To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Zauroczona pergamano

Dani - Pon 30 Sty, 2006 21:33

z tymi klejami to jest problem, wszystkie tak mamy, ja prubowalam juz roznych i wszystko lipa i tak i tak widac. Moja metoda to przyklejac punktowa tam gdzie jest wzor on to pokryje albo podwojna kartka pergamano i przyklejona do dolnej strony tekturki a sam pergamen taki fruwajacy, albo kalka z wzorem szersza o jakis 1cm i ten cm podklejony do dolnej tekturki(podejzalam to na jakims forum)
Krzysia - Wto 31 Sty, 2006 08:09

Dani kwiatek dla ciebie klejenie to koszmar, to prawda . Też staram się nanosić klej punktowo w miejscu, gdzie wytłaczałam, albo na boku a potem przyklejam na to wstążeczkę ( dlatego lubię pasmanterię na karteczkach Wink )
Używam kleju introligatorskiego, tani, dostępny i dobrze trzyma, oraz gutermanna do tkanin, ale ten to sporadycznie- cena ok. 18,00 - podobno sprawdza się klej w areozolu ( ok. 25,00 PLN ) tylko trzeba wypracować technikę klejenia.
Można też nie przyklejać kalki do kartonika a zrobić z niej taką obwolutę i np. przewiązać to ozdobnym sznureczkiem itp. tak jak tu ale ja oszczędzam kalkę 150 , bo trudno ją zdobyć.

Anonymous - Wto 31 Sty, 2006 14:36

Ja też mam problemy z klejem więc ostatnio postanowiłam przyszyć pergamin do kartonika metalizowaną mulinką:

a to co wczoraj dziubałam cały dzień:

Pozdrawiam Magda

P.S. Nie potrafię wstawić miniaturek wybaczcie

madziula - Wto 31 Sty, 2006 14:38

Ciekawe dlaczego mimo iż jestem zalogowana jestem gościem w poprzednim poście Sad wkązdym razie to byłam ja Smile

M.

Krzysia - Pią 10 Lut, 2006 16:24

Widziałam Madziuli karteczki w realu, to połączenie z fry... bardzo mi się podoba kwiatek dla ciebie

Walentynek ciąg dalszy, co prawda hardangerowa, ale karteczka

a pozostałe frywolne tu
http://www.7ya.ru/photos/...x?RubrID=118240

terenia - Sob 11 Lut, 2006 12:20

Krzysiu cmok wczoraj dostałam kalkę o gramaturze 160 - czy z tego da się w ogóle robić; strasznie toto grube. Ja próbowałam na 90, a na tej nowej to trudno będzie wyciskać i "dziurkować" wzorki. W najbliższych dniach niestety nie będę mogła wypróbować, bo po pierwsze nie mam czasu, a po drugie drukarka ma fochy.
Krzysia - Sob 11 Lut, 2006 14:03

Tereniu kwiatek dla ciebie ja mam 200 ale jeszcze na niej nie próbowałam, natomiast jeśli da się na 150 to powinno i na 160. Graszka przeciez robi te śliczności na grubej . Też mam problem z drukarką i wróciłam do obrusa hard... pergamano musi trochę poczekać.
Dani - Sob 11 Lut, 2006 15:17

tereniu, aby bylo latwiej natrzyj kalke po lewej stronie-a wiec tam gdzie bedziesz tloczyc -kremem, moze byc to zwykly niwea, wtedy kalka jest bardziej elastyczna i nie peka tak latwo. Jeszcze jedno-im grubsza kalka tym czesciej trzeba powtarzac cieniowania aby efekt byl ladniejszy. Ja osobiscie preferuje 115-150 sa najbardziej elastyczne, choc 90 tez jest dobra, jednak trzeba uwazac bo jest delikatna i zawsze nacieram kremem jesli wczesniej nie cieniowalam tla i nie natarlam olejkiem zapachowym
terenia - Nie 12 Lut, 2006 09:17

Wiem,że dziewczyny robią na grubej kalce, ale byłam zaskoczona tą 160, mimo ,że przed laty miałam do czynienia z papierami. Dziękuję Dani. Te moje pierwsze nieudane próby były bez stosowania kremu. Tak jak mówiłam w najbliższych dniach nie będę miała okazji pobawić się kalką.

Ps.: Dani kwiatek dla ciebie czy Twoi chłopcy nadal kochają zakalce, bo mnie wczoraj wyszedł popisowy w "zebrze" . Dwie formy na raz, z tym samym ciastem były włożone do piekarnika - jedno wyszło popisowe, drugie - z zakalcem.

Przepraszam Krzysiu,że Ci Twój temat zaśmiecam przepraszam

Dani - Nie 12 Lut, 2006 14:21

hahahihi -Terenia ty pamietasz te zakalce? cmoknięcie -nie wiem czy jeszcze lubia, bo ostatnio tak mi sie zknocila drozdzowka ze sliwkami, ze szybko wyrzucilam i nie bylo sladu po zakalcu-padalcu
molek15 - Sob 05 Wrz, 2009 23:08

Jestem tu nowa i właściwie trafiłam przez przypadek. Od roku robię kartki quillingiem, ale szukając wzorów trafiłam na pergamono, a potem na tę stronke. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych prac i sama mam ogromną ochotę na mały eksperyment z tą technika. brawo
Pozdrawiam wszystkich utalentowanych.
Ela