To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Ada nie ma swojej galerii?? Już ma!!!!!

małgośka - Wto 11 Gru, 2007 23:17

Adunia, śliczne dzięki za informację dotycząca kardigana. kwiatek dla ciebie love
Widzę kolejne wspaniałe prace. Tuniczka śliczna. Sukienusia tak słodziutka i piękna, że zastanawiam się, czy nie starać sie jeszcze o córeczkę i zamęczać Cię o wzór.
Robisz tyle pięknych rzeczy, że od razu chciałoby sie je mieć.
Ja na razie robię ozdoby choinkowe. Ciężko mi to idzie, ale może coś tam namotam z Waszą pomocą.
Wielkie brawa za rewelacyjne prace.
uklon cool brawo brawo

Halkuk - Śro 12 Gru, 2007 07:50

Wspaniała sukieneczka cool brawo cool

barbara 1 napisał/a:
A jak będzie chłopczyk,to muszą postarać się szybciutko o dziewczynkę,ze względu na tak uroczą sukienusie

Popieram Basię wesoło mi

summer21 - Śro 12 Gru, 2007 07:53

Jakbym była małą dziewczynką, sama bym chciała taką nosić. Przypominają mi się czasy kiedy moja mama zrobiła mi na szydełku trzy sukieneczki do przedszkola, każdy inny kolor: niebieska, biała i żółta. Gratuluję pięknej pracy brawo cmoknięcie
buziaczek - Śro 12 Gru, 2007 08:28

przepiękna sukieneczka cool brawo cool brawo
Bernadka - Śro 12 Gru, 2007 08:29

ależ śliczna sukienkaaaaa brawo brawo brawo brawo
agamaks - Śro 12 Gru, 2007 08:37

brawo obejrzałam pracki cool cool cool cmoknięcie
Dorotkaa - Śro 12 Gru, 2007 08:59

przesliczna. a moze starczy kordonka na czapke i narzutke. jedna falbana moze zostac Smile kwiatek dla ciebie
LucynaM - Śro 12 Gru, 2007 09:02

prześliczna Smile Jak dla mnie - nie musi być dodatkowej falbanki, ja bym dorobiła czapusię z podobną falbanką
alienor - Śro 12 Gru, 2007 09:53

Sukienusia przesłodka , popieram dziewczyny i też jestem za czapusią. Narzutk nwet najpiekniejsza u dzidziusia jest niepraktyczna a wczapce do kompletu będzie wyglądać jak księżniczka. jakbędzie chłopczyk hm.....napewno mu się sukienka spodoba Smile.Kiedyś chłopcy nie pamiętam do ilu lat nosili sukienki , zwróćcie uwagę na starych obrazach o macierzyństwie. Dziś coraz częściej chłopczyków do chrztu ubiera się w sukienkę , odrobinę inną , ale co to dla Ciebie.Dopasujesz.
Pani Mama - Śro 12 Gru, 2007 09:58

piekna suknia wow brawo brawo brawo brawo
magdalena - Śro 12 Gru, 2007 10:09

Piękna!! brawo brawo
agnieszkamat - Śro 12 Gru, 2007 11:06

Cudowna sukienusia brawo brawo
Elżbieta P. - Śro 12 Gru, 2007 11:46

śliczna sukienusia brawo chyba niedługo sama będę robić podobne wesoło mi
Klaudia - Śro 12 Gru, 2007 13:39

Przepiękna! brawo
Ada - Śro 12 Gru, 2007 15:32

Dziękuję wszystkim za pochwały. cmoknięcie Czapkę oczywiście zrobię;miałam tylko dylemat czy zrobić drugą falbanę,czy kapkę,bo na jedno i drugie kordonku mam za mało.
Tak wygląda czapka z oryginalnego opisu zrobiona przez Rosjankę Julię

I znów mam problem,czy ta róża z tyłu czapki nie będzie gniotła jak dziecko będzie leżeć?A może zrobić bez tej róży,a przyczepić ją gdzieś z boku?Co Wy na to?
A gdybym robiła następną,co nie jest wykluczone,to zrobiłabym węższą,taką jak ta

I jeszcze link dla Tych,które chciałyby ją zrobić.Jest to opis angielski i tłumaczenie rosyjskie
http://www.club.osinka.ru...=asc&&start=510

_alutka - Śro 12 Gru, 2007 17:48

Piękna ta sukieneczka brawo brawo brawo brawo cool cool cool kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
moslamawe - Śro 12 Gru, 2007 18:00

