Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani
skohen - Sob 01 Maj, 2021 13:48
Dobrze Ci idzie. Co do robótki to ja bardzo lubię na okrągło. Tak robię m.in. ściągacze przy szyi, serwetki drutowe. Ponieważ żyłki są zazwyczaj za długie, to robię magic loop i jest super.
siebusania - Nie 02 Maj, 2021 12:44
skohen, też robie magic loop, ale im mniej oczek tym gorzej mi się robi, mam jeszcze tydzień na zrobienie, obiecałam córce na urodziny i słowa muszę dotrzymać
skohen - Nie 02 Maj, 2021 17:20
Tydzień to sporo czasu, nawet jeśli ma się jakieś dodatkowe zajęcia. Na pewno zdążysz.
Zapytałaś u mnie o dziurki. Myślę, że odpowiem Ci tutaj to na pewno zerkniesz. U mnie mogłabyś przeoczyć.
Zrobienie dziurek jest bardzo proste. Ja po prawej stronie w miejscu dziurki robię dwa oczka razem i jeden narzut. Po lewej stronie przerabiam narzut tak, jak schodzą oczka, czyli jak w tym miejscu po prawej ma być oczko prawe to narzut przerabiam z lewej strony na lewo. Bardzo proste i ja zawsze tak robię.
https://www.garnstudio.co...?id=115&lang=pl
https://www.youtube.com/watch?v=SORgh00NJqc
https://www.youtube.com/watch?v=B6obMZ5PpZs
Myślę, że te filmiki pomogą.
siebusania - Pon 03 Maj, 2021 08:16
skohen, Zauważyłam bym u Ciebie często zaglądam. Ale dziękuję bardzo tutaj mi nie zginie za jakiś czas. Filmiki bardzo mi pomagaja, tak z opisu nie umiem. Zupełnie odwrotnie mam niż szydełkowe wzory tam tylko graficzne, opisowe jako tako a filmiki z wielkim bólem oglądam i zawsze dostaje trzepaczki jak rękami zasłania ktoś to co robi albo ględzi bez sensu, a drutowe filmiki każde oczko widzę i rozumiem. Opis już gorzej hehe.
Ostatnio mam taką wewnętrzna potrzebę robienia na drutach, do szydełka mnie nie ciągnie. W połowie kwietnia musiałam pożegnać moją babcię. Zrobiłam sobie wtedy ciemną opaskę i od tego czasu tylko druty. Punkciki dla Ciebie
skohen - Pon 03 Maj, 2021 10:03
Czekam na finał. Podoba mi się kolorek. Ciekawi mnie, jak będzie wyglądał gotowy.
nula - Pon 03 Maj, 2021 17:46
tez czekam na efekt końcowy
magic loopa nie lubię - wolę robić na 4 drutach (skarpetkowych), to ciągłe przeciąganie żyłki mnie wkurza
ja mam zapisany taki filmik - jak robic dziurki w jednym rzędzie
https://www.youtube.com/watch?v=EY4vBzLo-Xs
widzę, że skohen, Ci wstawiła tez taki filmik, ale nie porównywałam, czy to jest to samo co mój
jak Ci się będzie chciało to możesz sobie w wolnej chwili zerknąć
siebusania - Wto 04 Maj, 2021 13:15
nula, dziękuję. Napewno spojrzę. Sweterek już nie długo. Jak dobrze pójdzie i uda się dziś wygospodarować odpowiednią ilość czasu wolnego to może dziś skończę. Ale byłam nie mądra męczyłam się na bambusowych drutach z taką bardzo miękką żyłką przez co było ciężko mi przekładać. A teraz mam moje ulubione metalowe i sama nie wiem kiedy przybyło mi tak dużo 1/3 już za mną
[ Dodano: Śro 05 Maj, 2021 18:50 ]
skohen, lalalaposy uwielbiam jej filmiki. Jakie to proste wystarczy nawinąć nitkę a potem przerobić razem 2 oczka a w drugim rzędzie z narzutu oczko zrobic. Jeszcze tylko skrócone rzędy na przód i biorę się do pracy
skohen - Śro 05 Maj, 2021 22:54
No widzisz, jakie to proste. Dokładnie tak, jak Ci napisałam. Czekam na gotowy sweterek.
siebusania - Czw 06 Maj, 2021 18:50
skohen, sweterek gotowy dziś były fotki.
skohen - Czw 06 Maj, 2021 21:39
No i super. Świetnie Ci wyszedł. Najlepsza jednak jest modelka. A tak na marginesie to powiem, że to jest akurat mój rękaw do swetra. Ale jak się już nie ma małych dzieci a synowe dla wnuków nie chcą, to trzeba robić takie wielgachne dla siebie. Córcia świetnie wygląda w tym kolorku. Z ciekawości zapytam - jednak robiłaś bez dziurek, czy robisz jeszcze jakiś inny?
siebusania - Czw 06 Maj, 2021 23:17
skohen, to jest skończony ten który zaczynałam 25 kwietnia, gdzie rozmawiały o metalicznej nitce. Jest super nitki nie czuć wcale, taki milutki mięciutki. Widać nitki są różne. Raz miałam tunikę z metaliczna nitka tak mnie drapało teraz mam sweterek jeden i jest super. A dziurki to już plan był na kolejny, ale okazała się włóczka grubsza i odkładam na zimę. Teraz mam prośbę o filetowy dla drugiej córy. Myślałam rozpinany ale zobaczy.
skohen - Pią 07 Maj, 2021 00:33
No to działaj. Rozpinany to nawet z grubej włóczki można teraz założyć. Spójrz przez okno - zimno jak w listopadzie! A i latem bywają chłodne dni.
siebusania - Pią 07 Maj, 2021 08:53
skohen, w sumie tak ale starsza woła taki sam sweterek a akurat mam przędze w jej ulubionym kolorze. Muszę próbkę zrobić a jak wróci ze szkoły to ją zmierzyć.
