Nasze prace - Hardanger Haliny
Halina46 - Wto 07 Lut, 2012 07:56
Danusiu, czy zdarzyło Ci sie przeciąc nitkę w bloczku? Ja przecie lam chyba ze cztery, pocerowałam i nic nie widać, nawet nie mogłam znaleść ktora to.ale to juz mi sie nie podoba. Nie bardzo mi sie też podoba mój hatf płaski, niby w te same dziuirki sie trafia igłą a każdy kwadracik inaczej wygląda.
Prace mam juz na ukończeniu , czekam na nici cos długo nie przysyłają.
Halina46 - Wto 07 Lut, 2012 12:53
W oczekiwaniu na nici, przygotowuje sobie tkaninie na ta mał a serwetkę. Wydaje mi się, ze taki kawałek 26 cm na 50 bedzie za mały przynajmniej na szerokośc. Według moich obliczeń powinno byz ponad 36 razy po 4 nitki a mnie na tkaninie wychodzi 26 razy po 4 nitki. Moze sie mylę ale mam trudnosci w prawidłowym policzeniu gdzie i co zacząć.
Może ktos może mi podpowiedziec od czego tu zacząć.
Nikus4 - Wto 07 Lut, 2012 13:58
Halinko!? Przede wszystkim do wycinania nitek w tkaninie musisz mieć nożyczki specjalnie do hardangera. Mają one ostre czubeczki. Niteczki podważasz i dopiero przecinasz. Zwykłe nożyczki albo do richelieu nie nadają się do hardangera.
Mnie się też nie raz przetnie niteczka ale nie mam problemu z naprawą.
Nie wiem dlaczego ci haft płaski nie wychodzi?Może za bardzo ściągasz nitkę?
Jeśli chodzi o policzenie wielkości pracy to i ja nie raz się mylę. Halinko a będziesz wyszywać tą serwetkę kwadratową z bratkami?
Jeśli tak to na 1/4 serwetki przypada jeśli dobrze policzyłam 31 i 1/2 bloczka w zdłóż i tyle samo w poprzek.
To te 31 i 1/2 *4 = 126 nitek tkaniny
Halina46 - Wto 07 Lut, 2012 14:33
No właśnie mam za mało bloczków w poprzek - tylko 25. No nic moze coś innego sobie , znajde a jakie wymiary ma serwetka z tymi niebieskimi kwiatami? bo moze bym odcięla z wiekszego kawała tkaniny i wystarczyłoby mi na jedna i drugą.
Ale wogóle nie wiem od czego zacząć to liczenie. te małe bloczki to wiem, ze maja 5 nitek na 4 nitki tkaniny, sle nie wiem jak liczyć te dłuzsze bloczki wraz z tymi wcieciami, chodzi mi o pierwsze obszycie dookoła.
Nikus4 - Wto 07 Lut, 2012 15:16
Halinko nie powiem ci jakie ma wymiary bo jej już nie mam. Oddałam na prezent.
Na schemacie musisz liczyć co drugi bloczek ( tak jak zrobisz przez środek fastrygę), potem mnożysz przez dwa. Wtedy masz ilość wszystkich bloczków np w twojej serwetce z bratkami to masz do połowy 31 i poł bloczka. Następnie mnożysz ilość bloczków przez 4. Na twojej serwetce będzie tak:
31.5*4=126
I te 126 to są nitki tkaniny.
Możesz wielkość serwetki mierzyć licząc nitki na materiale albo bloczki.
Bloczki liczysz od brzegu do środka tkaniny.
Halinko w hardangerze zawsze musisz mnożyć przez 4.
To nic że bloczek ma 5 nitek!!!!
A wiesz jak masz zacząć wyszywać? Nie od ściegu brzegowego!
Musisz zacząć od pierwszych (od brzegu) bloczków.
Jak nie wiesz to opiszę ci schemat i wyślę emailem
Halina46 - Wto 07 Lut, 2012 17:12
No właśnie , a ja mam tylko 25 X 4 nitki ( mój materiał ma 8 nitek na cm, wiec potrzebuje więcej mierząc w cm). Jeśli możesz to przyslij mi opisany ten schemat.
Filmik dostałam i juz go ogladałam ,bardzo dziękuję. Zobaczyłam juz wszystkie mozliwe filmiki o hgardangerze.
ja mam taki gdzies 70X 85 cm kawqałek materiału.Dzisiaj tez jeszcze przesyłka nie dotarła. Pani powiedziała, ze wysłali 31 stycznia.
Halina46 - Śro 08 Lut, 2012 12:12
Moja przesyłka gdzieś zagineła,dzisiaj zamówiłam ponownie.
Odciełam z tego wiekszego kawałka na ta serwetke z bratkami. cekam na nici i na pomoc w rozpoczeciu.
Nikus4 - Śro 08 Lut, 2012 14:30
Halinko ja nigdy nie tnę materiału prędzej, aż mam cały kontur serwetki wyszyty. Pokażę ci na mojej pracy:
Tutaj miałam akurat taki kawałek ale gdyby materiał był większy też bym nie odcięła. Dopiero ja wyszyję brzeg to odetnę. A co zrobisz jak ci w trakcie wyszywania zbraknie materiału? Będzie klops.
Jeżeli będziesz miała duże problemy z zaczęciem serwetki to ja dla siebie wyszyję tą serwetkę i będę pokazywać jak po kolei szyję. To będzie chyba najlepsze rozwiązanie.
