To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Kazi

Halina46 - Wto 17 Lip, 2012 15:40

Kaziu idzie Ci bardzo ładnie, ja tez nigdy nie wyszywałam na tamborku ale od pierwszego razu przypadł mi do gustu.
Kaziu jak sie reguluje ten owalny tamborek, i ile kosztuje.

Kazimiera - Wto 17 Lip, 2012 15:55

Halinko dziękuję cmoknięcie

Tamborek,a właściwie nazywa się ramko-tamborek kupiłam tutaj http://www.hobbystudio.pl/ .Ja mam 13 x 17,5 cm i jego nie reguluje się.
Ściąga się obręcz...z początku miałam trudności z założeniem materiału,ale teraz przesuwam na nim płótno bez problemu.....

Zmykam i haftuję dalej...idzie mi wolno,ale do przodu.... bye

Haniaga - Wto 17 Lip, 2012 16:32

Bloczki śliczne, równiutkie i tylko patrzeć jak zobaczymy gotową serwetkę.
Dla mnie najgorsze są ukucia w palce. A nie umiem szyć
z naparstkiem.
Teraz to naszło na mnie zupełnie nic nie robienie.
Leniuchuję całkowicie. wesoło mi wesoło mi

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Wto 17 Lip, 2012 19:55

Kaziu cmoknięcie nareszcie goście odjechali. Jestem wykończona ale już od jutra będę miała więcej czasu muszę tylko troszkę porządek zrobić w chałupce.
Rzeczywiście bloczki haftujesz równiuteńkie. Zobaczysz jak szybko się wprawisz.
Haniu nie wiem czemu kłujesz się igłą? A jakiej igły używasz? ja mam wszystkie igły bez czubka, takie się używa w hardangerze. cool

mróweczka - Śro 18 Lip, 2012 11:59

Mnie też się podobają twoje bloczki Kaziu cool Resztę to już dziewczyny napisały i nie będę się powtarzać.

PS. Ja niestety wyszywam tylko igłami tzw. ostrymi. Z tępym czubkiem są za grube bye bye

Nikus4 - Śro 18 Lip, 2012 14:18

Marzenko ja mam igły grube do kordonku nr5 i cienkie do kordonku nr8 oczywiście bez czubka.
Pisze dlatego, że Hania mocno sobie paluszki pokłuła nie wolno

Kazimiera - Śro 18 Lip, 2012 18:28

Witam!

Tak przejęłam się haftowaniem,że.....nieświadomie ,,skróciłam''sobie wzór wściekły i czeka mnie prucie wściekły wściekły wściekły

Cały czas liczyłam,że z boku ma być 10 bloczków...no i jest,ale....miałam zrobić,,uskok i jeszcze raz 10 bloczków i dopiero byłby jeden bok......

Patrzyłam na schemat tej serwetki ,ale ,,czyta''się go inaczej niż schemat na szydełko....

Danusiu,już wiem jak zrobić,,zarys''serwetki,ale w wątku wspólnym póżniej piszesz o rzędzie III i IV .....to już nie wiem które to rzędy..... hmm

...no ale nic,już dzisiaj nic nie zrobie,ale od jutra ,,działam;;dalej cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Nikus4 - Śro 18 Lip, 2012 19:28

Kaziu nie martw się pruciem, to dopiero początki twojej zabawy z hardangerem. Wysłałam ci schemat opisany. Mam nadzieje, że wyszukasz brakujące rzędy.
Halina46 - Śro 18 Lip, 2012 20:23

Kaziu, jeśli to jest serwetka z bratkami to ona składa sie jakby z czterech prostokatów, miedzy \nimi sa takie niby wciecia, moim zdaniem to musisz spruć cały jeden bok.
Zobacz 6 zdjęcie na pierwszej stronie wspólnego haftowqania.