Haniaga - Pią 07 Maj, 2021 09:12
Piękny sweterek.
Oj nie dadzą córcie odpoczywać.
katasza - Pią 07 Maj, 2021 12:10
siebusania, piękny sweterek, lajkowałam na fb
nie dziwie się drugiej córce, że też chce, jest piękny!
we_st - Pią 07 Maj, 2021 12:41
Wracając do rękawków. Magicloop nie bardzo lubię, więc korzystam zawsze z drutów skarpetkowych tzn 5 drutów. Addi wypuściło na rynek 3 druty skarpetkowe, ale są drogie i jeszcze się nad nimi zastanawiam.
https://hobbii.pl/crasy-trio
katasza - Pią 14 Maj, 2021 16:14
we_st, fajne te druty. Tak bardzo chciałabym robić skarpetki na drutach. Z żyłką nie lubię, a 5 to mi druty lecą. ciekawa alternatywa
nula - Pon 17 Maj, 2021 08:32
faktycznie fajne te druty, ale cena też fajna .....
ja używam skarpetkowych, ale robótkę mam na 3 a przerabiam czwartym (5 sztuk to mi za dużo)
siebusania,
śliczny ten sweterek - kolor taki energetyczny i córka świetnie w nim wygląda
modelka widać bardzo zadowolona a to najważniejsze
skohen - Pon 17 Maj, 2021 10:30
Ja mam druty na żyłce do serwetek. Są bardzo krótkie, żyłka + druty to 20 cm. Takie dwa komplety to w zależności od sklepu 30-40 zł. Jednorazowy wydatek, a służą do wszystkiego, również m.in. do rękawów.
Na tej stronie są druty pokazane powyżej, ale trochę tańsze.
https://www.e-dziewiarka....rozm-3-0-detail
https://sklepmakunki.pl/wszystkie-produkty/135-166-druty-crasy-trio-addi.html
W tej chwili nie ma ich w magazynach tych sklepów, ale trzeba sprawdzać. Chciałam tylko pokazać, że ich cena jest niższa. Gdzieś widziałam za 54 złote, ale nie mogę teraz znaleźć.
siebusania - Śro 19 Maj, 2021 20:11
U mnie kolejny sweterek. Dla drugiej córuni ale już wolniej idzie mniej wolnego czasu a też rozmiar większy i chyba za dużo nitek wzięłam ale już trudno. Jakoś nie mogę sobie trafić w fajna włóczkę która by mi sunęła z drutów be problemu
skohen - Śro 19 Maj, 2021 21:18
Super Ci idzie z tymi sweterkami. Ładny kolorek.
Haniaga - Czw 20 Maj, 2021 15:32
Bardzo dziękuję za gościnę
Herbatka taka jaką lubię z cytrynką.
Delikatny zapach bzu i ten piękny w kolorze sweterek.
Chętnie bym jeszcze posiedziała .
siebusania - Pią 21 Maj, 2021 21:19
Haniaga, siedź do woli. Sweterek posuną się o jakieś 40 rzedow. Jestem już pod pachami i ma kawałek, więc jakaś 1/3 za mną. Plus rekawy. Ale nie będę wrzucać co rząd hehe.
skohen, dziękuję już mam kolejne w głowie. Tylko muszę skończyć ten żeby druty mieć wolne. Miałam robić rozpinany większymi drutami z pięknego miętowego koloru ale nie udało mi się kupić drutów 4.5 a takie mi najbardziej pasuja.
marysia54 - Pią 28 Maj, 2021 12:43
Aniu, trochę długo nie zaglądałam na forum ale już jestem i podziwiam Twoje
prace. Szydełkowe chusty, serwety, wiadomo, że piękne, maskotka rewelacyjna.
Sweterek dla córci super i widać na buzi zadowolenie z nowego ubranka.
Teraz widzę już następny sweterek dla drugiej córeczki.
Wprawisz się na mniejszych rozmiarach i będziesz śmigać swetry dla siebie.
siebusania - Czw 10 Cze, 2021 23:04
marysia54, fajnie że wróciłaś. Ja ostatnio mało zaglądam. Szydełko od tygodnia lezy. Ogólnie to miałam w planach ciemną chuste, zamówiłam sobie materiał zaczełam sweterek fioletowy jak przyszla włóczka odłożyłam sweterek. Chusta potrzebna była na już. Po przerobieniu 1 koloru okazało się że ma nie równe przejscia reklamowałam czekałam na nowy motek, zaczełam z nowego motka raz jeszcze ale mi się odechciało,bo nim akoncze to nie będzie potrzebna a w tym tygodniu nie było czasu na robótki.
|
|
|