To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - Kwiatki Ani

skohen - Wto 16 Cze, 2020 13:13

U mnie też piwonia zakwitła. Irysy w pełni kwitnienia, a właściwie już zaczynają przekwitać. Pięknie kwitną goździki i róże. Jak uda mi się pstryknąć fotki to się pochwalę.
kabyr - Wto 16 Cze, 2020 14:46

Aniu chwal się. Bardzo lubię podziwiać ogrody.
siebusania - Śro 17 Cze, 2020 23:46

Może w piątek uda mi się coś więcej obfocić. Bo narazie na nic nie mam czasu. Troche pracy przy plewieniu. Troche pracy domowej. Zbieranie i sypanie kwiatów z córciami i tak dni mi leca że nawet nie mam kiedy usiasc spokojnie kawy wypic. A dzis jeszcze musialam coś ala sieć robić i kolejny dzień wyjęty z zyciorysu.
skohen - Czw 18 Cze, 2020 00:44

Dasz radę, nie martw się. Lato jest długie. Jeszcze zdążysz pochwalić się ogródkiem.
siebusania - Pią 19 Cze, 2020 14:53

skohen, pewnie tak, ale pogoda daje w dupe. Najpierw było sucho potem przymrozki po 20 maja a teraz znów pada, no poprostu nic się nie chce
skohen - Pon 22 Cze, 2020 01:16

A ja Ci powiem, że u mnie, pomimo złej pogody kwiaty szaleją. Tak kwitną, że właściwie wstawione zdjęcia np. róż już są nieaktualne. Róże i fuksje rozkwitają jak oszalałe!
siebusania - Pon 22 Cze, 2020 07:24

skohen, u mnie też rozkwitają floksy. A wysiewy które robiłam, sadzonki słabe bo po 15 wstawiłam do tunelu i po 20 zważył je mróz teraz jak odzywały wysadziłam do gruntu to znów ciągle mają mokro i nie wiem czy nie pogniją. To samo z moimi pelargoniami z nasion. Czesc mam przesadzonych do donic to ledwo po przymrozku odżyły a już znów liście pokazują że mają za mokro. Ja mam ciężką ziemie taką gliniastą więc dość szybko nie obsycha. Chociaż mieczyki i lilie ładnie wystrzeliły.

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2020 08:52 ]
pochwaliłam za wcześniej po dzisiejszych szybkich oględzinach ogrodu mieczyki zaczynają gnić.
Róże mnie zaskoczyły

tą mam najpiękniejszą jak pojawia się pąk to takie lekko czerwony a jak się zaczyna rozwijać to najpierw herbaciany a im bardziej rozwinięta to jaśnienie na kremową prawie biała

ta też będzie piękna czerwona z bordowymi paskami

nagietka nawet mróz był nie straszny to krzaczek uchował się z tamtego roku teraz już od dłuższego czasu kwitnie pełną parą, tego roczne wysiewane jeszcze małe.

łubin już przekwitł czekam na kolejne nowe

chyba irysy kończą właśnie kwitnąć

w tunelu nie jest zle

w tym roku będzie egzotycznie hehe melony arbuzy po za ogórkami i pomidorami

przynisłam sobie jeszcze takie kwiaty od znajomej ale nazwy nie znam

kabyr - Pon 22 Cze, 2020 10:16

Aniu piękny ogrodek.
Tak to już jest w naszym klimacie.😀
Raz afrykańskie upały a raz deszcze podtopienia. Masz glebę gliniastą to w normalnych warunkach super, ale teraz przy tych opadach to tragedia.
Ja mam piasek VI klasa to ile by nie wlał wody zawsze za mało.

Haniaga - Pon 22 Cze, 2020 11:15

Pododają mi się Twoje kwiaty.
Róże są przepiękne.

skohen - Pon 22 Cze, 2020 12:12

U Ciebie to chyba duży ogród,bo widzę, że masz takie "spore" warzywa. U mnie warzyw nie ma gdzie. Wnuki mają trawnik. Róże piękne, kolor zbliżony do moich, tyle, że u mnie dwie pienne /bordowa i różowa/, biała pnąca i różowa parkowa. Jedno posadzenie a kwiatów co niemiara aż do jesieni. Co do nagietków - u mnie też wszędzie ich pełno, są ciemniejsze od Twoich. Ja bardzo je lubię.
Chciałabym mieć taki duży ogródek, jak Twój!

siebusania - Pon 22 Cze, 2020 12:27

skohen, no nie wiem czy byś chciała niby duży a nie ma co gdzie wsadzić, bo tu potrzebne przejście bo tu nie równo i woda spływa. Bo dzieci biegać gdzieś muszą. Mam zaogrodzoną cześć ogródka w ogrodzie a i tak kwiatki zdeptane bo przy garażu i oczywiście wymyślili sobie łapać w tym roku wode. I tak depali kwiatki wybierająć wode z baniaków. Wywaliłam cześć baniaków i powiedziałam że po co mi woda do zdeptanych kwiatów.
To znow deszcz na okrągło.

