To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - [szydełko] Sznurki Ani

marysia54 - Wto 28 Lip, 2020 10:39

Aniu, czy ta chusta sislove jest bardzo trudna, nie wiem czy dam radę i
czy jest po polsku?

siebusania - Wto 28 Lip, 2020 17:48

nula, ciesze sie że ci pomoglam. Polecam wzor super sie robi i oieknie wyglada

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2020 17:50 ]
marysia54, jest po polsku na pewno dasz rade. Nic trudnego jak umiesz popcorny czy puffki i reliefki to bez problemu zrobisz. Ja robilam popcorny bo mi łatwiej ale chyba w orginalnym wzorze sa puffki jak dobrze pamietam

[ Dodano: Pią 14 Sie, 2020 10:00 ]

Robiłam ją z półtora tygodnia, spinałam się bardzo żeby zdarzyć przed 15 sierpnia. Wzór Klazenia.
Zaczynałam ten motek 4 wzorami, nie mogłam się zdecydować. Klazenia podobała mi się od dawna, ale teraz po zronieniu szczerze nie czuje tego wow. A miała być moja wyjątkowa.

skohen - Pią 14 Sie, 2020 11:51

No co ty wymyślasz! Ta chusta jest piękna, kolorek śliczny, wzorek bardzo ładny! Dla mnie jest naprawdę ekstra!!!
kabyr - Pią 14 Sie, 2020 12:36

Aniu ja uważam, że każda Twoja chusta ma to przysłowiowe wow.
Jest pięknie wykonana a zestaw kolorow jak najbardziej pasuje do Ciebie.👏👏👏

marysia54 - Sob 15 Sie, 2020 21:04

Aniu, chusta jest piękna, kolory super.
i w ogóle wyglądasz w niej rewelacyjne.
Nie szukaj dziury w całym , robisz wspaniałe chusty i tyle .
uklon uklon uklon

nula - Nie 16 Sie, 2020 14:54

jak dla mnie jest WOW !!!!
i jest wyjątkowa cool
Ale wiesz co ? ja Cię rozumiem, znam to uczucie - czasami tak po prostu bywa i żadne przekonywanie tego nie zmieni .....
Jednak chusta, sama w sobie jest piękna - i kolory i wykonanie i wzór brawo
Może zmienisz zdanie, jak wszyscy się będą nią na Tobie zachwycać ? cmoknięcie

siebusania - Pią 28 Sie, 2020 07:08

skohen, kabyr, marysia54, nula, dziękuje może wyszła mi zbyt duża może zbytażurowa i dlatego mi nie leży, dobrze że kolory mi się podobają. Spieszyłam się z jej robieniem bo chciałam zabrać na urlop. Była ze mną w walizce. Nie było odpowiedniego stroju do założenia jej. Tego roczny urlop spedziłam w górach chciałam skończyć kolejna chuste ale było tak aktywnie, że nie było czasu. Mimo że zrobiłam tyle kilometrów to nie byłam zmeczona a tu raptem kilka kilometrów dziennie i mam dość. To chyba zasługa męża że pomagał przy dzieciach.
Spływ dunajcem to był odpoczynek

Sokolica 1godz pieszo pod góre

Czerwony klaaztor 13 km rowerem w 1 strone

Wąwóz homole niby nie długa trasa ale kamienista

Widoki przecudne, przyjechaliśmy pełni energii choć po takim wysiłku ja na codzień kura domowa powinnam paść. Chuste zabraną do skończenia, skończyłam w domu.

[ Dodano: Pią 04 Wrz, 2020 07:05 ]
A pochwale wam się zapisałam się do calu, testuje wzór

w połowie 1 cześci wzór bardzo wymagający każdy rząd inny dla mnie to duże wyzwanie. Bo ja lubie zapamiętywać wzoey atego sie nie da

Frezja45 - Pią 04 Wrz, 2020 09:31

siebusania, brawo cool uklon
piękne prace uklon

marysia54 - Pią 04 Wrz, 2020 14:08

Aniu, urlop miałaś wspaniały a widoki zachwycające.
Kolejna chusta zapowiada się pięknie.
cool wesoło mi

Haniaga - Pią 04 Wrz, 2020 17:02

Fajny ,aktywny urlop.
Trochę pozwiedzaliście.
Chusta bardzo ładna.

kabyr - Pią 04 Wrz, 2020 18:23

Aniu fajnie, że zostawiłaś robótki i relaksowałaś się z rodzinką.
Chciałam się zapisać nz Cal ale brakło mi odwagi.
Ty dasz sobie radę z tą chustą.

siebusania - Pią 04 Wrz, 2020 22:19

Frezja45, marysia54, Haniaga, kabyr, dziękuje
kabyr, Basiu zapisz sie napewno dasz radę. Sama sukienki wymyślasz a z chustą byś nie dała rady. A czy ja dam rade się okaże. Wzór wymagający dziś całe popołudnie spedziłam nad może z 7 rzędami. Wyzwanie dla mnie duże. Sporo muszę nowych zagadniec się nauczyć. Puffki krzyżyki, marichłanki haha zartuje takie listki będą co pdobne są. A co do robótkowania na wakacjach. Przeważnie nie było chęci i czasu. To taki zabespiecznik na nie pogode lub wczesna poranna pobudkę gdy reszta spi jeszcze. A urlop to czas kiedy mogę się nacieszyć mężem i pięknymi widokami i dzieci maja tate ma wyłączność. Ale akumulatory słabo naładowane za krótki urlop

