Nasze prace - Hardanger Kazi
Halina46 - Wto 17 Lip, 2012 15:40
Kaziu idzie Ci bardzo ładnie, ja tez nigdy nie wyszywałam na tamborku ale od pierwszego razu przypadł mi do gustu.
Kaziu jak sie reguluje ten owalny tamborek, i ile kosztuje.
Kazimiera - Wto 17 Lip, 2012 15:55
Halinko dziękuję
Tamborek,a właściwie nazywa się ramko-tamborek kupiłam tutaj http://www.hobbystudio.pl/ .Ja mam 13 x 17,5 cm i jego nie reguluje się.
Ściąga się obręcz...z początku miałam trudności z założeniem materiału,ale teraz przesuwam na nim płótno bez problemu.....
Zmykam i haftuję dalej...idzie mi wolno,ale do przodu....
Haniaga - Wto 17 Lip, 2012 16:32
Bloczki śliczne, równiutkie i tylko patrzeć jak zobaczymy gotową serwetkę.
Dla mnie najgorsze są ukucia w palce. A nie umiem szyć
z naparstkiem.
Teraz to naszło na mnie zupełnie nic nie robienie.
Leniuchuję całkowicie.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Wto 17 Lip, 2012 19:55
Kaziu nareszcie goście odjechali. Jestem wykończona ale już od jutra będę miała więcej czasu muszę tylko troszkę porządek zrobić w chałupce.
Rzeczywiście bloczki haftujesz równiuteńkie. Zobaczysz jak szybko się wprawisz.
Haniu nie wiem czemu kłujesz się igłą? A jakiej igły używasz? ja mam wszystkie igły bez czubka, takie się używa w hardangerze.
mróweczka - Śro 18 Lip, 2012 11:59
Mnie też się podobają twoje bloczki Kaziu Resztę to już dziewczyny napisały i nie będę się powtarzać.
PS. Ja niestety wyszywam tylko igłami tzw. ostrymi. Z tępym czubkiem są za grube
Nikus4 - Śro 18 Lip, 2012 14:18
Marzenko ja mam igły grube do kordonku nr5 i cienkie do kordonku nr8 oczywiście bez czubka.
Pisze dlatego, że Hania mocno sobie paluszki pokłuła
Kazimiera - Śro 18 Lip, 2012 18:28
Witam!
Tak przejęłam się haftowaniem,że.....nieświadomie ,,skróciłam''sobie wzór i czeka mnie prucie
Cały czas liczyłam,że z boku ma być 10 bloczków...no i jest,ale....miałam zrobić,,uskok i jeszcze raz 10 bloczków i dopiero byłby jeden bok......
Patrzyłam na schemat tej serwetki ,ale ,,czyta''się go inaczej niż schemat na szydełko....
Danusiu,już wiem jak zrobić,,zarys''serwetki,ale w wątku wspólnym póżniej piszesz o rzędzie III i IV .....to już nie wiem które to rzędy.....
...no ale nic,już dzisiaj nic nie zrobie,ale od jutra ,,działam;;dalej
Nikus4 - Śro 18 Lip, 2012 19:28
Kaziu nie martw się pruciem, to dopiero początki twojej zabawy z hardangerem. Wysłałam ci schemat opisany. Mam nadzieje, że wyszukasz brakujące rzędy.
Halina46 - Śro 18 Lip, 2012 20:23
Kaziu, jeśli to jest serwetka z bratkami to ona składa sie jakby z czterech prostokatów, miedzy \nimi sa takie niby wciecia, moim zdaniem to musisz spruć cały jeden bok.
Zobacz 6 zdjęcie na pierwszej stronie wspólnego haftowqania.
Kazimiera - Śro 18 Lip, 2012 20:42
Danusiu, dziękuję za schemat - teraz wszystko jasne (jak na razie )
Halinko tak,spruję tylko 1 bok - dzięki za podpowiedż
mróweczka - Śro 18 Lip, 2012 22:04
Kaziu nie jesteś pierwszą osobą która musi wypruwać. Czasem wprawione w hardangerze osoby mają, jak ja to nazywam, pomroczność jasną. Ale co nas nie zabije to nas wzmocni. Ja też ostatnio wypruwałam cały motyw. Chyba z powodu ochłodzenia
Nikus4 - Czw 19 Lip, 2012 08:07
Najpierw było nam za gorąco a teraz za chłodno U nas na Pomorzu nie jest aż tak gorąco w tym roku. Ciągle pada, nawet wszystkie porzeczki nie zdążyłam oberwać
Kaziu! powolutku, powolutku. Dlatego pisałam abyś wybrała sobie na początek coś prostego. Żeby nie było dużo prucia i abyś zaznajomiła się ze schematem.
Haniaga - Czw 19 Lip, 2012 19:09
Jak ja dobrze to znam .
Poznałam ten smak- szycie, prucie i od nowa i nadal poznaję.
Ale powoli wszystko da się opanować.
Powodzenia.
Hania
mróweczka - Czw 19 Lip, 2012 22:37
Już pisałam: każda to zna (wypruwanie)
Kazimiera - Pią 20 Lip, 2012 10:20
Tak,ale z tym pruciem to nie było tak żle....
...szybko mi poszło....działam dalej,bo jeszcze dzisiaj chcę wstawić fotkę
Halina46 - Pią 20 Lip, 2012 12:15
Czekamy Kaziu.
Kazimiera - Sob 21 Lip, 2012 09:34
Mam już tyle...bałam się,że bloczki mi się nie,,zejdą' ',ale nawet nie było problemu Tak więc dzisiaj haftuję dalej....
Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 09:41
No to super, teraz juz szybko Ci pójdzie.
Kaziu jaka gęstośc tkaniny masz, wyglada mi że bardzo gesta?
Nikus4 - Sob 21 Lip, 2012 09:44
Brawo Kaziu. Widzisz "nie taki diabeł straszny jak go malują"
To jest tkanina typowa dla hardangera z firmy DMC Zweigart. Ona jest dość gęsta ale dobrze się na niej haftuje i nie pruje się po praniu.
Kazimiera - Sob 21 Lip, 2012 09:52
Halinko, dziękuję.....płótno 100 / 10 cm
A Ty na jakim materiale wyszywasz ? Chodzi mi o gęstość i gdzie kupujesz ?
Danusiu, dziękuję....staram się,idzie mi powoli,troszkę pruję,...ale do przodu
Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 09:54
Tez na takiej samej gęstości, pierwszy raz szyłam na 8 nitek na cm. Kupuje w hobby studio,ale chyba zmienie bo oni nie maja tanszych kordonków.
Haniaga - Sob 21 Lip, 2012 10:50
i już są pierwsze śliczne widoczne efekty.
Ja teraz też oklejam tkaninę taśmą malarską.
Pozdrawiam
Hania
Kazimiera - Śro 25 Lip, 2012 13:55
Witam!
Teraz większość czasu spędzam na działeczce i w...kuchni....
Ogórki obrodziły i cukinia też,ale już mam w słoikach.....
....na razie mam wekowy luz...
Haftowanie idzie mi wolno,ale do przodu....
Halina46 - Śro 25 Lip, 2012 16:12
Bardzo ładnie Ci idzie to haftowanie. Wydaje mi sie , ze tkanina jest bardzo gęsta a bloczki takie cieniutkie.
Nikus4 - Śro 25 Lip, 2012 17:21
Jak narazie to idzie ci super Kaziu
Ja tez dopiero wróciłam z działeczki i jestem wykończona
|
|
|