To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Zlot - Wielki zlot rocznicowy Maranciaków - dyskusja

adamwl - Wto 21 Kwi, 2015 18:30

To ja potwierdzam chęć przeprowadzenia, wcześniej pisałem co potrzeba, tylko że będzie to chyba raczej kurs zrobienia róży, bo mi wykonanie takiej zajmuje około godziny więc dla kilku osób pewnie się to wydłuży zwłaszcza, że będzie to pierwszy kurs w moim wykonaniu. Jakoś na dniach wrzucę zdjęcie wszystkiego co potrzeba.
beacia-24 - Wto 21 Kwi, 2015 20:39

adamwl, super ja już sobie tam zanotuję w głowie i skopjuję potrzebne materiały. W razie czego zawsze można będzie to poprawić Smile
Jarka - Śro 22 Kwi, 2015 07:21

Czekamy z niecierpliwością na propozycje kursików i potrzebny zestaw materiałów. Żebyśmy zdążyli zebrać potrzebne materiały wesoło mi wesoło mi . Zobaczcie już tylko , albo aż 1,5 miesiąca hopla hopla hopla
Apak - Śro 22 Kwi, 2015 15:58

A swoja drogą, to ja np. chętnie nauczyłabym się, jak robić wzory ażurowe na drutach. Dziewczyny (i nie tylko) robią takie cudne chusty z motywem liści czy innych "dziur", a ja nie mam kiedy się tego nauczyć...
we_st - Śro 22 Kwi, 2015 21:22

Apak, zabierz ze sobą druty i kłębuszek wełenki, wybierz sobie wzór. I jak nikt inny, zdolniejszy ode mnie nie będzie miał ochoty, to ja ci pomogę z ażurami. Jak szydełkować sznury też mogę pokazać. Ale do poprowadzenia kursu raczej się nie nadaję. Raczej indywidualnie
beacia-24 - Śro 22 Kwi, 2015 21:28

Moi kochani na forum jest osobny wątek do wpisywania się na listę kto chętny poprowadzić kurs. Zerknijcie proszĘ TUTAJ
nula - Śro 22 Kwi, 2015 21:47

we_st napisał/a:
Ale do poprowadzenia kursu raczej się nie nadaję. Raczej indywidualnie

ale taki kursik to właśnie "indywidualnie" tylko dla paru osób naraz hahahihi

beacia-24 - Pią 24 Kwi, 2015 11:06

Ogłoszenia zlotowe Razz

w dziale JUBILEUSZOWYM powstał nowy poddział "Warsztaty", który zawiera dwa istotne tematy.

Jeden wyłącznie dla osób chętnych przeprowadzić kurs o czym już wspominałam --->KLIK<---

Drugi natomiast dla osób, które chcą wziąć udział w kursie --->KLIK<---

Prosiłabym aby osoby chętne wziąć udział w danym warsztacie, zaznaczyły to w odpowiednim wątku poprzez wpisanie jego numeru i nicka prowadzącego.

Lista jest tylko szacunkowa, jej celem jest pomoc w ustaleniu harmonogramu warsztatów, a także uniknięcie fatygi prowadzącego kurs, gdyż szkoda by było, aby taka osoba brała niepotrzebny nadbagaż.

Przepraszam za to skakanie po wątkach, ale nie chciałabym aby umknęło mi czyjeś zgłoszenie wśród całej masy postów.

Jarka - Pią 24 Kwi, 2015 16:28

A co z filcowaniem, lub wikliną papierową ???
ania_b - Pią 24 Kwi, 2015 17:01

Jarka napisał/a:
A co z filcowaniem, lub wikliną papierową ???

Jeśłi tylko znajdą się chętni do podzielenia się swoją wiedzą i umiejętnościami. Wcale nie trzeba być mistrzem.

Ja chętnie podziubałabym sutasz, szkoda, że Grażyny nie będzie. Oczywiście nie tylko dlatego, że umie sutaszować. Smile

Grażyna - Pią 24 Kwi, 2015 23:09

Nooo...ja też żałuję.