[ Dodano: Śro 30 Wrz, 2020 10:04 ]
Ja się ciesze że już można pisać, u mnie dużo się we wrześniu działo ostatnia część calu w tym tyg i kończe przerywnik który zaczrłsm razem z chusta.
[[color=red]b]kabyr, i tu mam Basieńko do ciebie pytanie bo ty drutowo szydełkowa. Łączyłaś kiedyś szydełjo i druty? Bo przerywnik mój to sweterek córki czy mogę zrobić w nim drutowe ściągacze?[/b][/color]

kabyr - Śro 30 Wrz, 2020 10:17

Aniu jak najbardziej.
siebusania - Śro 30 Wrz, 2020 10:57

kabyr, to biorę się do pracy zostało mi kilka ostatnich rzędów na szydełku i będzie ściągacz,córcia już nie może się doczekać a jeszcze kończę tą chustę. Na razie nic nie pokaże, bo zdjęcia w tel a komp syna i nie chce mu zaśmiecać.
skohen - Śro 30 Wrz, 2020 13:12

Zgadzam się z Basią, wg mnie będzie fajniej wyglądało, niż gdybyś zrobiła szydełkiem. Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie.
siebusania - Śro 30 Wrz, 2020 15:35

skohen, zastanawiam sie jak dodac oczka zeby mi sie bardzo nie sciagło. Chcialam praktyczniejszy bo z szydelka sie rozciagnie
nula - Czw 01 Paź, 2020 08:44

pewnie, że możesz wesoło mi
ja kiedyś zrobiłam mieszany sweter : przód i tył na szydełku a rękawy na drutach - ściągaczem 2/2 i bardzo fajnie wyglądało i się nosiło wesoło mi

siebusania - Czw 01 Paź, 2020 10:56

nula, oo jaka kombinacja. Ja robiłam rekawy szydelkowe a reszta drutowa fajny ale jakos sztywnie rekway do reszty i córka szybko wyrosła. I do tej pory robiłam ściagacze szydwlkowe ale one nie zdaja wcale egzaminu zaraz mi sie rozciagaja. Myślalam ze dzis skoncze ale co corka przymierzy to mimo dodawania rzedow dalej rekawy krótkie jak tylko ruszy reka
skohen - Czw 01 Paź, 2020 12:29

Siebusania, trudno coś podpowiedzieć, jak się nie widzi robótki. Jeżeli masz na szerokość odpowiednią liczbę oczek, to po prostu nałóż robótkę na druty i dalej rób drutami. Ja na ściągacze nabieram oczka od tyłu / tak, jak robisz oczka reliefowe tylne. Wtedy wychodzi na połączeniu szydełko/druty taki fajny poprzeczny paseczek. Tak robię np. ściągacze przy szyi. Jeżeli masz za szeroko, to po nałożeniu na druty zrób co któreś oczka dwa razem. Co do wzoru ściągacza, to ja robię albo ściągacz tzw. irlandzki /bardzo prosty do zrobienia/ albo taki jakby warkoczowy /drugie oczko prawe, pierwsze oczko prawe, trzecie oczko lewe/. Z lewej strony tak, jak schodzą z drutu. Jak robię na okrągło, to cały czas tak samo. Jakby co, to pytaj.
Jeszcze jedno: jeżeli ściągacz jest końcem robótki, to stosuję tzw. elastyczne zamykanie oczek. Wtedy ściągacz jest na końcu ściągnięty, ale nie ciśnie, jest jakby elastyczny.

siebusania - Czw 01 Paź, 2020 22:49

Sweterek leży musze odpocząć od niego. Chusty calowej zrobiłam cześc 5a, została tylko a może az cześc 5 b czyli jakies 5 rzedów. A tym czasem skończona miesiąc temu moja upragniona chusta. Leżała przez ten czas czekając na blokowanie, szczerze po skończeniu jakoś stwierdziłam że to chyba nie to co chciałam. Forum nie działało nie było gdzie pokazać to sie nie spieszyłam z praniem. Od kilku dni zimno to wyciągnełam dziś, założylam i się zakochałam aż musiałam fotke cyknąc to jest to o czym sniłam po nocach, moja najwspanialsza chusta. Reszta fotek jutro jak nie bedzie padać

skohen - Czw 01 Paź, 2020 23:58

Siebusania, wczoraj napisałaś, że bierzesz się za sweterek. Poprosiłaś mnie o radę, więc się rozpisałam, żeby pomóc. Może skorzystasz z mojej rady później. A co do chusty, to jest super - jak wszystkie poprzednie.
siebusania - Pią 02 Paź, 2020 00:09

skohen, czytałam uważnie dziekuje, rozwiało to moje wątpliwości jak nabrać ocza. Ale wkurzyłam się bo co mierze córce i jak poruszy sie to wszystko sie znosi i juz mialam dosc dorabiania rzędu okładam do czasu skończenia calu. Dzieki za rade nabierania od tyłu. robie takim prostym wzorem. Na koncu mam miec rzad półsłupków z ktorego bede nabierac oczka na druty. Raz juz nakłafałam oczka szydełkuem na drut wiec myśle że teraz też ogarne. Co prawda wtedy dorabiałam do drutowego ale mysle ze efekt bedzie podobny

skohen - Pią 02 Paź, 2020 00:36

Dasz radę, to nic trudnego.
siebusania - Czw 08 Paź, 2020 23:06

skohen, cmok
Miała być prezentowana chusta dla mnie, ale najpierw padło na calową. Zresztą obie sfotografowane tylko tej najpierw obrobiłam fotki

Nastepna pokaże na dniach.

skohen - Pią 09 Paź, 2020 00:53

Bardzo ładna chusta. Świetne kolory.