To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

Phoebe - Śro 15 Cze, 2011 22:11

Runa, wybacz, ja tu wpadam raz na kilka lat Razz Teraz akurat mam troszke czasu na czytanie i nadrabiam zaleglosci. Aniola nie czytalam jeszcze, ale musze powiedziec, ze niemieckie tytuly znacznie roznia sie od oryginalnych...i juz czasem sie gubie. wiem, ze czytalam The Rescue i Message in a Bottle. I ostatnio na urodziny dostalam jego nowa ksiazke Safe Haven (to oryginalny tytul, bo niemiecki brzmi: "Wie ein Licht in der Nacht") - jeszcze jej nie zaczelam bo aktualnie czytam Leonie Swann "Garou" - "owczy thriller" - zapowiada sie fajnie. Smile Choc musze przyznac, ze zdecydowanie bardziej lubie czytac w ang lub polskim, to Leonie tez pisze lekko.
A jeszcze moge polecic Kim Edwards "The Memory Keeper's Daughter" - poruszajaca ksiazka.

Runa - Śro 15 Cze, 2011 22:26

Phoebe, nie masz za co przepraszać. Chciałam naoisac tylko, ze też bardzo lubię Sparksa i o tym już pisałam Smile Niestety nie mam ostatnio czasu na czytanie nic, poza literaturą fachową i to też w autobusie, kolejce, podróży, na okienku :/ Ale wakacje coraz bliżej i kolejne tytuły Nicholasa czekają na połce Smile

A "Anioł stróż" w orginale to "The Guardian" Smile

Phoebe - Czw 16 Cze, 2011 08:35

Dzieki Runa Smile Jak skoncze Garou, to popytam o Aniola. A co masz ze Sparksa jeszcze? (ciekawska jestem Razz)
Runa, ja przez ostatnie dwa lata nie mialam czasu na ksiazki..jedna na rok (w czasie wakacji badz choroby) to byl sukces. Teraz nadrabiam zaleglosci Smile

A... znalazlam polski tytul Garou - "triumf owiec" - miala wyjsc w Polsce w lutym tego roku.
gdyby ktos mial ochote, to podaje link:
http://datapremiery.pl/le...ra-ksiazki-196/

Runa - Czw 16 Cze, 2011 19:36

Mam jeszcze List w butelce, Wybór i Od pierwszego wejrzenia. Ale te czekają własnie na wakacje Smile
MagdaSL - Czw 16 Cze, 2011 20:58

Ja również polecam Nicholasa Sparksa, jego ksiązki czyta się z wielką przyjemnością. Świetny jest Pamiętnik, Jesienna miłość, a także I wciąż ją kocham - film na podstawie tej książki bił rekordy oglądalności w kinach. List w butelce najpierw oglądałam, a potem czytałam i dlatego przez cały czas widziałam Costnera. Chyba kiedyś wrócę do tej książki. Mogę jeszcze polecić: Na zakręcie, Na ratunek, Wybór, Noce w Rodanthe. Najmniej podobała mi się książka , o której pisze Phoebe - Trzy tygodnie z moim bratem.
Obecnie czytam Szczęściarza, ciekawie się zaczyna, zobaczymy co będzie dalej?

Runa - Czw 16 Cze, 2011 21:53

Magda widzę, ze jesteś prawdziwym fanem Sparksa Smile Gdybym miała czas... puknąć się
MagdaSL - Pią 17 Cze, 2011 18:58

Runa masz rację, książki Sparksa szczególnie przypadły mi do gustu. Pamiętnik przywiozła mi teściowa jakieś 10 lat temu i od tamtej pory cieszę się jak mi jakaś jego ksiązka wpadnie w ręce. Jestem fanką ze stażem. hahahihi
Phoebe - Pią 17 Cze, 2011 19:10

Runa, szczesciara jestes Smile ja mam tylko dwie jego ksiazki i tylko 1 czeka w kolejce. Ostatnio jak bylam w bibliotece to nic z jego ksiazek nie bylo, wszystkie u ludzi.

MagdaSL, Ladny staz juz masz Smile Ja dostalam 3 tygodnie od siostry juz jakis rok temu (wraz z kilkoma innymi ksiazkami) i tak sie zaczelo.