Chętnie bym podzieliła się swoją wiedzą i umiejętnościami oraz poznała dekupaż na przykład, bo mam furę akcesoriów zakupionych, książkę, tylko nie ma mi kto pokazać, jak owe akcesoria wykorzystać.

niezapominajka - Sob 25 Kwi, 2015 13:23

Trudno będzie wybrać kurs. Na razie chciałabym wziąć udział we wszystkich, które zostały zaproponowane. Sutasz też mi się marzy i wiklina papierowa.
Kursu nie poprowadzę, ale jeśli by ktoś chciał mogę pokazać jak zrobić ażurową chustę, jak zacząć, jak czytać schemat itd.

calicja - Sob 25 Kwi, 2015 19:35

gosias napisał/a:
i pisze się na nadwornego fotografa Wink bo aparat jedzie ze mną. Kocham morze i nie wyobrażam sobie, abym nie pstrynęła fotek

To ja dołączam - uczę się wprawdzie dopiero mojego nowego sprzętu ale czsu jeszcze sporo wiec powinno być ok Smile

aaaa co do kursików - to filcowanie mi się marzy, je mogę komuś pokazać żakardy .... tylko nie wiem co tu pokazywać bo to to chyba każda drutujaca umie wesoło mi - jakieś kłębuszki mogę zabrać w tym celu.

calicja - Sob 25 Kwi, 2015 19:45

ania_b napisał/a:
Moim zdaniem najlepszą opcją dotarcia będzie wysiąść na stacji SKM Gdynia Orłowo (dalekobieżne też się tam zatrzymują, jeśli nie macie pewności, sprawdźcie swój pociąg lub zapytajcie konduktora). Jeżeli dojeżdżacie autobusem do Gdańska kolej SKM jest tuż obok dworca autobusowego.
Jak wyjdziecie z dworca SKM, czeka Was mały spacerek z ledwie dwoma zakrętami. To naprawdę nie jest daleko, a w dodatku ciągle w dół, bo idziecie w stronę morza.

I proszę kliknąć w mapkę.

[url=http://s18.postimg.o...u_u.jpg]Obrazek[/url]

A, dla niewtajemniczonych SKM to Szybka Kolej Miejska, taka kolejka kursująca między Gdańskiem a Gdynią (i trochę dalej też). Jeździ bardzo często. W szczycie nawet co kilka minut.

Jeśli bilety nie zdrożeją planuje przyjechac Pendolino - jest okazja "oblukać" to cudo uklon - ale on się zatrzymuje w Sopocie i potem Gdynia Główna - skąd lepiej do Gdyni Orłowo dojechać? Bilety na SKM można kupić w pociągu czy trzeba gdzieś do kasy biegać?

Czym bliżej zlotu tym bardziej się cieszę - nareszcie sobie podrutuję bo w domu od kilku miesięcy nie da rady zupełnie Sad

Madzia - Sob 25 Kwi, 2015 20:10

Calicjo, ja i Stonesik jedziemy (mam nadzieję) Pendolino z W-wy.
stonesik - Sob 25 Kwi, 2015 20:42

Madzia napisał/a:
Calicjo, ja i Stonesik jedziemy (mam nadzieję) Pendolino z W-wy.

Jedziemy!!! Ja też nie mogę się doczekać hopla

Madzia - Sob 25 Kwi, 2015 20:55

Napisałam, że mam nadzieję, bo się trochę stresuję tymi biletami w promocji żeby zdążyć.
calicja - Sob 25 Kwi, 2015 21:23

Madzia napisał/a:
Napisałam, że mam nadzieję, bo się trochę stresuję tymi biletami w promocji żeby zdążyć.

Sprzedaż 30 dni przed wyjazdem - mam nadzieje, że się spotkamy Smile. o której planujecie jechać? bo ja chyba tym 6.30 z W-wy.

