Zdjęcia - Jakies zmiany na Piccassie?
beacia-24 - Pon 27 Gru, 2010 10:10
Moje drogie tak jak pisała BeataT trzeba aktualizować przeglądarkę internetową, czyli aktualizować dane. Inaczej nie ma szansy na to by picassa normalnie działała.
wernatka - Czw 30 Gru, 2010 14:02
ida, ponoć jest sposób, żeby ściągnąć oryginał obrazka, trzeba wyłączyć JavaScript.
W Firefoxie trzeba wejść w Edycja-Preferencje-Treść, i tam wyłączyć JavaScript. Potem odświeżamy stronę i zdjęcia z albumu układają się jedno pod drugim, klikamy, powiększamy i normalnie zapisujemy.
W innych przeglądarkach też to działa, trzeba tylko poszukać gdzie się wyłącza JavaScript.
Po skończeniu ściągania włączamy JavaScript i już.
M. - Pią 31 Gru, 2010 10:18
| stonesik napisał/a: | Dziewczyny, pomocy!!!! Ja w ogóle nie widzę zdjęć! To znaczy widzę miniaturki w poszczególnych albumach, ale gdy chcę otworzyć konkretne zdjęcie, to go nie widzę
Ani linki, ani miniaturki umieszczone na forum wcale mi się nie otwierają! I teraz nie wiem, czy coś pokopałam w ustawieniach (chociaż nie przypominam sobie), czy może mąż mi podłubał, czy wyjątkowo tępa jestem i wystarczy coś kliknąć o czym nie wiem.... Miał ktoś tak?? |
u mnie też bywa pusto i biało na ekranie
myślałam ,że to wina tego, że na kompie nie miałam picasy, wczoraj sciągnęłam, przy jej pobraniu miałam komunikat, że moze uszkadzić komputer !
przeglądarkę pobrałam "świeżutko" ( to chyba zaktualizowana?) google chrome, i też nie działa jak kiedyś,
explorer też sobie nie radzi, a tej javy jeszcze nie szukałam...
wczoraj przez kilka godzin przesuwałam serwetki w albumie bo mi znikało wszystko
Niusia - Nie 02 Sty, 2011 08:23
Rzeczywiście się pozmieniało,ale ja wynalazłam taki sposób na ściąganie pojedynczych zdjęć nie wiem czy tak powinno się robić ,ale u mnie jak na razie działa:
1) wyświetlamy sobie pojedyncze zdjęcie bez powiększania nawet jeżeli jest przy nim "lupka z +"
2)po prawej stronie ekranu jest takie coś jak "informacja o zdjęciu " i niebieski napis "strona z pełnymi informacjami">>> klikamy na ten napis
3)wyskakuje to samo zdjęcie ,nad nim na niebiesko: "nazwa użytkownika" i "zdjęcie">>> klikamy na napis" zdjęcie"
$4)no i wtedy jest już obrazek z" lupką +" który normalnie powiększamy i da się ściągnąć na komputer
wernatka - Nie 02 Sty, 2011 10:00
Niusia, Twój sposób u mnie też działa, teraz są juz dwa sposoby na ściąganie zdjęć w oryginalnej wielkości. Do wyboru, do koloru.
M., problem, że się zdjęcia w ogóle nie wyświetlają jest chyba innej natury, czasem jest to wina google i po kilku dniach mija,
nula - Nie 02 Sty, 2011 10:23
Niusia, jesteś genialna
dla mnie to najlepszy sposób i faktycznie zapisuje się w oryginalnej wielkości
M. - Nie 02 Sty, 2011 11:44
Niusia,
wernatka, u mnie raz działa... a raz nie działa...
ida - Nie 02 Sty, 2011 23:02
wernatka , przetestowałam Twój sposób w Mozilla Firefox i w Operze - działa bezbłędnie.
Niusia -Twój sposób sprawdziłam w Firefox'ie i Chrome - działa również bez problemu. W Operze tym sposobem nie mogę sprawdzić bo u mnie nie ma "informacji o zdjęciu". Ale to już nieważne, ważne, że inne przeglądarki sobie radzą.
