To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

Nikus4 - Śro 18 Kwi, 2012 09:51

Nie ma sprawy Halinko. Może później poszukam i wyślę ci schemat do niej. Mam w oryginale bo kupiłam właśnie kiedyś tą gazetkę. cmoknięcie

A widzisz Haniu wesoło mi co raz więcej haftujesz i uczysz się. Juz teraz wiesz że ta nudna do szycia fastryga zapobiega ciągłym pruciom!!!!

Haniaga - Pon 23 Kwi, 2012 14:33

Widać,że oprócz zamiłowania do hardangera łączy nas jeszcze praca w ogrodzie.
Ja jestem hen, hen, hen a może i jeszcze dalej za Tobą Nikusiu. Dopiero łącze kwadraty.
Nie wszystkie oznaczenia w otrzymanym schemacie nowej serwetki są mi znane. Ale to dopiero jak skończę bieżącą pracę .

A jak Twoje samopoczucie Nikusiu? Masz jeszcze gips?

Pozdrawiam
hania

Nikus4 - Pon 23 Kwi, 2012 16:21

Haniu! Oczywiście praca w ogródku to na pierwszym miejscu teraz a haftowanie to jak jest czas. kwiatek dla ciebie ja niewiele mogę zdziałać na działeczce ale tak choć po troszku robię. Mam na nodze taką ortezę.

Jest wygodny bo można zdjąć na noc. Ale martwię się bo minęły już 4 tygodnie a mnie jeszcze boli stopa. Aby to się operacją nie skończyło. wściekły

Haniu twoja serweta jest duża to dużo, dużo dłużej się będzie haftować. Ale może się powtarzam jaka piękna będzie.

Jeśli chodzi o ten wzór z mikołajem jak będziesz chciała haftować to powiększe ci schematy i krzyżyki z mikołajem. Wszystko ci podpowiem od czego zacząć. bye

Haniaga - Wto 24 Kwi, 2012 09:55

Ładna ta Twoja nowa "ciżemka'.
A tak na poważnie to myślę,że każda stopa potrzebuje różnego czasu usztywnienia.Być może Twoja potrzebuje go więcej. Musisz cierpliwie poczekać i mieć nadzieję ,że wszystko będzie dobrze. I tego z całego serca Ci życzę. love love cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Masz rację. Teraz wolną chwilę trzeba dzielić z pracą w ogródku .Kombinuję, hmm hmm co i jak zrobić ,aby wygrać walkę z chwastami. Jestem na etapie obkładania roślinek włókniną.
Tak więc trochę pracy w ogródku a potem odpoczynek przy serwetce .Pomyślę, i od nowa.
To łączenie kwadratów to chyba taki relaks przed ściegiem brzegowym.Bardzo przyjemnie się je łączy.Nie ma jak się pomylić. A i serwetka coraz ładniejsza.
Czy starczyło Ci nici?.Ja zamówiłam po 2x5 i 8 Petrę ale nie wiedziałam jaką zrobię serwetkę.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Wto 24 Kwi, 2012 10:20

Haniu cmoknięcie nici ci starczy z pewnością. Do mojego bieżnika wyszło mniej więcej połowa nici nr5 z jednego motka. Tak więc mimo, że twoja serwetka bedzie większa na pewno ci starczy i jeszcze zostanie. Nici nr8 jest dużo i są bardziej wydajne, także na pewno ci starczy.

Z brzegiem ci będzie trochę trudniej. Więcej czasu ci zajmie ale bardzo ładnie taki brzeg wygląda. Mamy całe lato na działeczkę i haftowanie. love

W każdej pracy naważniejsze jest wyszycie konturu jak ja to nazywam pracy. Jak zamkną się wszystkie bloczki dookoła to już dużo prościej się haftuje.
bye

Haniaga - Pią 04 Maj, 2012 09:00

Zaczęłam ścieg brzegowy - a właściwie to już mam połowę podkładu. wesoło mi
Myślałam,że będzie gorzej. Ale po zmianie igły i nitki na cieńszą nawet nie jest źle.
Nikusiu, tylko się nie śmiej. Powiedz mi proszę, jak powinien wyglądać czubek ściegu brzegowego? Czy zaokrąglony ? Czy przy tym zakończeniu ( na schemacie jest taka "drżąca'linia - oznacza zawsze zaokrąglenie?) Czy też powinnam dążyć do kąta prostego?