Ada, a masz może przetłumaczone na polski ? ja ani angielskiego ani rosyjskiego wściekły a chetnie zrobiłabym córci mojej uklon uklon uklon
gabis - Śro 12 Gru, 2007 18:56

Ada, brawo brawo brawo
Jarka - Śro 12 Gru, 2007 19:36

Ja też chętnie uśmiechnęłabym się o schemacik uklon
alicja11 - Śro 12 Gru, 2007 22:59

Śliczna sukienusia z czapeczką będzie super komplecik cool cool
Ada - Śro 12 Gru, 2007 23:23

Schematu niestety nie mam.Robiłam z tłumaczenia rosyjskiego,ale bylo to dla mnie okropne!Oni mają inne oznaczenia,poza tym te skróty,wiele słów nie rozumiałam i posilkowalam się zdjęciami zrobionych już sukienek.Powiem tylko,że sam staniczek robiłam 4 razy,bo po pierwsze nie doczytałam dokładnie skrótów i sądziłam ,ze chodzi o zwykłe słupki i góra wyszła na 5-letnie dziecko.A tam miały być według nich słupki bez narzutu,a "po naszemu" to są półsłupki z narzutem.Kolejna sprawa to grubość nici.W opisie jest podane,że trzeba 10 motków po 200m,nic nie pisze jaka grubość tych nici.Pisze o szydełku,ze 1,75 mm/jak dobrze pamiętam/.Wzięłam więc "na tapetę" Perle 5,który ma w 50g 210,czy 215m,miałam 10 motków,czyli tyle ile potrzeba.I co się okazało,ze nici są za grube do tego opisu.Musiałam zmniejszać liczbę oczek tak w górnej części jak i w dolnej,oczywiście w odpowiednich proporcjach,bo potem musi wyjść w całości wzór spódnicy. Części te robiłam oddzielnie pomimo,że w opisie jest,ze robi się razem,tzn.najpierw górę,a potem na początkowym łańcuszku dorabia się dół.Jeśli chodzi o nici,to zapewne odpowiedniejsze byłyby coś w rodzaju 560m/100g,a może nawet cieńsze.Najgorsze jest to,że nie ma żadnych wykrojów z wymiarami i robiłam w ciemno,nie wiedząc jakie duże to ma być,a jakie wyjdzie. Nie podejmuję się zrobić schematu,bo nie jest to takie proste.Chciałam go zrobić dla siebie,ale niestety nie potrafiłam.Gdyby Ktoś chciał robić teraz to mogę pomóc w opisie,póki jeszcze cokolwiek pamiętam.Dodam jeszcze,że schemat jest źle zrobić choćby z tego powodu,że te róże są nie przyszywane,jak to zwykle się robi,tylko wrabiane we wzór.Nie wiem jak mozna to narysować.Teraz na dodatek jest okres przedświąteczny i jest mniej czasu na robotki.Mogę jedynie obiecać,że będę odpowiadać na pytania jeśli takowe będą.Na wszystkie zapewne nie bedę znała odpowiedzi,bo jak napisalam wcześniej troche improwizoawałam ze zdjęć.
Mao - Czw 13 Gru, 2007 09:44

Słodzizna cmoknięcie cmoknięcie cool cool brawo brawo
bjanna - Pią 14 Gru, 2007 07:49

cukiereczek cool hopla
Halkuk - Pią 14 Gru, 2007 08:17

Ada napisał/a:
I znów mam problem,czy ta róża z tyłu czapki nie będzie gniotła jak dziecko będzie leżeć?A może zrobić bez tej róży,a przyczepić ją gdzieś z boku?Co Wy na to?

Ja zrezygnowałabym z róży z tyłu . Z boku pewnie też nie dodałabym jej bo takie maleństwo czasem i na boku śpi hmm
Ada napisał/a:
miałam tylko dylemat czy zrobić drugą falbanę,czy kapkę

Takie maleństwa cudnie wyglądają w krótkich sukieneczkach wesoło mi więc ja zrobiłabym kapkę . Takie jest moje zdanie - Ty zrobisz jak zechcesz . Z kolei jak będzie sukienka z 2 falbankami , to może dłużej posłuży hmm Faktycznie problem , może Rodzice Maleństwa powinni Ci pomóc w tym wesoło mi

Ada - Pią 14 Gru, 2007 16:35

ten komplecik jest przeznaczony do chrztu,więc sukienka może być nawet bardzo długa.Codzi mi o to,czy z jedną falbanką nie będzie "za biedna",tzn. malo strojna?
Z czapką jeszcze poczekam,bo nie wiem kiedy będzie potrzebna,a w związku z tym nie wiem jaką dużą mam zrobić.