Galerie prac użytkowników forum - zuzik45 frywolne supełki, szydełkowe dziergadełka i reszta
Ainer - Sob 17 Gru, 2016 09:17
bombeczki cudownie wyglądają słodziutkie
zuzik45 - Sob 17 Gru, 2016 11:34
Ainer dziękuję
zabka611 - Śro 24 Maj, 2017 14:21
Podziwiam Twoje gwiazdki,ale zastanawiam się ,dlaczego Tobie wychodzą tak równiutko sznureczki do gwiazdek.Moje nie są tak równe.Podpowiesz co robisz,że są tak ładne??
zuzik45 - Czw 25 Maj, 2017 12:22
Już podpowiadam.
Sznureczek robię tak jak łuczek ale tylko drugi pół supełek, ładniej się wtedy skręca i staram się zaciskać z jednakową siłą żeby był równej grubości. Jak jest za mało skręcony to poprawiam troszkę skręcając go palcami w ten sposób można regulować stopień skręcenia mniej lub bardziej skręcony jak kto woli.
Próbowałam też robić tylko pierwszy pół supełek ale jest bardzo rozciągnięty i dokręcanie palcami nic nie pomaga.
Mam nadzieję że choć troszkę pomogłam.
dziewanna - Śro 22 Lis, 2017 12:03
Zuzik45 już święta za pasem a u Ciebie nie widać żadnych, nowych ozdób choinkowych.
Wstąpiłam do Ciebie z pytaniem i będę wdzięczna za odpowiedź. Mnie to trzeba jak
chłopu na miedzy. Temat to frywolitka, polecenie "nie odwracać robótki, zamienić czółenka",
rozumiem to tak, że czółenko z prawej dłoni przekładam do lewej a z lewej do prawej?
Polecenie nie odwracać robótki rozumiem. Nie śmiej się ze mnie, ta zamiana czółenek
spędza mi sen z powiek.
zuzik45 - Czw 23 Lis, 2017 22:34
Dziewanno jak przełożysz czółenka w taki sposób jak piszesz wtedy nitki Ci się skrzyżują
a tak być nie może bo wtedy robótka w tym miejscu będzie Ci się skręcać.
W zależności co robisz np. robisz kółeczko i po zaciągnięciu nie odwracasz robótki
tylko tę nitkę którą robiłaś kółeczko nawijasz na mały palec a nitka z drugiego czółenka
jest tą na której supłasz i robisz łuczek i wtedy jest tzw. zmiana czółenek.
Mam nadzieję że choć troszkę Ci wyjaśniłam.
dziewanna - Pią 24 Lis, 2017 07:51
Dziękuję Zuzik45, zaraz nawinę nitkę i spróbuje. Fakt, mnie nitki skręcały
się. Lecę nawijać
Zrobiłam pierwszy element i dałam radę, ćwiczę dalej, będzie kolejne ubranko dla bombki.
Dziękuję
|
|
|