[ Dodano: Śro 24 Cze, 2020 18:39 ]

Moje floksy juz kwitna

skohen - Śro 24 Cze, 2020 22:26

Śliczne kolory. U mnie jeszcze floksy nie kwitną, ale zaczynają lilie.

Co do wielkości ogródka, to dopiero byś się gimnastykowała, jakbyś miała taki jak ja. 500 metrów, na tym dom zajmuje jakieś 120 metrów, dwa garaże, drewutnia - to dopiero jest problem, gdzie co posadzić żeby wnuki miały gdzie się pobawić i żeby mieć chociaż trochę nasadzeń.

siebusania - Czw 25 Cze, 2020 07:27

skohen, i mały nie jest dobrze bo trzeba upychac i duzy tez zle bo roboty huk. Ledwo dwa tygodnie temu skosiłam trawe i oberwałam koło kwiatów i już trzeba. A samo koszenie zajmuje mi ze 2-3 godziny. Najgorzej jak wysiewam sama i potem przyjdzie mi to przesadzic zawsze jest mase pracy. Pierwszy raz w zyciu cieszylam sie ze nie pracuje. Przez korone oczywiscie, nie ogarnela bym tego wszystkiego. A też nasze ogrody zależą od pogody. Na to już wpływu nie mamy. Deszczu nie zatrzymamy.
Ja mam floksy gwieździste jednoroczne ale pieknie kwitną. W tym roku z własnych nasion i są wieksze.

kabyr - Czw 25 Cze, 2020 08:44

Aniu śliczne floksy.
Pracy przy nich trochę wiecej, bo trzeba je wysiać ale za to jaki efekt.

siebusania - Czw 25 Cze, 2020 12:01

kabyr, u mnie 90 procent kwiatów jest z wysiewu lub wysadziania cebulek, karp itp. Mało mam wieloletnich.

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2020 08:29 ]
Moje kwiaty mimo niezbyt rewelacyjnych warunków, rozwijają pąki.

A ja wykombinowałam nową doniczkę

skohen - Nie 28 Cze, 2020 18:55

U mnie lilie też zakwitają. Ciekawi mnie, co to za kwiat, ten czerwony? Donica taka sama, jaką sobie wymyślił mój wnuczek, tyle, że u mnie jest siwa. Świetny pomysł.
kabyr - Nie 28 Cze, 2020 20:59

Jolu odpowiem za Anię.
Ten czerwony kwiatek to cegiełka.

siebusania - Nie 28 Cze, 2020 22:48

kabyr, Basiu, nie jest to cegiełka. To goździk brodaty bordowy.
japoneczka01 - Nie 28 Cze, 2020 23:57

W mojej okolicy regionalnie mówią na to "żelazny goździk". wesoło mi
siebusania - Pon 29 Cze, 2020 00:56

japoneczka01, myśle że wszyskie te nazwy są prawidłowe. Wszystko zależy od regionu polski, może też od odmiany. Ja podałam nazwe z nasion jakie kupiłam. Myśle że ona umiwersalna.
kabyr - Pon 29 Cze, 2020 01:21

siebusania napisał/a:
kabyr, Basiu, nie jest to cegiełka. To goździk brodaty bordowy.

Przepraszam użyłam nazwy "regionalnej".

siebusania - Pon 29 Cze, 2020 08:12

kabyr, nie masz za co przepraszać. Fajne takie nazwy regionalne. A ja nie skojarzyłam ze to może być nazwa własna. Tak jak u nas na aksamitki mówią śmierdziuchy.
skohen - Pon 29 Cze, 2020 13:10

Kabyr, rzeczywiście, jak się przyjrzałam, to teraz dokładnie widzę, że to cegiełka. U nas /mieszkamy przecież bardzo blisko siebie!/ zawsze mówiono na goździka brodatego "cegiełka". Myślę, że dlatego, że do złudzenia przypomina prawdziwą "cegiełkę". Miałam kiedyś ten kwiatek. To bylina, krwisto czerwona, wyższa od goździka brodatego. Ma też trochę inne i bledsze liście. Już dawno nie widziałam tych kwiatów. Mam zdjęcie, wstawię w swoim wątku.
siebusania - Wto 07 Lip, 2020 06:18

Dziś liliowo.

kabyr - Wto 07 Lip, 2020 09:39

Aniu lilie przepiękne. Też kocham te kwiaty.