To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Co pani domu wiedziec powinna :-)

Paillette - Śro 27 Paź, 2010 14:22

katarzyna341, dodaj majonez Smile
maranta - Śro 27 Paź, 2010 17:13

ciapara napisał/a:
puszcze ci na pw bo Ania prosila zeby tu nie wrzucac przepisow

Możecie tutaj też przepisy wrzucać oczywiście, tylko szkoda, żeby zaginęły w tym temacie. Temat fajny, więc szybko się rozrośnie i potem, żeby coś odnaleźć, to będzie trzeba wiele stron przejrzeć.

W kulinariach http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=43 łatwiej będzie coś odszukać. Jak macie coś ekstra, to, podrzucajcie tam też. Każdy głodomorek raczej tam strawy będzie szukał niż w ogólnym temacie Wink

Tak na marginesie- może ktoś chciałby zostać moderatorem kulinarnego działu?

W ogóle cały dział porady- zdrowie, uroda, porady babuni są bez opiekuna a szkoda.

agus2003 - Śro 27 Paź, 2010 17:38

ciapara bardzo fajny wątek załozyłaś cool

Napewno nie jednej z nas się przyda. Ja właśnie mieszkam na wsi ale niestety nie ma u nas czegoś takiego jak Koło Gospodyń, a szkoda:((( Druga sprawa, to że tych kobiet jest niewiele w takiej małej miejscowości...

Co umiem???
Oczywiście i przede wszystkim... szydełkowanie, ogólnie wszelakie robótki, próbuję też swoich sił w biżuterii, origami modułowym, hafcie matematycznym...
Mam duży ogrod i muszę powiedziećm, że piękny, także coś tam o pielegnacji roślin i uprawie warzyw też wiem...
Jasko, że mieszkam na wsi to wszelakie przetwory domowe nie są mi obce, swojskie wedliny też:)))
Oczywiście kocham gotować, a przede wszystkim piec różne i różniste ciasta, a najbardziej uwielbiam eksperymentować w kuchni wesoło mi

ciapara - Śro 27 Paź, 2010 18:01

Witaj Agus cmoknięcie
dzisiaj skomponowalam fajna salatke w piatek ja wrzuce do odpowiedniego dzialu bo teraz biegam po forum na szybko Smile

Madzia - Śro 27 Paź, 2010 18:08

maranta napisał/a:
Tak na marginesie- może ktoś chciałby zostać moderatorem kulinarnego działu?

Trochę mnie to kusi, bo gotowanie to moja nowa pasja, ale czy sobie poradzę? Najlepszym moderatorem to nie jestem.
A chciałam właściwie poprosić o uprawnienia do działu gazetkowego gdzie wrzucam sporo linków, często do nich zaglądam i są nieaktualne.

Ciapara Twój M. zaczyna mnie już wkurzać.

Herbatkę tylko zieloną, jestem na etapie testowania.

kabyr - Śro 27 Paź, 2010 18:15

Madzia napisał/a:
Ciapara Twój M. zaczyna mnie już wkurzać.

Madzia aż mnie ręka świerzbiła aby to napisać,
ale nie byłam pewna, że wypada.
Ciapara otwórz oczy i porozmawiaj szczerze z mężem.

Paillette - Śro 27 Paź, 2010 18:26

Madzia, kabyr, podzielam Wasze zdanie....
ciapara - Śro 27 Paź, 2010 18:32

moj M jest typem starodawnego faceta w pogladach jest b konserwatywny
ma swoje zdanie na temat rodziny, kobiety, i o co byscie nie zapytaly ma swoj punkt widzenia na wszystko
uwaza ze jak on sie nad soba nie rozczula inni tez nie powinni, ot i tyle cala filozofia
to wlasne zdanie na kazdy temat podobalo mi sie jak bylismy mlodsi... ale ostatnio... no coz... irytuje mnie lekko mowiac... ale ponoc nie ma ludzi idealnych, wiec malzenstwem jestesmy dosyc zgodnym, pewnie z powodu mojej ugodowosci Smile jakos tak mam ze ostatnio bardzo cenie sobie spokoj.

Madzia - Śro 27 Paź, 2010 18:37

Ja Cię naprawdę rozumiem Aga. Ja jestem z charakteru uległa i rozumiem też, że każdy ma jakiś tak tam układ w domu. Ale to, że on pracuje a Ty nie, nie znaczy, że nigdy nie może nic zrobić w domu. A tym bardziej jak Tobie coś dolega.
Oczywiście można się na wszystko godzić i mężusiom we wszystkim ulegać ale to naprawdę, naprawdę sprawi, że nie będą nas szanować. A Ty chciałabyś mieć pantoflarza, bez swojego zdania?
Jakbym Cię nie lubiła, to mnie by to nie wkurzało, wiesz?

Paillette - Śro 27 Paź, 2010 18:47

Aga znasz tą książkę?

mam wydanie książkowe i prawdopodobnie w pdf.... warto popatrzeć na siebie z boku, zauważyć wreszcie jak pod cieniutką mgiełką "chorej" miłości najbliższa osoba nas tłamsi...
Na szczęście mam to już za sobą.
Ta książka m.in otworzyła mi oczy.