Kazimiera - Śro 18 Lip, 2012 20:42

Danusiu, dziękuję cmoknięcie za schemat - teraz wszystko jasne (jak na razie )

Halinko tak,spruję tylko 1 bok - dzięki cmoknięcie za podpowiedż

mróweczka - Śro 18 Lip, 2012 22:04

Kaziu nie jesteś pierwszą osobą która musi wypruwać. Czasem wprawione w hardangerze osoby mają, jak ja to nazywam, pomroczność jasną. Ale co nas nie zabije to nas wzmocni. Ja też ostatnio wypruwałam cały motyw. Chyba z powodu ochłodzenia hahahihi
Nikus4 - Czw 19 Lip, 2012 08:07

Najpierw było nam za gorąco a teraz za chłodno wesoło mi U nas na Pomorzu nie jest aż tak gorąco w tym roku. Ciągle pada, nawet wszystkie porzeczki nie zdążyłam oberwać nie wolno
Kaziu! powolutku, powolutku. Dlatego pisałam abyś wybrała sobie na początek coś prostego. Żeby nie było dużo prucia i abyś zaznajomiła się ze schematem. cmoknięcie

Haniaga - Czw 19 Lip, 2012 19:09

Jak ja dobrze to znam . cmoknięcie

Poznałam ten smak- szycie, prucie i od nowa i nadal poznaję.
Ale powoli wszystko da się opanować.
Powodzenia.

Hania

mróweczka - Czw 19 Lip, 2012 22:37

Już pisałam: każda to zna (wypruwanie) wesoło mi
Kazimiera - Pią 20 Lip, 2012 10:20

Tak,ale z tym pruciem to nie było tak żle.... hmm
...szybko mi poszło....działam dalej,bo jeszcze dzisiaj chcę wstawić fotkę cmoknięcie

Halina46 - Pią 20 Lip, 2012 12:15

Czekamy Kaziu.
Kazimiera - Sob 21 Lip, 2012 09:34

Mam już tyle...bałam się,że bloczki mi się nie,,zejdą' wściekły ',ale nawet nie było problemu cmoknięcie Tak więc dzisiaj haftuję dalej....

Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 09:41

No to super, teraz juz szybko Ci pójdzie.
Kaziu jaka gęstośc tkaniny masz, wyglada mi że bardzo gesta?

Nikus4 - Sob 21 Lip, 2012 09:44

Brawo brawo brawo Kaziu. Widzisz "nie taki diabeł straszny jak go malują" cool

To jest tkanina typowa dla hardangera z firmy DMC Zweigart. Ona jest dość gęsta ale dobrze się na niej haftuje i nie pruje się po praniu.

Kazimiera - Sob 21 Lip, 2012 09:52

Halinko, cmoknięcie dziękuję.....płótno 100 / 10 cm
A Ty na jakim materiale wyszywasz ? Chodzi mi o gęstość i gdzie kupujesz ?

Danusiu, cmoknięcie dziękuję....staram się,idzie mi powoli,troszkę pruję,...ale do przodu bye

Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 09:54

Tez na takiej samej gęstości, pierwszy raz szyłam na 8 nitek na cm. Kupuje w hobby studio,ale chyba zmienie bo oni nie maja tanszych kordonków.
Haniaga - Sob 21 Lip, 2012 10:50

brawo i już są pierwsze śliczne widoczne efekty.

Ja teraz też oklejam tkaninę taśmą malarską.

Pozdrawiam
Hania

Kazimiera - Śro 25 Lip, 2012 13:55

Witam! love

Teraz większość czasu spędzam na działeczce i w...kuchni....

Ogórki obrodziły i cukinia też,ale już mam w słoikach.....

....na razie mam wekowy luz... wesoło mi

Haftowanie idzie mi wolno,ale do przodu.... radocha

Halina46 - Śro 25 Lip, 2012 16:12

Bardzo ładnie Ci idzie to haftowanie. Wydaje mi sie , ze tkanina jest bardzo gęsta a bloczki takie cieniutkie.
Nikus4 - Śro 25 Lip, 2012 17:21

Jak narazie to idzie ci super Kaziu brawo brawo
Ja tez dopiero wróciłam z działeczki i jestem wykończona wściekły