszcie prawie dobrnęłam do finiszu. hopla Zostały mi gołębie oczka w jednym rombie. wesoło mi

Strasznie ciężko szyło mi się ten bieżnik. Całkowity opór materii. Tyle razy musiałam pruć ,że "głowa mała." Na środku - zgodnie z przewidywaniami Nikusi i Mróweczki zrobiło się za ciasno i za gęsto. Wymyśliłam " asymetryczny rzucik" rombów.
Wyszło ja wyszło- artystyczny nieład.

Tak więc wymęczył mnie ten bieżnik niesamowicie i ja go w końcu ( mam nadzieję) zmęczyłam.
Nie mogłam go zostawić na później. To później u mnie trwa baaardzo długo.
I kończy ,przekładaniem niepokończonych prac z półki na półkę i z miejsca na miejsce.

Efekt wstawię wieczorem .Mam taką nadzieję.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Czw 06 Wrz, 2012 10:23

No to czekamy na fotkę Haniu. Rzeczywiście kosztował cię pracy ten bieżnik wesoło mi
Halina46 - Czw 06 Wrz, 2012 10:42

Haniu pojawiłaś sie w końcu i Ty.
No to czekam na ten piekny koniec twojego obvrusika.

Haniaga - Czw 06 Wrz, 2012 19:56

Wymęczony bieżnik przed kosmetyką.

Wybaczcie, ale jest złe zdjęcie. Jutro się poprawię.

Pozdrawiam
Hania

Ginia - Pią 07 Wrz, 2012 06:49

Haniu, próbuję sobie wyobrazić wielkość Twojego obrusa. Wyliczyłam, że moja serwetka robiona tym wzorem jest mniej więcej 1/12 Twojej hmm
Jesteś niesamowita brawo
Jak pokazałaś fragment centralnej części serwety, to przyznam, że obawiałam się jak to będzie wyglądało w całości. A teraz widzę, że efekt jest całkiem, całkiem.
Pozdrawiam
Ginia

Haniaga - Pią 07 Wrz, 2012 08:20

Mam nadzieję, że teraz nie grozi Wam oczo-pląs. wesoło mi

Wymiary
80 x 120 cm.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Pią 07 Wrz, 2012 08:32

Haniu , no ślicznie Ci wyszedł obrusik, ale sie musiałas nadziergać.
Ten srodeczek tez moze taki być, choc ja wolę symetrię.Dużo miałaś haftu płaskiego a ja tego nie lubie bo mi wychodzi nierówno. To co teraz zaczniesz nowego?

Nikus4 - Pią 07 Wrz, 2012 09:13

Haniu cmoknięcie bardzo ale to bardzo podoba mi się twój obrusik. Nareszcieeeee udało ci się skończyć. Ja też nie lubię takich męczących wzorów haftować. Wielkie brawa dla ciebie Haniu. brawo brawo
mróweczka - Pią 07 Wrz, 2012 09:45

Ja podobnie ja Ginia myślałam (po pokazniu kawałka środka), że to inaczej będzie wyglądało, ale jest superowo. Rozmiary twojego dzieła też imponujące.
Wygląda bardzo fajosko (musiałam użyć innego niż dziewczyny słowa) cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
No i oczywiście te tulipany: och, ach ........ Jest co wyszywać prawda?

elapok - Pią 07 Wrz, 2012 16:29

Ależ cudeńko Ci wyszło, śliczny kolor, dużo haftu płaskiego za którym ja w przeciwieństwie do Halinki przepadam i środek jednak mimo lekkiej asymetrii wygląda bardzo fajnie
Ginia - Sob 08 Wrz, 2012 08:28

Haniu, a nić to łososiowa Maja?
Haniaga - Sob 08 Wrz, 2012 13:08

kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
dziękuję bardzo za miłe słowa i uznanie za skończenie bieżnika.
Szyłam Mają - kolor łososiowy nr.340

Oddaje się teraz błogiemu lenistwu. No nie tak całkowicie. Myślę nad następną pracą.
Chciałabym zacząć coś świątecznego. I tu jest dylemat- nie wiem co- nie wiem jak - nic nie wiem.Tylko tyle ,że na białej tkaninie i białymi nićmi .

Córka wynalazła mi tkaninę o nazwie etamina firmy DMC szer.170 w cenie 59,zł /m
10 nitek/1cm.
Czy jest Wam znana?