Bardzo Wam dziękuję, jesteście niesamowite
calicja - Sob 08 Sty, 2011 11:43
Przeczytałam o problemach z pobieraniem i sprawdziłam u siebie - nic się nie zmieniło
Korzystam z Firefoxa i ze wszystkich miejsc, również z picasy (jeśli nie jest obraz zablokowany, bo to się zdarza i wtedy pobrać można tylko sposobem, np przez print screan) kopiuję obrazy w taki sposób:
Wchodzę normalnie na obrazek - bez powiększania
Klikam prawy przycisk
Wybieram "Zapisz obrazek jako"
Otwiera mi się okno z moimi dokumentami - zapisuje obrazek w wybranym folderze pod dowolną nazwą!
Koniec.
Jeśli obrazek jest za mały, można go powiększyć, jednak jeśli był mały w sensie ilości kB to może być potem niewyraźny; Robię to za pomocą programu, który jest w każdym office: Picture Menager:
W katalogu trzeba "najechać" myszką na zdjęcie/obraz, kliknąć prawy klawisz.
Wybrać opcje "Otwórz za pomocą" - powinno się otworzyć okienko z listą programów - wybieramy Microsoft Office Picture Menager
Po otwarciu w menu wybieramy "Obraz" mamy cały szereg możliwości - można obrazek powiększyć, przyciąć (np wyciąć ze zdjęcia ze schematem sam schemat i powiększyć go do wydruku) , zmienić kolory i kontrast itp.
Powiększać najlepiej tak: Obraz-Zmień rozmiar - po prawej otwiera sie pasek wyboru - wybieramy: "Wartość procentowa... itd" i w okienku wpisujemy np. 150% .
Trzeba pamiętać aby natychmiast zapisać zmieniony obrazek pod inna nazwą jeśli chcemy zostawić również oryginalny obrazek. Program działa tak dziwnie, że jeśli nawet zapamiętamy nową nazwę i wielkość obrazu to przy wychodzeniu jesteśmy tak jakby nadal w starym - aby go zachować w oryginale, wychodząc - trzeba odznaczyć - nie zapisuj zmian - wtedy mamy stary i nowy pod inną nazwą.
Nie wiem czy to coś pomoże, ale ja nie zauważyłam zmian w korzystaniu z tych opcji, wiec może dotyczą one innych sposobów pobierania obrazów.
[/i]
Paillette - Nie 06 Lut, 2011 12:08
Fajnie, że ktoś dał odnośnik na ten wątek.
Madzia - Sob 12 Mar, 2011 19:47
| Niusia napisał/a: | Rzeczywiście się pozmieniało,ale ja wynalazłam taki sposób na ściąganie pojedynczych zdjęć nie wiem czy tak powinno się robić ,ale u mnie jak na razie działa:
1) wyświetlamy sobie pojedyncze zdjęcie bez powiększania nawet jeżeli jest przy nim "lupka z +"
2)po prawej stronie ekranu jest takie coś jak "informacja o zdjęciu " i niebieski napis "strona z pełnymi informacjami">>> klikamy na ten napis
3)wyskakuje to samo zdjęcie ,nad nim na niebiesko: "nazwa użytkownika" i "zdjęcie">>> klikamy na napis" zdjęcie"
$4)no i wtedy jest już obrazek z" lupką +" który normalnie powiększamy i da się ściągnąć na komputer |
Niestety to już nie działa.
Madzia - Sob 12 Mar, 2011 20:16
ale działa troszkę inaczej
wyświetlamy zdjęcie, które chcemy ściągnąć
klikamy "strona z pełnymi informacjami"
klikamy 'zdjęcie"
klikamy "pobierz"
zdjęcie pokazuje się z lupką, którą możemy powiększyć
prawym przyciskiem myszki zapisujemy
nula - Sob 12 Mar, 2011 20:33
| Madzia napisał/a: | Niestety to już nie działa.
|
właśnie wczoraj to zauważyłam
ale faktycznie tym sposobem, który podałaś zapisało mi się w rzeczywistym rozmiarze
dzięki
ciekawe jak to długo będzie działało.....