Pozdrawiam ze słonecznego Kampinosu ale pełnego już komarów

hania

Nikus4 - Pią 04 Maj, 2012 10:41

Haniu love Nie ma z czego się śmiać. Dobrze, że się pytasz. Powinien być pod kątem prostym ale jak zaokrąglisz to też nic się nie stanie. wesoło mi
Haniaga - Śro 16 Maj, 2012 21:14

wesoło mi wesoło mi wesoło mi
Tak ,Nikusiu ta serwetka jest coraz piękniejsza. I choć mam jeszcze sporo , bardzo sporo do wyszycia, postanowiłam pokazać Wam postępy w mojej pracy. Zaczynam 10 gwiazdkę. Jedyne co mnie martwi to ,że nie uda się zachować wypukłości gwiazdek. placzek placzek placzek placzek placzek placzek
i zapewne nie tylko gwiazdek.
Muszę przyznać , że szycie tego ściegu brzegowego nie było najgorsze. A że dużo szycia - to tylko na własne życzenie.

Pozdrawiam

Hania

mróweczka - Czw 17 Maj, 2012 00:33

Mi się podoba i gwiazdki też się ładnie prezentują. Zbyt krytycznie się oceniasz. radocha
Halina46 - Czw 17 Maj, 2012 06:15

Haniu, ale dużo juz masz zrobione. Mnie tez się podoba, gwiazdki będa wypukłe choć w prasowaniu troszeczke sie przyklapią, a serwetka jeszcze będzie ładniejsza jak wyhaftujesz pozostałe elementy.
Nikus4 - Czw 17 Maj, 2012 09:05

Haniu! love hardanger płaski taki jest właśnie to nie richelieu. Ale naprawdę pięknie ci wychodzi i wcale ci nie słodzę Haniu. Gwiazdeczki jak malowanie. cool
Haniaga - Pią 18 Maj, 2012 09:35

Dzięki za miłe słowa. cmoknięcie cmoknięcie

Gwiazdy wyszyte.
Czas na półgwiazdy.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pią 18 Maj, 2012 09:47

Wyszywaj Haniu i pokazuj jak wychodzi, a my będziemy podziwiać i chwalić (do bólu). bye bye bye
Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 08:43

Szyję, szyję i do końca mam daleko.

Jak wiecie , powiększyłam swoją serwetkę . Sprawiło to, że miałam sporo wolnego "miejsca" na środku .Postanowiłam wyszyć tam gwiazdki. A potem ...połączyłam gwiazdki .
Niechcący wyszedł mi środek w kwadracie. I tu zamieszczę zdjęcie moich poczynań.

Nie bardzo wiem ,jak robić schodki i inne hafty na zakręcie?
Zobaczcie co wykombinowałam?
Może będę mogła co nieco podejrzeć u Nikusi.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Pią 25 Maj, 2012 09:51

Haniu! jestem pełna podziwu jak fajnie sobie wykombinowałaś z tym środkiem. Sama bym się zastanawiała jak to zrobić. Wielkie brawa. brawo brawo brawo
Jeśli chodzi o te zakręty nie mogę się dopatrzeć w twojej serwetce. Musisz zrobić zbliżenie. Wtedy ci powiem czy jest tak źle jak piszesz.

Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 10:44

Tak wygląda część środka.

W schodkach musiałam ukryć nadmiar jednej nitki na rogu.
A może jest inne rozwiązanie?
A gdybym chciała ( jeszcze nie wiem czy chce) zrobić przęsełka to czy mogę bez przeszkód?
Nie chcę przekombinować.