Pozdrawiam
Hania

Ginia - Sob 08 Wrz, 2012 13:23

Oj Haniu, cena atrakcyjna, ale kiedyś Krzysia pisała na swoim blogu o tkaninie DMC Unifil/Etamine. Problem był taki, że ilość nitek na szeroskość i na długość różniła się o 10%. Jeśli będziesz haftowała prostokąt, to chyba nie ma wielkiego znaczenia. Gorzej, gdy serwetka ma być kwadratowa. Tu link do blogu Krzysi:
http://krzysia.blox.pl/ht...,21.html?523730

Kazimiera - Nie 09 Wrz, 2012 14:02

Piękny bieżnik cool
eBeata - Nie 09 Wrz, 2012 14:13

Krzysia chyba wywalczyła swoje kwiatek dla ciebie

kupiłam miesiąc temu ten materiał i jest kwadratowy
( co nie oznacza,że nie miałam wątpliwości i zakupy robiłam z linijką)

mróweczka - Nie 09 Wrz, 2012 17:02

Ginia napisał/a:
Oj Haniu, cena atrakcyjna, ale kiedyś Krzysia pisała na swoim blogu o tkaninie DMC Unifil/Etamine. Problem był taki, że ilość nitek na szeroskość i na długość różniła się o 10%. Jeśli będziesz haftowała prostokąt, to chyba nie ma wielkiego znaczenia. Gorzej, gdy serwetka ma być kwadratowa.

Jak dobrze sobie przypominam to w tej tkaninie chodziło o jakieś milimetry róznicy. Niewiem czy nawet przy kwadratowej byłoby to tak widoczne, ale przy prostokącie to "pikuś" (pan "pikuś") bye bye bye bye

Haniaga - Nie 09 Wrz, 2012 17:34

Dzięki za informacje:kwiaty: kwiatek dla ciebie

Pójdę śladami eBeaty i do linijki dołożę lupę i fru do sklepu.
Mam nadzieję, że ekspedientka nie dostanie .....

Czy eBeatko, możesz już coś powiedzieć o szyciu na tej tkaninie?
Przed zawirowaniami z ilością nitek opinia o tej tkaninie była dobra ( z linka podanego przez Ginię). A jak jest teraz????

Pozdrawiam
Hania

eBeata - Nie 09 Wrz, 2012 18:01

moje zdanie nie będzie zbyt miarodajne, bo nie haftowałam na unifilu przed wpadkami z ilością nitek i nie mam porównania

ale teraz haftuje sie dobrze, tkanina jest gładko tkana , nitki w splocie mocne, co widac przy wyciąganiu (nie rwą się łatwo)
jestem zadowolona
sama planuję w najbliższym czasie zakupić gęściejszą wesoło mi

Ginia - Pon 10 Wrz, 2012 08:03

Opinia Beaty skłania mnie do podjęcia ryzyka. Właśnie kończą mi się resztki Lugany. Mam jeszcze kawałek tkaniny Hardanger, ale koszmarnie mi się na niej haftuje, może dlatego, że jest dwunitkowa.
Fajnie,że jest to forum. Bardziej ufam opiniom forumowiczek niż ekspedientek

Haniaga - Wto 11 Wrz, 2012 10:49

wściekły wszystko rozumiem, że wolny rynek ,że konkurencja ....

Etamina DMC szer. 170cm 10nitek/cm - kolor jasno różowy cena 59zł/m
etamina DMC szer. 150 10nitek/cm - kolor biały cena 75zł/m.

Czy widziałyście w internetowym sklepie ofertę etaminy?
A gdzie Ty Beatko ją kupujesz??

Pozdrawiam
Hania

Ginia - Wto 11 Wrz, 2012 13:39

Brak nazwy etamina, ale jest jako unifil. Ciekawe, czy stara krzywa wersja, czy może nowa poprawiona

http://www.wojtek.com.pl/...hp?a=show&id=67

http://haftkrzyzykowy.ist...,hardanger.html

Haniaga - Wto 11 Wrz, 2012 15:20

Tak Giniu masz rację.
Unifil i etamina to to samo. Uświadomiła mi to pani jednego ze sklepów , które obdzwoniłam.

Pozdrawiam
Hania