To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Co pani domu wiedziec powinna :-)

Paillette - Pon 01 Lis, 2010 22:01

we_st, wobec tego kamień z serca, bo powiem szczerze, że bardzo poważnie zabrzmiała Twoja wypowiedź... bye bye
we_st - Pon 01 Lis, 2010 22:58

Paillette, sorki, nie chciałam, żeby to tak zabrzmiało...
Paillette - Wto 02 Lis, 2010 14:48

we_st, wszystko ok cmoknięcie
ciapara - Pią 05 Lis, 2010 14:14

Mam nietypowe pytanie.... moze ktoras z Pan zna na nie odpowiedz.
Mam dwie bawelniane materiałowe bluzeczki ktore sa nieco zazołcone, normalnie bym je wrzucila do wybielacza... ale obydwie maja hafty kolorowe... nie chcialabym tego haftu zniszczyc, w dodatku jedna ma doszyte majteczki (bluzka-body) ktore sa z jakims syntetykiem.
Co zrobic z tym fantem... czy sa jakies metody naturalne na odżółcenie? Moze cos doradzicie mi w tym temacie?
W ostatecznosci juz myslalam zeby zrobic ten wybielacz ale w mniejszym stezeniu......

lamika88 - Pią 05 Lis, 2010 16:57

ciapara, a próbowałaś namoczyć je w wodzie z sodą oczyszczoną? Ja tak wybieliłam swoją... Tylko nie jestem pewna jak się hafty zachowają... puknąć się
ciapara - Pią 05 Lis, 2010 21:38

Juz sprawa zalatwiona
Zrobilam kapiel pioraca z wybielaczem ale w mniejszej proporcji
wlozylam na chwilke i wszystko przejrzalo
hafty sie nie odbarwily Smile

ciapara - Śro 10 Lis, 2010 15:25

Zapewne kazda z nas raz na jakis czas robi sprzatanie lodowki.
Facet zapytałby po co sprzatac lodowke?
Odpowiedz jest prosta, wlasnie dlatego ze nie tylko same z niej korzystamy.

Co mozna znalezc w lodowce?
-zapas roznych wedlin ktore sie niekoniecznie juz do jedzenia bez zesmazenia nadaja...
- w lodowce mozesz znalesc z 10 roznych słoikow otwartych i nie skonsumowanych do konca... ja dzisiaj znalazłam słoik z rydzami w liczbie 2 sztuki w sloiku, sloik z ogorkami w liczbie 1 sztuka w słoiku, słoik z kolejnymi grzybkami w liczbie 2 sztuki w sloiku, słoik z groszkiem, słoik z peperoni... moge wyliczac a wyliczac...

Po sprzataniu lodowki u mnie zazwyczaj jest bigos.
Poza odzyskanym miejscem w lodowce... mam rodzine z glowy bo bigos bardzo lubia.
Poza tym zrobilam sałatke pt "zgadnij czego we mnie nie ma" zeby wlasnie wykorzystac te pootwierane wszelakie słoiki.
Zalaczam wam fotke... mozecie zobaczyc jaka kolorowa wyszła sałatka, dodam ze oprocz sledzi, sa w niej wlasnie wszelkie niespodziewane odkrycia lodowkowe. Smile

kabyr - Śro 10 Lis, 2010 17:47

Aga ale z Ciebie pomysłowy Dobromir cmok cmok cmok
Grażyna - Czw 11 Lis, 2010 12:48

Ja zazwyczaj robię trzy potrawy: bigos, fasolke po bretońsku i leczo...
ciapara - Nie 14 Lis, 2010 21:11

Dzisiaj przepis dla tych Pan ktorym zostaje ugotowane mieso

Nalesniki z miesem z czerwonym barszczykiem
http://maranciaki.pl/foru...p=364038#364038