Wyślę ci zaraz schemat z opisem kolejności rzędów ale nie wiem czy sobie poradzisz.
Halina46 - Śro 08 Lut, 2012 15:02
Danusiu ale ja bedę robiła ta serwetke z białymi bratkami tylko ta prostokatna nie kwadratową a Ty mi przysłałaś z tej serwetki z niebieskimi kwiatkami.Jesli wysłałas Krysi to ja robie ta sama to moze przeżucisz i do mnie.
Nikus4 - Śro 08 Lut, 2012 15:24
No widzisz raz pytałaś się o tą z bratkami raz z bialymi i tak się pogubiłam. Krysia szyje tą małą serwetkę której schemat i zdjęcie wysłałam ci w emailu.
Czy tak jak w tej z bratkami opis na schemacie starczy ci?
W tej podłużnej trochę inaczej musisz haftować. Bo bloczków dookoła nie ma.
Zaraz zjem objad i opiszę ci schemat
Halina46 - Czw 09 Lut, 2012 18:10
Och, jak mi brakuje tych nici.
Nikus4 - Pią 10 Lut, 2012 07:54
Dostałaś opisany schemat? Bo mi się wraca twoja poczta.
Halina46 - Pią 10 Lut, 2012 08:34
Danusiu tylko te które wysyłałas chyba przedwczoraj.Spróbój teraz moze przejdzie znowu usunęłam niepoitzebne rzeczy.
Halina46 - Sob 11 Lut, 2012 16:22
Huuuuura, moja poduszeczka juz sie suszy.
Danusiu jeśli możesz to wyślij mi schemat tej małej serwetki z bratkami to bedę razem z Hania haftować.
Jeśli wyśleszsam schemat to powinno przejść.
Nikus4 - Sob 11 Lut, 2012 18:57
Już wysłałam email.
Halina46 - Nie 12 Lut, 2012 07:45
Dziękuję, już mam.
Danusiu jak rozpoczniemy to prosze podaj rozmiary tej serwetki w nitkach.
Nie mam wydrukowanego wzoru to nie wygodnie mi sie liczy.
Halina46 - Nie 12 Lut, 2012 11:30
Już wiem, 31 na 31 bloczków to jest połowa serwetki.
Nikus4 - Nie 12 Lut, 2012 11:46
No jeżeli policzyłaś 31 bloczków to musisz to pomnożyć przez cztery:
31*4= 124
Tyle musi być nitek
Nikus4 - Nie 12 Lut, 2012 12:56
Mogę ci tylko tak wstawić zdjęcie jako mój post!
Ale mówię i piszę, że ta śliczna praca to Halinki ja tylko wstawiam jej zdjęcie:
Halina46 - Nie 12 Lut, 2012 15:55
Dziękuję Danusiu za wstawienie fotki.
Jestem swiadoma, ze zrobiłam wiele błędów ale i tak moja podusia bedzie leżała gdzieś na widocznym miejscu tylko najpierw uszyje poduszeczkę.
Moja tkanina nie jest tak biała jak Danusi serwetki nie wiem czemu, a po wykrochmaleniu zrobiła się taka szorstka.
Nikus4 - Nie 12 Lut, 2012 16:12
Halinko to wszystko zależy od tkaniny. Ja nie kupuje materiałów 8/10 nitek na cm.
zawsze kupuje 10/10 na 1cm. No i firmy z DMC Zweigart lub Luganę. To są dosyć drogie tkaniny. Przyznam się, że nie wszystkie kupuje. Dostaje w prezencie od siostry albo cioci (obie mieszkają w Niemczech). W Hobby Studio mają takie tkaniny czasami ale cena
Ja lubię haftować najbardziej na białych tkaninach ale mam w swojej szafce różne kolory (róż, fiolet, zieleń, niebieski a nawet siwy). Mąż mówi, że do śmierci nie zdążę tego wyszyć. A ja tak składam i składam. Za darmo wszystko biorę.
A teraz przyszło mi na myśl, a może to nie jest biała tkanina tylko ecrui (nie wiem czy to się tak pisze).
Ale dlaczego szorstka to nie wiem? Może za mocno wykrochmaliłaś? Nie wiem!
Już dziś więcej zdjęć do naszego kursiku nie wstawię bo zaraz wychodzę. Jutro z rana to zrobię. Pa
Haniaga - Nie 12 Lut, 2012 18:52
Halinko,
bardzo ładna ta Twoja podusia . Sporo miałaś nitek do wycięcia.
Gratuluję.
Pozdrawiam
Hania
wernatka - Nie 12 Lut, 2012 19:28
Piękna podusia
alutka171 - Nie 12 Lut, 2012 21:47
Podusia pięknie się prezentuje
Hania1 - Pon 13 Lut, 2012 08:50
Witajcie miłe Panie cieszę sie bardzo że jest hardanger dołaczam do was w zeszłym roku kupiłam kanę ,tamborek wzoróm mam pełno ale jeszcze nie miałam odwagi zabrać sie do tego ,piękne waże prace Nikus, Halinko ,uwielbiam wszelkie robótki ,wszyskiegiego zawsze sama sie uczę proszę powiedzcie od czego mam zacząć? jak te wzór przenieśc na kanwę?
proszę o radę
|
|
|