Runa - Pią 17 Cze, 2011 22:08

Phoebe, ja odwiedzam antykwariat i zawsze coś tam Sparksa jest Smile albo proszę pana żeby mi zostawiał Smile
Kociambra - Pon 20 Cze, 2011 19:26

Czytam co się da i kiedy się da. W latach szalonego dzieciństwa przeczytałam "Encyklopedię Powszechną" PWN (proszę się nie śmiać wesoło mi ) i to pewnie przez to bakcyl książkowy jest we mnie już na wieki.
Obecnie czytam "Świat bez nas" Alana Weissmana - wspaniała, porywająca, chociaż naukowa książka o tym, co się stanie z Ziemią, gdyby nagle zniknęli z niej wszyscy ludzie. Fascynująca lektura!!
A poza tym uwielbiam Lema - jestem Jego zagorzałą fanką!!!! hurrraaa radocha Kocham też poezję - Broniewskiego, Gałczyńskiego (moja miłość i nieosiągalny wzór cmoknięcie kwiatek dla ciebie ). Pasjami też pożeram książki anglojęzyczne - "Księgę dżungli" Kiplinga znam niemal na pamięć.

Madzia - Wto 21 Cze, 2011 17:39

Najpierw obejrzałam serial, a teraz czytam książkę Filary Ziemi Kena Folletta. Wspaniała historyczna opowieść, a tego potwornie gruba, co uwielbiam!
MagdaSL - Wto 21 Cze, 2011 17:41

Właśnie skończyłam Szczęściarza Sparksa.Książka jest super brawo , polecam.
MagdaSL - Wto 21 Cze, 2011 18:16

Madzia Filary Ziemi skończyłam 3 tygodnie temu. Bardzo długo ją czytałam ( chyba ponad 800 stron), ale warto było.
Jak przeczytałam Twój wpis to aż się zaśmiałam, jaki dziwny zbieg okoliczności puknąć się - tyle książek, tyle ludzi i tyle imion ...... hahahihi

MagdaSL - Sob 25 Cze, 2011 16:51

Właśnie przeczytałam i polecam ciekawą książkę : Wiktoria Płatowa Kryształowa pułapka.
Obecnie autorka cieszy się w Europie ogromną popularnością. Piszą o niej "W.Płatowa należy do tych autorek kryminałów, które łączą mistrzowskie napięcie z inteligentną fabułą".

Lilith89 - Czw 30 Cze, 2011 14:41

a ja czytam książkę "Labirynt" Kate Mosse na razie tak średnio jestem do niej przekonana, ale może to jedna z tych z powolnie rozwijającą się akcją Smile
Madzia - Czw 30 Cze, 2011 18:01

Mnie na kolana nie rzuciła.
Lilith89 - Wto 05 Lip, 2011 14:40

cóż niestety książka nie okazała się dobra, przynajmniej wg mnie Smile zaczynam, więc kolejną "Gra o tron" George R.R. Martin
Madzia - Wto 05 Lip, 2011 17:54

Ja mam nadzieję, że "Gra o tron" będzie następna w czytaniu, czekam na pożyczenie.
ela3s - Pon 29 Sie, 2011 15:28

ostatnio "dorwałam" "Piątkowy klub robótek ręcznych"....spłakałam się jak głupia....też tak miałyście?
Paddington - Czw 01 Wrz, 2011 20:09

a ja jako miłośnik kotów odkryłam serię kryminałków łatwopoczytnych pt KOT KTÓRY....
Jest duuuuużo części i są taniusie Smile
Popzdrawiam kociarzy i czytaczy

Asia S. - Pią 02 Wrz, 2011 00:42

Cytat:
Piątkowy klub robótek ręcznych

nie czytałam

Teraz czytam "Anię z Zielonego..."

avante - Pią 02 Wrz, 2011 10:17

Asia S., ja też niedawno czytałam "Anię z Zielonego Wzgórza". Trochę inaczej czyta się to po latach.
Ostatnio przeczytałam dwie świetne książki:
Harper Lee: Zabić drozda (był też film z Gregorym Peckiem, historia procesu ciemnoskórego mężczyzny oskarżonego o gwałt na białej kobiecie spisywana z punktu widzenia dziewczynki, córki adwokata)
Kate Morton: Zapomniany ogród (losy trzech kobiet z różnych pokoleń: jest tam tajemnicza pisarka; kilkuletnia dziewczynka, która przez tą pisarkę została porzucona na statku i jej wnuczka; głównym tematem jest rozwikłanie zagadki pochodzenia dziewczynki)

ela3s - Pią 02 Wrz, 2011 17:37

Asia S. napisał/a:
Cytat:

nie czytałam

Teraz czytam "Anię z Zielonego..."

Asiu ,przeczytaj Smile książka opisuje życie pani , która prowadzi sklep z wełnami Smile

zonieczka - Pią 02 Wrz, 2011 18:06

właśnie czytam

Asia S. - Pią 02 Wrz, 2011 21:08

Dzisiaj przytaszczyłam z biblioteki Piątkowy klub robótek ręcznych , ale najpierw dokończę "Anię z Avonlea" cmoknięcie