Smacznego

ciapara - Pon 06 Gru, 2010 08:30

Kiedys juz poruszalysmy tematyke co pani domu powinna umiec. Stanelo na tym ze powinna byc omnibusem i umiec wszystko.
No i ja wlasnie w tym temacie.
Wiecie ze mam coreczke 6 letnia. Probowalam ja uczyc na szydelku... kleska... na drutach... nie wiele lepiej. No ale jak moj tata sie pochwalil ze wyhaftowal serwetki ktore pozniej lezaly u babci mala mi zyc nie dala. Nawleklam jej wloczke, dalam płótno, wyrysowalam tulipany... pokazalam co i jak... i bingo... mala siedzi i haftuje z zapalem. Dalam jej po prababci drewniany tamborek z regulacja... i udalo sie. Siedziala nad ta robotka przychodzila pokazywalam jej byla zainteresowana. Wczesniej kupilam ksiazke o haftowaniu i bardzo jej sie ta ksiazka podobala.
Tak wiec na kazdego jest metoda i jego poczatek jest inny. Mam nadzieje ze wciagnie ja to robótkowanie Smile

mala100gosia - Pon 06 Gru, 2010 20:11

no widzisz ja tez potrafie to i owo ale szydełkowanie to jest to co lubie Wink do drutów nadal nie mam ręki...
Paillette - Pon 06 Gru, 2010 20:42

mala100gosia, do drutów nie masz reki ????

a bym dała sobie jedną uciąć, że niektóre Twoje "wyroby" są drutowe hmm

ciapara - Pon 06 Gru, 2010 22:06

Tak. Gosia zna takie wzory na szydelko ze przypominaja drutowe. Jak mi podeslala linki do swetrow meskich glowe bym dala ze to drutowe.
mala100gosia - Wto 07 Gru, 2010 08:24

jakoś sobie trzeba radzic Smile a wracając do eksperymentów z córką ciapary to jak z kzdym hobbi/umiejętnoscią po prostu musi cos zaskoczyć by dana osoba się zachwyciła i pojęła o co chodzi Smile
saba52 - Nie 19 Gru, 2010 18:27

Czy macie jakiś sposób na smażenie mintaja żeby się nie rozpadał?Czasami się udaje ale jak potrzeba to .....
alutka171 - Nie 19 Gru, 2010 19:08

Ja panieruję w jajku i bułce tartej.
avante - Nie 19 Gru, 2010 19:13

Moja mama kiedyś opowiadała o swoim sposobie, chodziło o to aby ryba nie była za bardzo rozmrożona. Ale na ile powinna być rozmrożona to nie wiem.
Ewa P - Nie 19 Gru, 2010 19:27

Zauważyłam, ze kiedy kładłam rybę na słabo rozgrzanej patelni, wówczas rozpadała się w kawałki i nieistotne było czy panierka była z bułki tartej i jajka czy też z jajka i mąki..... ale to tylko moje spostrzeżenia

a tutaj przepisy dla dukających na nadchodzące święta (nie wiedziałam gdzie wkleić tą informację)

alutka171 - Nie 19 Gru, 2010 20:17

Ewa P napisał/a:
Zauważyłam, ze kiedy kładłam rybę na słabo rozgrzanej patelni, wówczas rozpadała się w kawałki i nieistotne było czy panierka była z bułki tartej i jajka czy też z jajka i mąki.....

To na pewno i zwykle z rozmrażającej się ryby robi się zupa, która zamienia się w skorupę lub maź podczas smażenia. Ja od jakiegoś czasu kiedy kupuję zmrożone ryby opłukuję je w ciepłej wodzie przez kilka sekund i to też pomaga (rozpuszcza się pierwsza warstwa lodu)

saba52 - Nie 19 Gru, 2010 21:52

Dzięki dziewczyny,wypróbuje Wasze sposoby.To ma być ryba w zalewie pomidorowej tak że mniejsze kawałki nie zaszkodzą ,byle nie zrobiła się papka .
makramka - Nie 19 Gru, 2010 22:03

Wystarczy opłukać z pierwszego lodu i jeszcze zmrożone smażyć ale na gorącym tłuszczu.
Faktycznie wystarczy panierka z samego jajka i bułki tartej, a może być również sama mąka a ten polecam jako wigilijny pychaprzepis

Ewa P - Nie 19 Gru, 2010 22:03

saba52 napisał/a:
To ma być ryba w zalewie pomidorowej

rozumiem, że masz na myśli rybę po japońsku ?

Ewa P - Nie 19 Gru, 2010 22:08

makramka, oj kusisz...kusisz wesoło mi
saba52 - Nie 19 Gru, 2010 22:18

Ewa P napisał/a:
rozumiem, że masz na myśli rybę po japońsku ?

Nie ,to ryba w pomidorach (nie woda i przecier)
Jak nie mam swojego gęstego soku pomidorowego to kupuję,zagotowuje z cebulką ,zielem ,listkiem.pieprzem,solą trochę cukru ,trochę octu i w to smażoną rybę prosto z patelni .Reszta oleju od smażenia też.