Jeśli sama nie zadbam o siebie, to nikt tego za mnie nie zrobi.

ciapara - Śro 27 Paź, 2010 18:54

Sluchajcie to nie jest tak ze ja nie mam swojego zdania Smile bo mam i to na wiele spraw
Ale w tych najistotniejszych mamy podobne poglady
Natomiast uwazam ze jest wiele spraw o ktore nie warto kopii kruszyc
Co do mojej pracy.. hm sprawa jest dyskusyjna... bo chociaz mam sporo czasu to nie jest tak ze nie pracuje zawodowo, nie w pelnym wymiarze to na pewno, poza tym caly dom mam na glowie ja to fakt, a i jeszcze pomagam mezowi przez jeden caly dzien w tygodniu
ALe moj maz jest genetycznie uwarunkowany zdrowotnie po tacie wiec nie dziwcie sie ze staram sie na swoj sposob troszczyc o niego zeby mi nie wysiadl zdrowotnie za szybko Smile

lamika88 - Śro 27 Paź, 2010 19:00

ciapara napisał/a:
ALe moj maz jest genetycznie uwarunkowany zdrowotnie po tacie wiec nie dziwcie sie ze staram sie na swoj sposob troszczyc o niego zeby mi nie wysiadl zdrowotnie za szybko

Aguś tylko przy tym troszczeniu nie zapomnij zadbać o siebie żebyś Ty nam za szybko zdrowotnie nie wysiadła cmoknięcie

A co do sosu czosnkowego wesoło mi My w domu robimy go tak:
tarkujemy żółty ser na drobnych oczkach do tego przeciskamy kilka ząbków czosnku i dodajemy majonez wesoło mi Najlepszy z sałatką warstwową z warzyw: pomidor, jajko, kukurydza, brokuł. wesoło mi Z pizza też pyszny wesoło mi

maranta - Śro 27 Paź, 2010 19:01

Madzia napisał/a:
Najlepszym moderatorem to nie jestem

nooo... nie mów głupstw, Madziu, jesteś bardzo dobrym moderatorem i dziękuję za pomoc love
Co do reszty- odbierz PM Smile
Aga, do Ciebie też zaraz napiszę Smile

Dobry ten temat, dobry i przydatny- miałaś Agnieszko fajny pomysł.

ciapara - Śro 27 Paź, 2010 19:04

Dziewczyny mam fajny przepis na chleb, pewnie niepredko zrobie Wam fotke jego ale na Swieta czesto go pieke bo nie lubie stac w kolejce za pieczywem. Nie wrzucam tu tylko do watku kulinaria Smile wychodzi zawsze.

http://maranciaki.pl/foru...p=360138#360138

Madzia - Śro 27 Paź, 2010 20:31

Aguś my tylko troszczymy się o Ciebie, wiesz? Ja też czasami słyszę "ja bym tak nie mogła", ale w końcu to jest moje małżeństwo i moje życie. Ale rad zawsze można sobie posłuchać.
maranta - Śro 27 Paź, 2010 21:04

Ponieważ do moderowania kulinariów zgłosiły się Madzia i Ciapara, więc obie zostały moderatorkami tego działu- dziękuję dziewczynki i powodzenia życzę Smile
Madzia - Śro 27 Paź, 2010 21:20

Dziękuję za zaufanie! cmoknięcie Mam nadzieję, że będzie smakuśnie!
kabyr - Śro 27 Paź, 2010 23:26

Gratulacje dla Madzi i Ciapary. brawo
Bozenka7 - Czw 28 Paź, 2010 00:37

Dzieczyny,Paillette podrzuciła książkę ....warto,trzeba ją przeczytać bye
Bozenka7 - Czw 28 Paź, 2010 00:42

Madzia, ciapara, gratulacje kwiatek dla ciebie cmoknięcie kwiatek dla ciebie ,na pewno wpadnę i może pomogę...tyle lat
przeżytych w tym temacie...

ciapara - Czw 28 Paź, 2010 04:31

Ja tez sie bardzo ciesze i dziekuje za zaufanie Smile cmoknięcie

A to ze sie o mnie troszczycie jest baaaardzoooo miłe. Bardzo. Bardzo miłe, dziekuje love
Musze Wam powiedziec ze ostatnio przybylo mi troche czasu wolnego. Mala gra na instrumencie... ja slucham i poprawiam pomylki ... no i mam labe w tm czasie Smile

kabyr - Czw 28 Paź, 2010 11:41

ciapara napisał/a:
Musze Wam powiedziec ze ostatnio przybylo mi troche czasu wolnego. Mala gra na instrumencie... ja slucham i poprawiam pomylki ... no i mam labe w tm czasie Smile

Ciapara szczególnie jak już się nie śpi albo jeszcze nie śpi o godz 4:31. wściekły

Paillette - Czw 28 Paź, 2010 14:54

kabyr napisał/a:
Gratulacje dla Madzi i Ciapary. brawo

oj tak brawo

ciapara - Czw 28 Paź, 2010 18:30

Hi Hi hi Kabyr tak to jest jak jest robota do zrobienia a jeszcze chce sie miec chwile na przyjemnosci Smile
chocolatin - Czw 28 Paź, 2010 21:22

ciapara napisał/a:
Hi Hi hi Kabyr tak to jest jak jest robota do zrobienia a jeszcze chce sie miec chwile na przyjemnosci Smile

Ojj, skąd ja to znam... hahahihi Pracuję od 5-13, a rzadko kiedy chodzę spać przed północą hopla I już się zaczynam obawiać co to będzie w grudniu, jak wrócę z Polski z zapasem włóczek... Strach się bać hahahihi