To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Zakątek pełen drobiazgów- sowa i baletnice s. 145

Kalima - Czw 24 Paź, 2013 17:34

Wspaniała brawo brawo
weronika5810 - Czw 24 Paź, 2013 18:39

rewelacyjna sówka cool
Violetta21 - Czw 24 Paź, 2013 18:59

Sowa jest czaderska hopla
siebusania - Czw 24 Paź, 2013 21:52

ekstra sowa
marysia54 - Czw 24 Paź, 2013 22:48

Cuuuuuuuuuuuuuudna sówka brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
żabka - Pią 25 Paź, 2013 09:54

zielony obłęd brawo brawo brawo
Jessi - Pią 25 Paź, 2013 10:42

świetna sówka cool cool cool
Pysiatom - Pią 25 Paź, 2013 12:00

Sowa jest fantastyczna. brawo brawo brawo
Jarka - Sob 26 Paź, 2013 15:32

Poduszka sowia jest odlotowa cool cool cool
jokul - Sob 26 Paź, 2013 16:26

Wyszło prawdziwe cudo - a moja szwagierka marudzi cały czas, że ona chce sowę. Trudno taką zrobić?
Apak - Sob 26 Paź, 2013 18:23

izetta, Krakowianka, Elżbieta P., lamika88, Kalima, weronika5810, Violetta21, siebusania,marysia54, żabka, Jessi, Pysiatom, Jarka, jokul, - najserdeczniej dziękuję! cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

jokul, moim zdaniem sowa nie jest trudna, ale w tym rozmiarze trochę czasochłonna. Raz liczyłam, ile czasu poświęcam na jedna i wyszło mi, że około 10 godzin.
Sam tułów robisz w kółko jak każdy worek - najpierw dodajesz słupki, potem kawałek prosto bez dodawania, potem (na wysokości oczu sowy) zmniejszasz troszeczkę, przerabiając co kilka słupków razem i znowu rozszerzasz. Dodajesz klapkę na zamknięcie i już.
Skrzydła to dwa półkola. Najwięcej zachodu może być z piórkami z przodu, ale jak zobaczysz na youtube jak się robi crocodile stitch, to nie będzie źle. No i jeszcze oczy - najpierw kółka, a potem obrabiasz całość kilkoma rządkami.

Apak - Sob 26 Paź, 2013 19:56

Zawsze narzekamy na brak czasu i chcielibyśmy dłuższą dobę - a tymczasem jutro dostajemy godzinę gratis hopla hopla hopla Macie jakieś plany, na co ją przeznaczycie? hurrraaa

Jako że dzieci nie uszanują cofnięcia zegara i wstaną i tak wcześnie, to mam nadzieję, że ten dodatkowy czas wykorzystam na miłe spotkanie z szydełkiem.... Robię aktualnie chustę dla małej dziewczynki i chcę ją dziś skończyć - to jutro mogłabym zabrać się za nowe krokodylki dla maleństwa, które niedawno się pojawiło w rodzinie i wreszcie trafiło ze szpitala do domu. Dawno krokodylków nie robiłam, więc już mnie kusi wybieranie włóczki...

ewasd - Nie 27 Paź, 2013 07:49

Apak, prawie przegapilam twoja nowa zielona sowia poduszke. Sliczna jest!!!!!

A jesienna zmiane czasu po prostu uwielbiam. Nic specjalnego nie robie. Ciesze sie, ze wstajac w niedziele rano, mam jeszcze stale tyyyle czasu. Smile

misia0808 - Nie 27 Paź, 2013 10:15

Śliczna ta sówka podusia. brawo brawo
jokul - Nie 27 Paź, 2013 14:34

Dziękuję Ci za podpowiedź jak zrobić sowią poduszkę. Wysłałam Ci za to punkcika. Może kiedyś dam się szwagierce namówić na zrobienie podobnej Wink
siebusania - Nie 27 Paź, 2013 15:10

ewasd napisał/a:
Ciesze sie, ze wstajac w niedziele rano, mam jeszcze stale tyyyle czasu
to samo pomyślałam i nigdzie nie trzeba było sie spieszyc chodz dzieci wstały godzine wczesniej
Apak - Pon 28 Paź, 2013 14:26

Ha! No i zblokowałam chusty dla dziewczątek i zrobiłam jeden bucik wesoło mi
Apak - Śro 30 Paź, 2013 17:15

Dzisiaj zapowiadane chusty. A właściwie chusteczki, bo wszystkie w rozmiarze mini i nawet mikro wesoło mi
Mini, bo są przeznaczone dla dwóch dwuletnich dziewczątek.
Jasnoróżową robiłam z włóczki Alize Cotton Gold, szydełkiem Clover 3,5. Jak osiągnęłam oczekiwaną wielkość, z reszty zrobiłam tę malutką chusteczkę z myślą o dziewczynce kilkutygodniowej. Bo jak wiecie, niemowlęta "nie mają" szyjki, więc tak tylko do ozdoby wesoło mi
Białą chustę robiłam z włóczki Orient firmy Cheval Blanc, szydełkiem Clover 2,5 i zużyłam 1 motek (50g)

Chusty nazywają się I HEART YOU (gra słów związana z motywem serduszek, które - o dziwo - w chustach zauważyli nawet mój syn i mąż Very Happy )
A wzór znalazłam NA
TYM BLOGU

Sama tylko kombinowałam wykończenie, bo we wzorze go nie ma.

PS - A tak na marginesie, widać na zdjęciu, z jaką pasją moje dziecię malowało pisakami... A że po rękach, to cóż....

Kalima - Śro 30 Paź, 2013 18:05

Piękne chusty, a Modelka rewelacja brawo Słodkie masz Dziecię radocha
Sylwia B. - Śro 30 Paź, 2013 19:56

cool cool cool
żabka - Śro 30 Paź, 2013 20:00

Śliczne chusty brawo brawo brawo , a modelka cudna wesoło mi
Dzięki za linka do wzoru - może wykorzystam wesoło mi

Runa - Śro 30 Paź, 2013 20:03

Fajne chusty cool
Krakowianka - Śro 30 Paź, 2013 20:31

fajne chusty i śliczna pociecha cool a co tam że po łapkach pomalowane gdzieś trzeba ćwiczyć swój talent wesoło mi
heniutkowo - Śro 30 Paź, 2013 21:06

fajniusie brawo
Apak - Śro 30 Paź, 2013 21:29

Kalima, Sylwia B., żabka, Runa, Krakowianka, heniutkowo, - dziękuję serdecznie! cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Krakowianka, no tak, musi ćwiczyć... dwa dni temu nad jej łóżeczkiem powstało wielkie malowidło naścienne... bo nie mogła zasnąć wesoło mi Ale jak udało jej się sięgnąć kredki - nie mam pojęcia...