Madzia - Nie 26 Kwi, 2015 14:10

calicja napisał/a:
bo ja chyba tym 6.30 z W-wy

My na 6.30 nie dojedziemy.

Zdaje się, że 6.30 to mamy pociąg z Lublina do W-wy.

calicja - Wto 28 Kwi, 2015 19:37

ponawiam pytanie do "Tubylczyń"

Jeśli bilety nie zdrożeją planuje przyjechac Pendolino - jale on się zatrzymuje w Sopocie i potem Gdynia Główna - skąd lepiej do Gdyni Orłowo dojechać? Bilety na SKM można kupić w pociągu czy trzeba gdzieś do kasy biegać?

ania_b - Wto 28 Kwi, 2015 21:30

Informacje o dojeździe są na stronie 4 tego wątku. Są tam mapki i rozkłady jazdy komunikacji miejskiej w postach moich i maranty

Jeśli pociąg zatrzymuje się w Sopocie i potem dopiero w Gdyni, to zdecydowanie jechać do Gdyni, ale stamtąd już nie SKM tylko komunikacją miejską.

SKM jadą Ci, którzy wysiadają w Gdańsku Głównym. Bilety kupować w kasach, bo w SKM-ce są dużo droższe. Może są też automaty na peronie, ale tu nie mam pewności, bo lata świetlne nie jechałam SKM. Ale kasy są bliziutko w przejściu podziemnym, więc z tym nie będzie problemu.

nula - Wto 28 Kwi, 2015 21:39

ania_b napisał/a:
Ale kasy są bliziutko w przejściu podziemnym, więc z tym nie będzie problemu.

ale o 5 rano to te kasy pewnie jeszcze czynne nie są hmm
może wyjść na to, że za SKM-kę z Gdańska do Gdyni zapłacę więcej nż za busa z Poznania do Gdańska rotfl (jak piszesz , że w pociągu dużo droższe...)
mam nadzieję jednak na te automaty...

saba52 - Wto 28 Kwi, 2015 21:51

nula,
Przecież Neptuna trzeba odwiedzić wesoło mi

nula - Wto 28 Kwi, 2015 22:10

saba52 napisał/a:
Przecież Neptuna trzeba odwiedzić

spokojnie - odwiedzimy - ale nie wiem czy nie lepiej w niedzielę, wracając...
zresztą zobaczymy co nam przyjdzie do głowy....
weź lepiej zaklep ładną pogodę , to wszystko będzie ok wesoło mi

nula - Czw 30 Kwi, 2015 11:30

to ja może napiszę parę słów odnośnie wymianki ....

beacia-24 napisał/a:
Pod pojęciem pudełeczka - skryteczka rozumiemy wszelakiej maści pojemniki, pudełka, koszyczki, puszeczki, woreczki, siateczki i skrzyneczki wykonane w dowolnej technice. Służące głównie do przechowywania naszych różnych przydasiowych skarbów.

otóż, określenie "Służące głównie do przechowywania naszych różnych przydasiowych skarbów." może być nieco mylące .... i może zawęzić ilość osób biorących udział ....
takie odnoszę wrażenie - wpadłam na to jak zaczęłam robić swoją niespodziankę, bo moja ma konkretne, zupełnie inne zastosowanie...

to po prostu ma służyć do przechowywania czegokolwiek .....
bo np. puszka z napisem "kawa" do przechowywania przydasiów nie służy, ale jak najbardziej spełnia kryteria ....
może być nawet szyty wór na brudną bieliznę rotfl byle ładnie ozdobiony, woreczek na lawendę do szafy, nawet torba na zakupy, po prostu coś do czego da się coś włożyć
szydełkowa albo drutowa kosmetyczka , poszewka na poduszkę, nie wiem
piszę o tym , bo jeszcze jest trochę czasu i może ktoś, kto nie miał zamiaru brać udziału jeszcze się zdecyduje....