Wredula - Pon 14 Mar, 2011 06:26
u mnie jak nacisnę lupkę wyskakuje zdjęcie na czarnym tle i można je powiększyć, natomiast nie da się go zapisać. Może da ja nie rozpracowałam Ja po prostu klikam na stronie ze zdjęciem pobierz, nie wchodzę do "strona z pełnymi informacjami", zapisuje zdjęcie na dysku w wybranym folderze, zapisuje się ono w rzeczywistej wielkości, tak jakby wcześniej po powiększeniu.
nula - Pon 14 Mar, 2011 07:23
Wredula, masz rację, dopiero jak odpisałam na posta Madzi, to uświadomiłam sobie, że przecież, jeżeli opcja "pobierz" jest aktywna to nie ma problemu - po prostu pobiera się obrazek w pełnym rozmiarze.
Te machinacje ze "stroną z pełnymi informacjami" były potrzebne wtedy, jeżeli nie było możliwości pobierania.
Madzia, wygląda na to , że jednak nie teraz nie można w takiej sytuacji zapisać obrazka w pełnym rozmiarze
Madzia - Pon 14 Mar, 2011 13:26
| Wredula napisał/a: | | nacisnę lupkę wyskakuje zdjęcie na czarnym tle |
nie chodzi o tę lupkę na górze po prawej.
po wejściu na "zdjęcie" klikasz "pobierz" a jak pokaże się zdjęcie i na nie najedziesz, pokaże się lupka.
saba52 - Wto 17 Kwi, 2012 12:47
Nie chcę otwierać nowego wątku ale mam pytanie
Skończyła mi się pojemność na picasie czy jest jakaś możliwość niepłatnego powiększenia pojemności?
cuadros - Wto 17 Kwi, 2012 13:00
[quote="saba52"
Skończyła mi się pojemność na picasie czy jest jakaś możliwość niepłatnego powiększenia pojemności?[/quote]
Tego nie wiem, jednak możesz otworzyć drugie konto, ale chyba potrzebny jest inny adres mailowy.
nula - Wto 17 Kwi, 2012 14:42
| cuadros napisał/a: | możesz otworzyć drugie konto, ale chyba potrzebny jest inny adres mailowy.
|
dokładnie tak - możesz mieć kilka darmowych kont, ale każde na inny adres
żeby powiększyć przestrzeń (tak to się nazywa) na jakimś koncie - trzeba ją niestety wykupić
Po prostu załóż drugie konto i już
saba52 - Wto 17 Kwi, 2012 15:01
nula, Dzięki Nula
To już sie całkiem pogubię w tych mailach:(
No ale jak nie ma innej możliwości
saba52 - Wto 17 Kwi, 2012 18:06
Właśnie utworzyłam nowy album na picasie i co?????
Chciałam zerknąć do starego i nie mogę się z nowego wylogować!!!!!
Co ja mogłam schrzanić????
nula - Wto 17 Kwi, 2012 18:26
jak to nie możesz ????
musisz kliknąć na ten adres mailowy u góry po prawej stronie - ten na który jesteś teraz zalogowana - pokaże Ci się okienko i tam będzie "wyloguj"
saba52 - Wto 17 Kwi, 2012 18:35
nula, Dziękuję
A ja głupia uparcie klikałam na tą śrubkę
A jak chciała bym zmienić nazwę ,czyli imię
to gdzie wleźć?
Kurcze jakieś zaćmienie dziś mam
nula - Wto 17 Kwi, 2012 18:42
to chyba w tym samym miejscu, tylko trza kliknąć na : "wyświetl profil"
ale głowy nie dam bo ja to robiłam przed tymi wszystkimi zmianami i nie wiem jak to jest teraz
ale na pewno gdzieś w profilu - spróbuj
saba52 - Wto 17 Kwi, 2012 19:12
Próbowałam...nie widzę:(
|
|
|