Pozdrawiam
Hania

mróweczka - Pią 25 Maj, 2012 12:58

Mnie też bardzo się podoba pomysł zagospodarowania środka.

Serwetka superaśna brawo brawo brawo

Wyczytałam w temacie Nikusi że nie skusisz sie na firaneczkę.

Spróbuj !!!!! Nie taki diabeł straszny jak go malują, a lewa strona będzie wporządku, bo znając życie będziesz chuchć i dmuchać (jak ja to robiłam za pierwszym razem) żeby było jak najładniej. Przy następnej samo szło, a przy tej co teraz robię samo wychodzi i chyba jest wporządku.

Życzę odwagi bye bye bye bye bye bye

Halina46 - Pią 25 Maj, 2012 13:01

Haniu dobrze wymyśliłas sobie ten srodek bo tak byłoby pusto. Ja natomiast wyszyłabym tam jakieś motywy krzyżykiem, tak bardzo mi sie podoba laczenie tych dwóch haftów.
Nikus4 - Pią 25 Maj, 2012 13:42

Haniu!? Pewnie, że możesz w środku wyhaftować ażur. Ja bym zrobiła to w części środkowej tak jak na zdjęciu:

Chyba, że masz inny pomysł. Jeśli chodzi o haft krzyżykowy to moim zdaniem nie pasuje tu w tym wzorze. Nie! Nie! tylko ażur-przęsełka.

Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 14:33

I ja tak myślałam. Nawet na osobnym kawałku powyciągałam nitki .Wyglądało,że powinno być dobrze.
Upewniłaś mnie Nikusiu i tak chyba zrobię.
Nie chcę tu nic nowego wprowadzać. ( krzyżyki)

Do firaneczki Mróweczko, jeszcze nie dojrzałam .Jak trochę poszyję , to te niteczki same będą mi się chowały i będzie spód równie piękny.

Pozdrawiam
Hania

Haniaga - Pią 25 Maj, 2012 20:58

Nikusiu, love love love love love love

Schematy doszły.Nie wszystko na tą chwilę rozumiem. Ale to tylko przyspieszy kończenie serwety ,by móc zaczynać nową.
Napisz proszę jaki jest rozmiar tej na schemacie.(orientacyjnie )
Czy tą ,którą teraz szyjesz przerobiłaś na kwadrat czy też jeszcze powiększyłaś?

Jeszcze raz dziękuję kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Sob 26 Maj, 2012 08:40

Haniu cmoknięcie wzór jest prosty, dasz radę. W nim też powtarza się jeden element jak w tej której haftujesz.
Na zdjęciu poniżej są podane wymiary. Bieżnik ma 85cm na 45cm. Materiał lugana. Ja bieżnik powiększałam o jeden motyw a teraz tą w kwadracie nie.

Jak nie dasz rady to spróbuje ci jakoś pomóc. Pokażę ci na schemacie, które elementy się powtarzają. bye

Haniaga - Pią 01 Cze, 2012 09:12

O tak , krzyknę hurrra.
Chyba ciśnienie i zawirowania pogodowe sprawiły ,że ogarnęło mnie wczoraj nic nie robienie.
A dzisiaj, mimo deszczu, mam nadzieję, że podgonię z szyciem i pochwalę się pikotkami.
Może też zacznę nareszcie przęsełka. hmm hmm

Myśląc już o nowej pracy , proszę podpowiedzcie mi , gdzie kupujecie tkaniny.
Chciałabym teraz wykorzystać białą .
Czy lugana jest lekką tkaniną?

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Pią 01 Cze, 2012 11:16

Haniu ja zaopatruję się w hobbystudio ale nie wiem jaką mam tkaninę i nie mogę sprawdzić bo juz nie mam rachunków a wybrała mi ja pani w sklepie.
mróweczka - Pią 01 Cze, 2012 14:05

Mnie osobiście ta pogoda strasznie rozleniwiła i kompletnie nic nie chce mi się robić, ale może coś się uda.......... hahahihi