Chwalę się - walka trwa! klocki i ja :)
netti - Nie 04 Maj, 2014 08:52
skaranie boskie z tą siekanką!
wernatka - Nie 04 Maj, 2014 09:43
Męcz się, męcz pięknie wychodzi
netti - Nie 04 Maj, 2014 09:52
właśnie rozplotłam spory kawalek bo stwierdziłam, że mi się nie podoba. w tym tempie do wakacji mi zejdzie
A mam inny pomysł, jeszcze gorszy niż to... tak sobie myślę.. jakby zrobić na klockach ikonę?
wernatka - Nie 04 Maj, 2014 10:12
Też mam zamiar zrobić cioci jakiś swięty obrazek, ale trudność będzie zależała od wzoru jaki wybierzesz. Często spotyka się obrazy efektowne, ale łatwe do zrobienia. Jeśli zrobisz jakiś z masą ozdobników, to będzie wyzwanie
A masz już jakiś konkretny wzór na oku?
Ja to pewnie sama coś zaprojektuję, jak nabiorę większej wprawy.
netti - Nie 04 Maj, 2014 11:36
nie, nic na razie mi się nie rzuciło w oczy. Myślę że może coś z Kortelahti, jak udqa mi się zdobyć wzór z opisem
to jest wzór kortelahti (oczywiście nie moje wykonanie ) ale bez opisu się na niego nei porwę, ten obrazek jest łatwiejszy a daje mi popalić
wernatka - Nie 04 Maj, 2014 11:53
To jest wyzwanie, mam taki obraz w książce, ale wzoru do niego nie ma. Może autorka nie sprzedawała do niego wzoru, może umieściła go jako inspirację?
netti - Nie 04 Maj, 2014 13:16
właśnie nie umiem znaleźć
netti - Nie 04 Maj, 2014 13:21
zapytam znajomej Finki czy nie wie gdzie może być ten wzór
wernatka - Nie 04 Maj, 2014 13:57
Ten wzór chyba faktycznie istnieje, nie wiem, czy to samo było na facebooku, ale tu jest trochę informacji o tym obrazie: http://alamobobbinlacers....-completed.html
netti - Nie 04 Maj, 2014 14:16
tak - znajoma mi go znalzła: http://www.vansciverbobbinlace.com/Patterns.html
ale to jest gotowa karta już nakłuta a nie pdf do kupienia, a tego nie lubię bo to wymusza pracę konkretnym typem nici- tak jak ta z bloga z Twojego linka pisze- nie lubi pracy z lnem, ja tez wolałabym moje nici a wtedy trzeba dopasowac rozmiar wzoru
chesseva - Nie 18 Maj, 2014 21:22
Piękny wachlarz! A na ikonę chętnie poczekam i obejrzę.
netti - Pon 19 Maj, 2014 07:44
dzięki. A do ikony muszę jeszcze dorosnąc brakuje jeszcze jakieś parę lat wprawy i kilku technik
netti - Wto 27 Maj, 2014 12:48
Skończony obrazek wg wzoru M Bruggeman (rama i tło będzie inne):
wernatka - Wto 27 Maj, 2014 15:49
Piękny obraz
netti - Wto 27 Maj, 2014 16:15
Wzór M Bruggeman. Rozmiar czerwonej kartki to a4, czas pracy ok 20 godzin. Spora część z tego to prucie i poprawianie Zdecydowanie do przećwiczenia mam dodawanie i odejmowanie par w siekance, w górnym szpicu listków jest dziura, bo zrobiłam bład. Do poprawy przed ostateczną oprawą są też końcówki nitek w listkach i warkoczykach, bo wyłażą. Musze przetestować, jak reaguje super glue z turzydłem zanim potraktuję klejem końcówki.Nie jestem pewna jak się zakańcza w warkoczyku, podwinęłam i podwiązałam jak w listku, efekt średnio mi się podoba. Zamiast warkoczyka w konturach twarzy użyłam cieniutkiego płócienka -dlaczego? a bo tak. dziury po szpilkach są tu celowe. Na przyszłość można by spróbować punto mimosa w tym elemencie. Włosy: z lenistwa i niechęci do zarabiania końców podkusiłam się i jedna partia jest zrobiona "od dołu do góry" - niestety to widać, lekcja na przyszłość: nie ma drogi na skróty. Kolejna lekcja to żeby wziąć większy zapas nici na siekankę, dowiązywanie nici w siekance jest mocno nieprzyjemne.
A teraz robię bransoletkę na bazie jednego z tła/teł/tłów ? Zdenka Dolezala- tu wersja testowa biała, ja robię złotą ariadną:
netti - Pon 04 Sie, 2014 12:16
skończona serwetka:
wernatka - Pon 04 Sie, 2014 17:30
Serwetka jest super widziałam na własne oczy.
Jak robiłaś tę siatkę z warkoczyków?
netti - Pią 08 Sie, 2014 13:33
szłam wkoło po okręgu- tylko motyw kwiatka był zrobiony oddzilenie bo aż tak dobra to ja nie jestem żeby i to zrobić w jednym kawałku jeden warkoczyk szedł od srodka i na zewnatrz, skrzyżowanie windmill-em w miejscu przecięcia.
japoneczka01 - Pon 03 Lis, 2014 19:58
netti Cudeńka tworzysz. Jestem pod wrażeniem.
netti - Pon 24 Lis, 2014 15:18
dzięki, jeszcze dużo muszę się nauczyć teraz mi się robi szal
i pare innych projektów jak coś zrobię wrzucam na fb albo na spotkania robótkowe albo do nas na grupę Koronka Klockowa
wernatka - Wto 25 Lis, 2014 16:07
Super szal
Ja też jakiś planuję kiedyś zrobić, ale jeszcze nawet wzoru nie wybrałam, a Twój wzorek mi się podoba.
Jak coś zrobisz, to wrzucaj też tutaj, to działa motywująco, na pewno na mnie
|
|
|